Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου στο ξωκκλήσι του Ταϋγέτου στο Δάσος Βασιλικής!!!


Και φέτος ανήμερα του Αγίου Δημητρίου παρακολουθήσαμε με κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία στο ξωκκλήσι που είναι αφιερωμένο στον εορτάζοντα Άγιο και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500m στον Ταϋγετο στο Δάσος της Βασιλικής. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που ζήσαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Και φέτος όπως πέρυσι την πανηγυρική Θ. Λειτουργία τέλεσε ο ιερέας της περιοχής π. Σταύρος Λουκαρέας.
Ιδιαίτερης σημασίας για την οικολογία της περιοχής αποτελεί η παρουσία του Ταϋγέτου, «του αρσενικού βουνού» σύμφωνα με τον Βρεττάκο, με την υψηλότερη κορυφή της Πελοποννήσου, τον Προφήτη Ηλία (υψόμετρο 2.407). Η κορυφογραμμή του Ταϋγέτου ξεκινά από τη Λαγκάδα το διάσελο με το βόρειο Ταΰγετο και φτάνει μέχρι το Οίτυλο το διάσελο με το Σαγγιά και έχει κατεύθυνση Βορρά προς Νότο. Οι μεγάλες κλίσεις έχουν σαν αποτέλεσμα τη γρήγορη απορροή των ομβρίων και την έντονη διάβρωση που δημιούργησε και τις μεγάλες χαράδρες του Ριντόμου και του Βυρού. Ο Ταΰγετος παρουσιάζει και εξαιρετικό χλωριδικό ενδιαφέρον, αφού συνολικά περιλαμβάνει 32 φυτά - αποκλειστικά ενδημικά - του βουνού και πάνω από 100 ενδημικά φυτά, ενώ πλούσια είναι και η ποικιλία μανιταριών. Επίσης, λόγω της γεωγραφικής του θέσης που βρίσκεται πάνω στο μεταναστευτικό δρόμο των πουλιών, ο Ταΰγετος ανήκει στις σημαντικές περιοχές για τα πουλιά στην Ελλάδα.
Στην ορεινή ζώνη (1.000-1.800m) όπου τα καλοκαίρια είναι δροσερότερα και βρέχει περισσότερο, συναντιόνται δάση κωνοφόρων και λιβάδια στις ξηρότερες και πιο άγονες εκτάσεις. Κυρίαρχο είναι το κεφαλονίτικο έλατο, είδος ενδημικό της κεντρικής και νότιας Ελλάδας), ενώ διαδεδομένη είναι και η παρουσία της μαύρης πεύκης, ιδιαίτερα στις περιοχές με φλύσχη, όπως το δάσος της Βασιλικής.
Το Δάσος της Βασιλικής καλύπτει περίπου 11.000 στρέμματα δασικής έκτασης, κυρίως ελάτης και πεύκης και εκτείνεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς του Ταϋγέτου.
Από τη θέση Άγιος Δημήτριος μπορούμε να πάρουμε το διεθνές μονοπάτι Ε4 και κατηφορίζοντας συνέχεια να μπούμε στην κοίτη της χαράδρας του Βυρού στη Σκιά του Προφήτη Ηλία και του Χαλασμένου βουνού με κατεύθυνση την Καρδαμύλη. Βαδίζουμε στα ίχνη της αρχαίας Βασιλικής Οδού των βασιλέων της Λακεδαίμωνος που είχαν πρόσβαση στις δυτικές ακτές του Ταινάρου. Περνάμε τις τοποθεσίες Διλάγκαδο και Τροσκονά και μετά από πορεία 5 - 6 ωρών ανηφορίζουμε στην αριστερή πλαγιά της χαράδρας για το Εξωχώρι (υψόμετρο 420μ.), το οποίο απέχει 10χλμ. οδικώς από την Καρδαμύλη. Για το Δάσος της Βασιλικής πρόσβαση υπάρχει από το Εξωχώρι με δασικό δρόμο 21χλμ.