Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Εκδρομή Συνδέσμου Νεοφωκαέων Χαϊδαρίου σε Λυγουριό και Ναύπλιο!!!


Την Κυριακή, 3 Απριλίου ο Σύνδεσμος Νεοφωκαέων προσφύγων πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στο Λυγουριό και στο Ναύπλιο.
Πρώτη στάση ήταν στο γυναικείο μοναστήρι των Ταξιαρχών. Η μονή κτίστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα. Μικρά τμήματα της μονής σώζονται από τότε, και αυτό οφείλεται πιθανόν στα ευτελή υλικά της κατασκευής του, που επηρεάστηκαν από τις καιρικές συνθήκες. Από το 1945 χτίστηκε με την φροντίδα της αδελφότητας η μικρή εκκλησούλα που φιλοξενεί τους προσκυνητές σε ρυθμό σταυροειδή με τρούλο.
Την ημέρα της επίσκεψής μας, ήταν η γιορτή της Σταυροπροσκυνήσεως. Ο μικρός σταυρός είχε τοποθετηθεί σε ένα δίσκο ανάμεσα σε δεντρολίβανα, που παίρναμε για ευλογία καθώς προσκυνούσαμε μας μεθούσαν με την ευωδία τους. Πόσο επιβλητική είναι η απλότητα!!!
Μείναμε για το υπόλοιπο της θείας λειτουργίας και ήπιαμε τον καφέ μας και κεραστήκαμε το παραδοσιακό λουκουμάκι στο αρχονταρίκι.
Επόμενη στάση, το μουσείο φυσικής ιστορίας "Κωτσιομύτη" στο Λυγουριό.
Η επίσκεψή μας, ήταν εμπειρία μοναδική και αξέχαστη.
Ολοφάνερη η αγάπη, το μεράκι, η κατάρτιση των ιδρυτών του μουσείου.
Η κ. Κωτσιομύτη μας ταξίδεψε, με την γλαφυρή της αφήγηση στο χρόνο, 3.500.000 χρόνια πριν, που εμφανίστηκαν τα πρώτα ίχνη ζωής. Στο χώρο των εκθεμάτων δεν ξέραμε τι να πρωτοθαυμάσουμε, εκπληκτικά και σπάνια απολιθώματα απ' όλο τον κόσμο, θαλάσσιους γίγαντες, κρινοειδή, αμμωνίτες που υπάρχουν στην περιοχή, πολύτιμους λίθους, ορυκτά, συλλογές και εργαλεία από τους πρώτους ανθρώπους... Ολόκληρη η ιστορία της γης, ταξινομημένη από ειδικούς, στα άξια χέρια των ανθρώπων, που είχαν την έμπνευση να δημιουργήσουν ένα μουσείο "κόσμημα".
Αφού πήραμε αναμνηστικά από τις όμορφες συλλογές του εκθετηρίου, αφήσαμε το μουσείο κρατώντας τις καλύτερες εντυπώσεις και εικόνες.
Το Λυγουριό γραφικό, με 12 βυζαντινά ξωκλήσια και 50 εκκλησίες, με πλούσια ιστορία και δράση, με την υψηλή πολιτιστική συνείδηση, κέρδισε τους επισκέπτες. Ελαιοπαραγωγική η περιοχή με εξαιρετικό και πιστοποιημένο ελαιόλαδο έχει τελειώσει με τη χειμωνιάτικη φούρια της συγκομιδής και ζούσε στους χαλαρούς ρυθμούς της ανοιξιάτικης Κυριακής.
Συνεχίσαμε την περιήγηση στην Αργολική γη, που είχε ντυθεί στα χρώματα της άνοιξης, για ένα ορεινό χωριό, το Κολιάκι όπου λειτουργεί πρότυπη τυροκομική μονάδα. Η περιοχή είναι φημισμένη για τις κτηνοτροφικές μονάδες της και τα τυροκομικά της προϊόντα.
Για φαγητό γυρίσαμε στην περιοχή του Λυγουριού, σε παραδοσιακή ταβέρνα, όπου το κέφι και ο χορός καλά κρατούσε, καθώς όχι μόνο δε μας αρνήθηκαν να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε, αλλά ανέλαβαν να ικανοποιούν και τις μουσικές μας "παραγγελιές".
Επόμενος σταθμός το Ναύπλιο, πόλη αγαπημένη, γνώριμη σε όλους. Εκεί χωριστήκαμε για μιάμιση ώρα για να κάνει η κάθε μικρότερη παρέα το δικό της πρόγραμμα. Οι επιλογές πολλές: βόλτα με το τρενάκι, ο γύρος της Αρβανιτιάς, περπάτημα στα όμορφα σοκάκια που ήταν γεμάτα κόσμο ή ανέβασμα στην πάνω πόλη μέχρι του Άγιο Σπυρίδωνα που δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας...
Η ώρα πέρασε και πήραμε το δρόμο της επιστροφής με κέφι και τραγούδια.
Αυτή ήταν η πρώτη ανοιξιάτικη εκδρομή του Συνδέσμου, και καθώς οι εντυπώσεις ήταν άριστες, άρχισαν ήδη να γίνονται οι προτάσεις για την επόμενη εκδρομή!!!








Δεν υπάρχουν σχόλια: