Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Δεν είναι κατσίγαρος ή λιόσμος που λένε οι ντόπιοι...


Κάποιοι πρέπει να το ψάξουν. Δήμος και Περιφέρεια. Αλλά κυρίως όσοι επενδύουν στον τουρισμό. Οι φωτογραφίες είναι σημερινές. 30 Δεκεμβρίου 2015 στις 15:30. Η δυσοσμία, η βοθρίλα, δεν μεταφέρονται με τις εικόνες. Και σίγουρα δεν πρόκειται μόνο για απόβλητα επεξεργασίας λαδιού. Είναι εγκληματικό να στρουθοκαμηλίζουμε μπροστά στην πραγματικότητα. Δεν είναι "κατσίγαρος" ή "λιόσμος αυτό που κυλάει στην εκβολή του "Μουρτιά" στην παραλία της Ανάληψης Μεσσήνης Μεσσηνίας όπως υποστηρίζουν οι ντόπιοι...






2 σχόλια:

Λιανού Κυριακούλα είπε...

Πόσους σκότωσε στους αιώνες ο κατσίγαρος ή λιόσμος;
Τα εκμεταλλεύσιμα της φύσης στοιχεία, αφήνουν κατάλοιπα.
Τα εκμεταλλεύσιμα εξ’ ανθρωποκατασκευής στοιχεία, αφήνουν κατάλοιπα.
Τα δεύτερα είναι κυρίως παράγωγα βιομηχανικά ή εκ χημικών αντιδράσεων στοιχεία.
Οι επιστήμες έρχονται με τη σειρά τους να ελέγξουν κατά πόσο τα κατάλοιπα αυτά, που καλούνται και απόβλητα, επηρεάζουν δυσμενώς τη γη, τα νερά, την ατμόσφαιρα και λειτουργούν σε βάρος του ζωικού βασιλείου.
Κατάλοιπο, μη εκμεταλλεύσιμο (αν και έχουν υποστηριχθεί πολλές επιστημονικές θεωρίες ότι μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμο) ο κατσίγαρος, ή όπως λέμε "λιόσμος".
Κατάλοιπο αιώνων! Από την εμφάνιση του ευλογημένου δέντρου της ελιάς!
Όπου γης υπήρχαν πάντα, σε πρωτόγονο πρώτα σχεδιασμό λιοτρίβια που σιγά-σιγά με τον χρόνο εξελίσσονταν.
Το μαύρο κατάλοιπο, μετά την αφαίρεση του λαδιού και του πυρήνα, τι γινόταν;
Με φυσική ροή, από τα λαγκάδια πήγαινε στα ποτάμια κι από εκεί στη θάλασσα που ποτέ δε νεκρώθηκε, ποτέ δεν στέρεψε από πλαγκτόν και ψάρια και θαλασσινά κάθε είδους!
Είναι "εφεύρημα" της χημικής βιομηχανίας η ανάλυση του λιόσμου που είναι ένα μίγμα της ψίχας της ελιάς, του υγρού στοιχείου της ελιάς και νερού!
Και καταλήγει η Χημεία να…διδάσκει ότι για την πλήρη αδρανοποίηση πρέπει πριν παροχετευθεί και καταλήξει στη θάλασσα να γίνεται μια αντίδραση με ασβέστιο!
Και τόσους αιώνες που δεν γινόταν αυτή η επεξεργασία, ποια είναι τα δυσάρεστα αποτελέσματα;
Τίποτα!
Κυκλώματα που στ’ όνομα του καθαρού περιβάλλοντος, πάνε να βγάλουν, όχι το ψωμί τους αλλά το… παντεσπάνι τους και βάλε!

BENEAS GEORGIOS είπε...

Ναι. Μόνο που εδώ μιλάμε ξεκάθαρα για βοθρολύματα. Και έχει διαφορά... Ας το ψάξουν. Το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΘΑΡΡΟΣ είναι κατατοπιστικό για το τι συμβαίνει.