Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Σήμερα το πρωί στο Γύθειο!!!


Το Γύθειο είναι μια μικρή πόλη της Λακωνίας, αλλά η μεγαλύτερη της Μάνης. Η αρχιτεκτονική του και η ατμόσφαιρα της πόλης είναι η τυπική θαλασσινή ατμόσφαιρα των ελληνικών τοπίων, όπως επίσης και αυτή των ελληνικών νησιών.
Μέσα στο Γύθειο, καθώς και στις δαντελωτές ακτές του, που εκτείνονται για πολλά χιλιόμετρα, θα βρείτε ταβέρνες για φρέσκο ψάρι, εστιατόρια, μικρά κεντράκια, καφετέριες και αναψυκτήρια.
Στο Γύθειο μπορείτε να κάνετε μιά όμορφη βόλτα στα στενά ανηφορικά σοκάκια με τις πέτρινες σκάλες, που σκαρφαλώνουν μέχρι το βουνό. Από τα τελευταία σπίτια αρχίζει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του, όπου υπάρχει ένα όμορφο μικρό εκκλησάκι, απ' όπου η θέα είναι απεριόριστη και μαγική. Θα κάνετε μπάνιο στις υπέροχες ακτές, που απλώνονται δεξιά και αριστερά από το Γύθειο, ενώ παράλληλα μπορείτε να επισκεφθείτε πολλά ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα, όπως:
Το Αρχαίο Γύθειο, στη θέση Παλαιόπολη, λίγο βορειότερα από το σημερινό Γύθειο, απέναντι από το νησάκι της Κρανάης και Ν.Α. των Αιγιών. Από την αρχαία πόλη σώζονται ακόμα ερείπια οικοδομημάτων με ψηφιδωτά δάπεδα, υδραγωγείο, ναός των αυτοκρατόρων Αυγούστου και Τιβέριου, λουτρά και θέατρο από την εποχή των ρωμαικών χρόνων.
Το Νησάκι Κρανάη, ή της Ωραίας Ελένης, απ' όπου, σύμφωνα με την μυθολογία, έφυγε με τον Πάρη για την Τροία και ξεκίνησε ο γνωστός Τρωικός πόλεμος.
Ο πανέμορφος πέτρινος Πύργος του Τζανετάκη Γρηγοράκη, 3ου μπέη της Μάνης, που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και σήμερα λειτουργεί ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης.
Ο Φάρος του νησιού, που χτίστηκε το 1837 και έχει ύψος 23 μέτρα.
Το Παρθεναγωγείο, που χτίστηκε το 1886 από τον αρχιτέκτονα Τσίλλερ και το Δημαρχείο, που χτίστηκε το 1891 από τον ίδιο, καθώς και το Αρχαίο Θέατρο, που χτίστηκε στα πρώτα χρόνια μ.Χ.
Το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στην κορυφή του βουνού Κούμαρος, απ' όπου θα απολαύσετε την πανοραμική θέα προς το Γύθειο και όλο τον Λακωνικό Κόλπο.
Το Μεσαιωνικό Κάστρο, 10 χιλιόμετρα έξω από το Γύθειο, στον δρόμο για την Αρεόπολη. Παρά τις καταστροφές που έχει υποστεί, διατηρεί ακόμη τους πύργους του από τις επάλξεις του.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο Δημαρχείο και περιέχει βυζαντινή συλλογή. Ανάμεσα στα ευρήματα που φιλοξενεί, ξεχωρίζουν οι εγχάρακτες επιγραφές σε λίθους Αρχαϊκής Εποχής, κεραμικά ευρήματα και μερικά αγάλματα Ρωμαïκών Χρόνων. 


Περισσότερες, βραδινές φωτογραφίες εδώ!
































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: