Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Παναγιώτης Αδρακτάς: Λαμπρός ιατρός, σεμνός βουλευτής και τώρα επιτυχημένος κτηνοτρόφος!!!


Ήταν Μάρτιος του 1982 όταν σε μια πρωινή Κυριακάτικη γενική συνέλευση της τοπικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Χαϊδαρίου, που ως θέμα είχε τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, στα γραφεία που βρίσκονταν στο διώροφο της πλατείας Ηρώων, εκεί που σήμερα είναι η κοσμική ταβέρνα Πέστο κι έγινε, έκαναν την εμφάνισή τους δυο νέοι άνθρωποι με επιβλητική παρουσία. 
Ήταν ο ιατρός Παναγιώτης Αδρακτάς και ο δικηγόρος Γρηγόρης Αποστολάκος. Η πορεία και των δυο από εκείνο το Κυριακάτικο πρωινό ξεπέρασε τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξων από εμάς. 
Ο Παναγιώτης Αδρακτάς διεκδίκησε δυο φορές τη Δημαρχία στο Χαϊδάρι και μια στο Περιστέρι ως υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, εκλέχθηκε βουλευτής στη Β’ Αθηνών και κατόπιν επί σειρά ετών βουλευτής στο Νομό Ηλείας. Όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής ενασχόλησης ουδέποτε εγκατέλειψε την επιστήμη του και πάντα υπήρξε πρότυπο οικογενειάρχη. 
Ανάλογη ήταν και η πορεία του έτερου της τότε παρέας. Ο Γρηγόρης Αποστολάκος ξεκινώντας από τις Ειδικές Κομματικές Οργανώσεις Δικηγόρων της Νέας Δημοκρατίας, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων επί Δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη και κατόπιν βουλευτής Λακωνίας. 
Όλα αυτά που τα έζησα λεπτό προς λεπτό μέσα στις οργανώσεις της ΝΔ, τα θυμήθηκα και τα καταθέτω επιγραμματικά, με αφορμή το χθεσινό αφιέρωμα στην iefimerida για τον Παναγιώτη Αδρακτά. Τον Παναγιώτη που ξεκινώντας, από τότε που τον γνώρισα εγώ, από τη γειτονιά της οδού Καλαμών στη συνοικία της Αγ. Γρηγορούσας στο Χαϊδάρι, κατέκτησε με την επιμονή του ό,τι ονειρεύτηκε!
Τώρα πλέον, μόνιμος κάτοικος Ηλείας, αναπτύσσει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα της αγροτοκτηνοτροφίας.   
Μια κτηνοτροφική μονάδα με 1.000 πρόβατα στην Ηλεία έχει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Παναγιώτης Αδρακτάς, ο οποίος πριν πάρει σύνταξη εργαζόταν ως χειρουργός στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Τώρα, εξηγεί πώς πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με τη γη.
«Είχα μια φάρμα στην οποία έκανα σύντομες αποδράσεις ενώ ήμουν βουλευτής. Σε αυτήν είχα και έχω διάφορα ζώα, από άλογα και λάμα μέχρι στρουθοκαμήλους, καθώς και αμπέλια από τα οποία έβγαζα το δικό μου κρασί. Αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά, διότι πάντα μου άρεσε η φύση», λέει.
Όσο για την πολιτική; «Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος βουλευτής. Προσέφερα όσα μπορούσα επί 16 χρόνια. Την άφησα γιατί ως προς την αποτελεσματικότητά της δεν ήμουν ικανοποιημένος κι εγώ έχω μάθει ως χειρουργός να είμαι αποτελεσματικός. Η πολιτική θέλει καλή νεκροψία και αναγέννηση», τονίζει.
«Ξεκινήσαμε να κάνουμε παραγωγή γάλακτος με ντόπια πρόβατα. Η διαχείριση της μονάδας είναι πρότυπη και η τεχνογνωσία που χρησιμοποιούμε πρωτοποριακή. Δεν υπάρχει η παλιά εικόνα του ποιμνιοστασίου με κοπριές και άχυρα. Μπαίνεις μέσα με το κοστούμι σου. Προσπαθώ να περάσω και στα νέα παιδιά, που έρχονται σε μένα για να μάθουν, ποια είναι η διαφορά του κτηνοτρόφου με τον τσοπάνο. Ο κτηνοτρόφος είναι επιχειρηματίας», αναφέρει.
Όσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, λέει: «Η φορολόγηση είναι υψηλή. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την πολιτεία και δεν προσφέρεται καμία τεχνογνωσία. Όλα αυτά αθροίζονται και καθιστούν απαγορευτικό το κόστος για τους νέους, ενώ οι μικρές μονάδες αρχίζουν και εξαφανίζονται. Και εγώ προσωπικά θίγομαι από όλα αυτά. Πλέον δεν λέω παρηγορητικούς λόγους σε άλλους, αλλά αυτοπαρηγορούμαι. Τα βγάζουμε πέρα δύσκολα».
Και καταλήγει: «Υπάρχουν μόνο δύο νομοκτηνίατροι σε ολόκληρο τον νομό Ηλείας, ενώ έκλεισε το κτηνιατρικό γραφείο στην Αμαλιάδα. Για τα χαρτιά και τις εξετάσεις που χρειάζονται για τα ζώα πάμε σε ιδιώτες. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη έτσι. Οι περισσότερες μονάδες λειτουργούν χωρίς άδεια. Οι μόνοι με άδεια στην Αμαλιάδα είμαστε εμείς και χρειάστηκε ενάμισης χρόνος για να την πάρουμε».









Δεν υπάρχουν σχόλια: