Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Στη σημαιοστολισμένη Νέδουσα τη γενέτειρα του ήρωα Νικηταρά!!!


Την προηγούμενη Κυριακή 29 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, επισκεφθήκαμε τη Νέδουσα, τη γενέτειρα του ήρωα της Επαναστάσεως του 1821 Νικήτα Σταματελόπουλου, του γνωστού σε όλους μας Νικηταρά!
Η μέρα ήταν εξαιρετική και η βροχή της προηγούμενης ημέρας είχε ξεπλύνει και δροσίσει το δάσος του Ταϋγέτου έτσι ώστε ο λαμπερός ήλιος να αναδεικνύει την ομορφιά του.
Πηγαίνοντας συναντήσαμε τους αθλητές του 3ου Υπερμαραθωνίου των 140 χιλ. «Δρόμος Αθανάτων» που διένυσαν τη διαδρομή Τρίπολη - Σπάρτη - Μυστράς - Καλαμάτα!
Όλος ο αγώνας διεξάγεται επί ασφάλτινης διαδρομής και συνδέει τους 4 Αθανάτους ήρωες (Κολοκοτρώνη, Λεωνίδα, Κων/νο Παλαιολόγο, Παπαφλέσσα) από των οποίων τα αγάλματα 
διέρχεται στις αντίστοιχες πόλεις. Η διαδρομή ουσιαστικά κινείται ολόκληρη μέσα στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου.
Βγαίνοντας από τον δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης και ακολουθώντας τη στενή ορεινή διαδρομή πλάι στο Νέδοντα ποταμό, το τοπίο μας μαγεύει και οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Εκείνο όμως που μας εντυπωσίασε περισσότερο απ’ όλα ήταν ο γενικός σημαιοστολισμός του χωριού. Κάτι παρόμοιο δεν έχουμε συναντήσει εδώ και χρόνια στα ταξιδιωτικά οδοιπορικά μας!
H Νέδουσα ή Μεγάλη Αναστάσοβα όπως λεγόταν παλιά, είναι ένα χωριό στον Ταϋγετο, πνιγμένο στο πράσινο, με τρεχούμενα νερά και πλούσια πανίδα, που απέχει περίπου 20 χιλ. από την Καλαμάτα και ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας. Τρία χιλιόμετρα από το χωριό βρίσκεται η ιστορική Μονή Μαρδακίου που χτίστηκε το 1504 και θα σας παρουσιάσουμε στο επόμενο θέμα μας. Στη Νέδουσα κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα γίνεται το ξακουστό Καρναβάλι. Πρόκειται για ένα αυθεντικό αγροτικό δρώμενο παρόμοιο με αυτά που τελούνται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο στη Βόρεια Ελλάδα. Το αγροτικό καρναβάλι της Νέδουσας είναι ένα είδος "λαϊκού θεάτρου" και αποτελείται από μια σειρά πράξεων, τις οποίες "πράττει" ένας όμιλος μεταμφιεσμένων, και έχει πρωταρχικό σκοπό την εξασφάλιση της ευετηρίας (καλοχρονιάς) και της γονιμότητας.
Μια νταλίκα διεθνών μεταφορών τον προηγούμενο μήνα μας εντυπωσίασε και μας έδωσε το έναυσμα γι’ αυτή την επίσκεψη στο χωριό του Ταϋγέτου λίγο έξω από την Καλαμάτα, που βρίσκεται ετοιμόρροπο το σπίτι του Νικηταρά και στο οποίο ξεκίνησαν εργασίες στήριξης και ανακαίνισης στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Η κοινότητα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων και οι κάτοικοι της Νέδουσας καλούν όποιον μπορεί να βοηθήσει οικονομικά ή εθελοντικά στις εργασίες, γνωστοποιώντας και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού που ο Σύλλογος Νεδουσαίων έχει ανοίξει στην Eurobank: 0026.0729.89.0200307330
Στις εκδηλώσεις που έγιναν στις αρχές Οκτωβρίου και είχαν τεθεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας, ο Δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας, σε χαιρετισμό τον οποίον απηύθυνε, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τον Νικηταρά θυμάται και τιμά ο λαός όχι μόνο για την αγωνιστικότητα, αλλά κυρίως για την ανιδιοτέλεια, την εντιμότητα και την καθαρότητά του ως ανθρώπου. Η επιτροπή για την ανακατασκευή του σπιτιού του Ήρωα δε χρειάζεται να παρακαλεί κανέναν, διότι ο Δημοτικός Προϋπολογισμός θα καλύψει στο σύνολό του το κόστος των εργασιών.
Εμείς δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε όλους τους συντελεστές αυτού του εγχειρήματος και με μεγάλη μας χαρά θα έρθουμε πάλι εδώ για να σας παρουσιάσουμε το σπίτι που γεννήθηκε ο ήρωας αναστηλωμένο, λειτουργικό και επισκέψιμο!

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!












































































































































































2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ενορία μας σε συνεργασία με τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Νέδουσας, τον Πρόεδρο του χωριού, τον Ορειβατικό Καλαμάτας, τον Σ.Π.Ο.Κ. ΕΥΚΛΗΣ, την βοήθεια την δική σας, και άλλων φορέων που επιθυμούν να συνδράμουν, ξεκινά την προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού πλούτου των δύο ποταμιών και των μονοπατιών του χωριού μας με την ελπίδα να γίνει η Νέδουσα περιπατιτικός, ορειβατικός και αναρριχητικός προορισμός!
Επίσης ακόμα μια προσπάθειά μας θα είναι η δημιουργία ενός μικρού γηπέδου μπάσκετ και μιας παιδικής χαράς στο χωριό μας!!!
Όσοι θέλετε να συμβάλετε με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή τη προσπάθεια είστε ευπρόσδεκτοι...

Δημήτριος Παπαγιαννόπουλος είπε...

Υπέροχο