Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Επιστολή από τους Φίλους του Διομήδειου Κήπου!!!


Η προσέγγιση των Φίλων του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου μας βρίσκει σύμφωνους σε όλα όσα αφορούν στη λειτουργία ενός χώρου που επισκεπτόμαστε τα τελευταία τριάντα χρόνια και εικόνες του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ!




Χαϊδάρι 18 Ιουλίου 2016

Αγαπητοί κύριοι
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό και ηλεκτρονικό τύπο του Χαϊδαρίου την επιστολή που έστειλε ο κύριος Φωτεινάκης σε (15) δεκαπέντε αποδέκτες αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας του "κυλικείου" και κατά συνέπεια του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου και "άλλες ελεγχόμενες ως παράνομες πράξεις η παραλείψεις κλπ" .
Είμαστε σίγουροι ότι αν απευθυνόταν στις Υπηρεσίες του Ιδρύματος θα ελάμβανε όλες τις δέουσες διευκρινήσεις τις οποίες ελπίζουμε να λάβει και γραπτώς.
Θέλουμε όμως να σας ενημερώσουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του Ιδρύματος έτσι ώστε ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος να ανοίξει τις "πύλες" του, στους πολίτες και να γίνει ευρύτερα γνωστός με προφανή οφέλη τόσο για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του όσο και για την αναψυχή σε ένα δασικό περιβάλλον.
Για πάρα πολλά χρόνια το ωράριο λειτουργίας του Διομηδείου Βοτανικού Κήπου τελείωνε στις 15:00. Με ποιόν τρόπο οι συμπολίτες μας που εργάζονται όλη την ημέρα θα μπορούσαν να επισκεφθούν τον Κήπο για να απολαύσουν ένα πνεύμονα πρασίνου μετά την εργασία τους;
Που ήταν τότε ο κ. Φωτεινάκης να ζητήσει από όλους, το Ίδρυμα, τους δημόσιους φορείς στους οποίους απευθύνθηκε τώρα, να λειτουργεί ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος όλη την ημέρα για όφελος των συμπολιτών μας;
Που ήταν κάθε Αύγουστο όταν έκλεινε ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος;
Εμείς σαν σύλλογος δώσαμε συγχαρητήρια στην Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος για τις πρωτοβουλίες της στο άνοιγμα του Κήπου στο λαό της Δυτικής Αττικής.
Δώσαμε συγχαρητήρια στην Διοικούσα Επιτροπή για την μίσθωση του κυλικείου και τη δυνατότητα σε απόσταση 20 μέτρων από την Ιερά Οδό σε μια άδενδρη επιφάνεια μερικών τετραγωνικών μέτρων να μπορούμε μετά τον περίπατο μας στα 2.000 στρέμματα του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου να ξεκουραζόμαστε σε ένα άνετο περιβάλλον.
Προφανώς εκτός από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε δεν μπήκε στον κόπο να δημοσιεύσει φωτογραφίες από τον ευρύτερο χώρο πλημμυρισμένο από παιδάκια στην παιδική χαρά και γονείς να χαίρονται την ανάπαυσή τους. Δεν ήθελε να δημοσιεύσει μικρά παιδιά να ζωγραφίζουν με νερομπογιές μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον ούτε και παιδιά να παίζουν μαθαίνοντας μουσική με την ενσωμάτωσή τους στο φυσικό περιβάλλον.
Μας κάνει εντύπωση επίσης ότι ενώ η οργάνωσή του είναι μέλος της FON η οποία είναι μια διεθνής και αξιόλογη οργάνωση, προφανώς δεν έχει καμία παράσταση ούτε εικόνα από αντίστοιχους βοτανικούς κήπους του εξωτερικού και αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Εκεί θα έβλεπε ότι οι βοτανικοί κήποι δεν αποτελούν μια αποστεωμένη, περίκλειστη εγκατάσταση αλλά είναι χώροι που με σεβασμό στο περιβάλλον προσφέρουν στους επισκέπτες τους ανέσεις, πληροφόρηση, εκπαίδευση και αναψυχή.
Οι νομικοί σολικισμοί του, "θαμώνες" για τους επισκέπτες του κήπου που κάθονται να ξαποστάσουν στο κυλικείο, η ανακήρυξη της "επιχειρηματικής βάσης" σχεδόν σε ανήθικη δραστηριότητα -θα ήταν ενδιαφέρον να το πει στα τόσα εργαζόμενα νέα παιδιά- αποτελούν μια αποκρουστική, παλαιολιθική και γραφειοκρατική αντίληψη σύγχρονων προβλημάτων που έχει οδηγήσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στην άκρατη απομόνωση στη λογική της διατήρησης των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων για λίγους εκλεκτούς και μύστες.
Αγαπητοί κύριοι ο Σύλλογος Φίλων του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου,
δεν επιθυμεί να βλέπει συμπολίτες μας να σχίζουν η να πηδούν συρματοπλέγματα για μια απογευματινή βόλτα,
δεν επιθυμεί να βλέπει τους συμπολίτες μας να μην μπορούν να δροσιστούν τις ημέρες που έχει καύσωνα στο περιβάλλον του Διομηδείου Βοτανικού Κήπου,
δεν επιθυμεί να βλέπει συμπολίτες μας να μην μπορούν να πιουν ένα καφέ σε μια άκρη του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου.
Επιθυμεί να βλέπει συμμετοχή στις προσπάθειες πυροπροστασίας του Κήπου μαζί με τους εργαζόμενους, στον εθελοντικό καθαρισμό του χώρου και στην προσπάθεια για την οικονομική ευρωστία του Ιδρύματος για να συνεχίσει το Ίδρυμα την εξαιρετική προσπάθεια που κάνει για να συντηρήσει και να προστατεύσει αυτό το κόσμημα της Δυτικής Αττικής.
Ο σύλλογος θα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος διότι πιστεύει ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Ο Αντιπρόεδρος
Αποστολής Γεώργιος


Δεν υπάρχουν σχόλια: