Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας ! ! !


Χθες επισκεφθήκαμε για άλλη μια φορά το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας που στεγάζεται στον ανακαινισμένο χώρο της παλιάς αγοράς στους Άγιους Απόστολους.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας παρακολουθεί τα ιστορικά στάδια της εξέλιξης όλης της περιοχής στη διάρκεια των αρχαίων και βυζαντινών χρόνων.
Είναι ένα κέντρο πολιτισμού και σημείο αναφοράς για όλη τη Μεσσηνία, δίνοντας στην πόλη της Καλαμάτας έναν πνευματικό χαρακτήρα.
Τα εγκαίνια έγιναν τον Ιούνιο του 2009 από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά.
Στη συνέχεια του προγράμματός μας επισκεφθήκαμε το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας που στεγάζεται σε κτήριο της Εκκλησίας και παραχωρήθηκε γι’ αυτό το σκοπό από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη.
Τα εγκαίνια του Μουσείο έγιναν στις 10 Ιουνίου 2006 από τον τότε Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο.
Από αυτή την επίσκεψη μείναμε κατενθουσιασμένοι! 

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μουσεία του είδους, με εξαιρετική ξενάγηση, που επιμένω πως πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε!


Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι ώρες λειτουργίας είναι οι εξής:
Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 14:00,
Τετάρτη 18:00 - 20:00,
Κυριακή 11:00 - 14:00.
Δευτέρα κλειστά.

Το Στρατιωτικό Μουσείο βρίσκεται στο Ιστορικό Κέντρο της πόλεως (Μητροπολίτου Μελετίου 10, τηλ. 27210-21219) πλησίον της Υπαπαντής.

Η ξενάγηση στο μουσείο αρχίζει με εκθέματα στολών, πολεμικού και φωτογραφικού υλικού από τον Αγώνα του 1821. Ακολουθεί ο Μακεδονικός Αγώνας, με ανάλογα εκθέματα και με ιδιαίτερη αναφορά στους Μεσσήνιους Μακεδονομάχους. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται εκθέματα για τους Βαλκανικούς Πολέμους (ανάμεσά τους και λάφυρα των εχθρών).
Ένα μεγάλο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή. Ακολουθούν αφιερώματα στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις μάχες των Οχυρών και της Κρήτης, στη Μέση Ανατολή και στην Εθνική Αντίσταση.
Επίσης γίνεται αναφορά στις ειρηνευτικές αποστολές του ελληνικού στρατού (Κορέα, Σομαλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, πόλεμος Κόλπου, Αφγανιστάν).
Στην ειδικά διασκευασμένη αίθουσα «Ήχος και Φως» γίνεται προβολή ταινίας με την ιστορική διαδρομή του 9ου Συντάγματος Πεζικού.
Ξεχωριστό κομμάτι του μουσείου αποτελεί το βιβλίο των Μεσσήνιων νεκρών, που έπεσαν κατά τους αγώνες από το 1897 ως το 1974.
Στον προαύλιο χώρο του μουσείου, τέλος, έχουν εγκατασταθεί ένα άρμα M48-A5, ένα τεθωρακισμένο όχημα Μ8, πυροβόλα όπλα κι ένα αεροσκάφος F-5.

Αισθητή είναι η απουσία αναφοράς στην περίοδο 1944 – 1949 που ο Ελληνικός Στρατός έγραψε λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού υπερασπιζόμενος την Ελευθερία μας απέναντι στους ξενοκίνητους Κομμουνιστοσυμμορίτες.


Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζω είναι ένα ελάχιστο δείγμα των εκθεμάτων του Στρατιωτικού Μουσείου.








Εδώ ξαναθυμηθήκαμε και την Ιστορία του τολμηρού Αεροπόρου Καμπέρου… Εξ ου και τρελο-καμπέρος ή τρελο-καμπέρω !


































2 σχόλια:

Milan Papas είπε...

Πολύ καλό Γιώργο!
"Αισθητή είναι η απουσία αναφοράς στην περίοδο 1944 – 1949 που ο Ελληνικός Στρατός έγραψε λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού υπερασπιζόμενος την Ελευθερία μας απέναντι στους ξενοκίνητους Κομμουνιστοσυμμορίτες."
Δεν περίμενα τίποτα άλλο!
Με αγωνία διάβαζα το άρθρο σου να δω καμιά εικόνα ή κάποια αναφορά σου...
Και πού τώρα ε;
Στην Πελοπόννησο που είχαμε χιλιάδες θύματα και σφαγμένους από τους κομμουνιστές;
Δηλαδή αν σε ολόκληρο Στρατιωτικό Μουσείο Καλάματας δεν έχουν τίποτα για αυτά, πού θα πρέπει να έχουν;
Για στείλτους καμιά φωτογραφία από Φενεό, Μελιγαλά, κλπ να τη βάλουν σε καμιά έκθεση...
Φτάνει πια με την αποσπασματική παρούσιαση της ιστορίας.
Υπάρχουν ακόμα οικογένειες που έχουν νεκρά αδέλφια, συζήγους, πατεράδες, μανάδες και παππούδες...

Constantinos Glavas είπε...

ΚΑΙ ΣΤΙΜΑΓΚΑ ΚΑΙ ΒΕΣΣΙΝΙ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΩ ΚΑΙ ΚΡΟΚΕΕΣ ΚΑΙ ΩΝ ΟΥΚ ΕΣΤΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ.
ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΣ ΜΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΗΝΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΣΕ.