Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού στα Αρφαρά Μεσσηνίας!!!


Η 1η γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού πραγματοποιήθηκε στα Αρφαρά το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016.
Όσοι βρέθηκαν στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία του γραφικού χωριού και ιδιαίτερα οι νεότεροι και οι ξένοι επισκέπτες, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη λεπτομερή αναπαράσταση της διαδικασίας, από τον τρύγο έως την τελική παρασκευή των εκλεκτών παραδοσιακών προϊόντων, έτσι όπως γινόταν τα παλιά χρόνια.
Ο τρύγος, η μεταφορά των σταφυλιών στον ληνό (πατητήρι) με τα κοφίνια πάνω στο γαϊδουράκι, το πάτημα των σταφυλιών, η παραλαβή του μούστου από το πατητήρι, το βράσιμο στα καζάνια μέχρι να γίνει πετιμέζι, η παρασκευή της μουσταλευριάς, των μουστοκούλουρων και άλλων γλυκισμάτων και τέλος, η συσκευασία και η διανομή τους…
Και όλα αυτά υπό τους ήχους της εκλεκτής μουσικής του συγκροτήματος "Μορφές" και της παραδοσιακής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας με μαέστρο τον κ. Γεώργιο Τσιλίκα!
Η είσοδος φυσικά ήταν ελεύθερη για όλους, οι εκθέτες παρουσίασαν τα προϊόντα τους στο κοινό και η τσίκνα από τα ψητά και τα σουβλάκια σου έσπαγε τη μύτη…
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι τοπικοί Φορείς, ο Σύλλογος κυριών Αρφαρών και οι εθελοντές της Τοπικής Κοινότητας Αρφαρών του Δήμου Καλαμάτας.
Συγχαρητήρια σε όλους του πολιτιστικούς συλλόγους, στους εθελοντές και ιδιαίτερα στον Σύλλογο κυριών Αρφαρών για τη μεγάλη τους προσφορά στην εκδήλωση, αλλά και στον εθελοντή φωτογράφο κ. Φώτη Κουτρουμπή που χωρίς τις φωτογραφίες του δεν θα μπορούσαν οι χιλιάδες επισκέπτες του διαδικτύου από την πατρίδα μας, αλλά και από τα πέρατα του κόσμου, να "ζήσουν" αυτή την όμορφη βραδιά που όπως είπαν οι διοργανωτές θα γίνει θεσμός!

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!







































Δεν υπάρχουν σχόλια: