Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Το αντάμωμα των Νεοφωκαέων προσφύγων στο Χαϊδάρι!!!


Σύνδεσμος Νεοφωκαέων προσφύγων

24 Μαΐου 2015


Κείμενο της Γραμματέως του Συνδέσμου 
Ευαγγελίας Καταρτζή

Την Κυριακή 24 Μαΐου ο Σύνδεσμος Νεοφωκαέων προσφύγων γιόρτασε  την καθιερωμένη ετήσια εορτή αφιερωμένη στους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη, πολιούχων του Τσακμακλί, όπως συνηθιζόταν να γίνεται και στην Μικρά Ασία.
Το έθιμο ήταν το εξής: όλοι οι Έλληνες χριστιανοί που κατοικούσαν σ’ αυτήν την πόλη, μετά την Θεία Λειτουργία της εορτής των Αγίων, συγκεντρώνονταν στο προαύλιο της εκκλησίας, έπαιρναν τα φαγητά τους, συνέτρωγαν και γλεντούσαν πατριωτικά.
Μετά τον ξεριζωμό του 1922 ήρθαν από την Φώκαια και το Τσακμακλί της Ιωνίας της Μικράς Ασίας 54 οικογένειες, οι οποίες αφού περιπλανήθηκαν σε κάποια μέρη της Ελλάδας, κατέληξαν στο Χαϊδάρι, το οποίο, από έναν ξερότοπο άγονο και ακατοίκητο, το μετέτρεψαν σε έναν καταπράσινο και εύφορο τόπο.
Έφεραν βέβαια μαζί τους και τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας τους, κι έτσι κάθε χρόνο, την Κυριακή μετά την γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Σύνδεσμος προσκαλεί τους συμπατριώτες Φωκιανούς και Τσακμακλιώτες, στην αυλή της εκκλησίας όπου προσφέρεται φαγητό και κρασί άφθονο και ακολουθεί γλέντι τρικούβερτο.
Έτσι, λοιπόν, παρουσία της τοπικής Αρχής και των συμπατριωτών μας, γιορτάσαμε την ημέρα με τραγούδια Μικρασιάτικα από τη χορωδία του Συνδέσμου, αλλά και με χορούς πατριωτικούς από το χορευτικό μας.
Ο Πρόεδρος κ. Βελέντζας Ιωάννης χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και τόνισε την αναγκαιότητα να φροντίσουμε όλοι μαζί, να περάσει από γενιά σε γενιά η Ιστορία και το μεγαλείο του Μικρασιατικού πολιτισμού.
Ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Νεοφωκαέων ιδρύθηκε το 1926 και τιμήθηκε το 1975 με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική του δράση!!! 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!





















1 σχόλιο:

Unknown είπε...

παρα πολυ ωραιο ιστολογιο!! αγαπω τον τοπο μου και εχω δημιουργησει ενα ιστολογια που αφορα την Μεσσηνια και τις ομορφιες της! θα χαρω πολυ να μπειτε! ειναι : www.messinia1234.com