Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Αγιορείτικες συνταγές με Μαλάκια - Οστρακόδερμα για το Μεγάλο Σάββατο!!!


Φασολάκια με χταπόδι

Υλικά:

½ κιλό φασολάκια
2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
3-4 φύλλα σέλινο
1 πιπεριά
2-3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
Φρέσκια ντομάτα
Αλάτι

Εκτέλεση:

Εφόσον έχουμε πλύνει και καθαρίσει τα φασολάκια αρχίζουμε να τα βράζουμε. Βράζουμε το χταπόδι χωρίς τίποτε άλλο μέσα. Όταν τα φασολάκια θα έχουν μισοβράσει τότε ρίχνουμε τον ζωμό του χταποδιού, τα υπόλοιπα υλικά και τα πλοκάμια ολόκληρα αλλά δεν ανακατεύουμε. Όταν σωθεί η σάλτσα σερβίρουμε τα φασολάκια κόβοντας τα πλοκάμια σε μικρά κομμάτια και γαρνίροντας με αυτά την πιατέλα γύρω γύρω.


Αγιορείτικο χταπόδι στιφάδο

Εκτέλεση:

Kαθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κρατάμε ολόκληρο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε και τα μικρά κρεμμυδάκια. Bάζουμε το χταπόδι στη φωτιά με το κρασί, το ξίδι και το μεγάλο κρεμμύδι. Tο αφήνουμε να βράσει μέχρι να βγάλει το νερό του. Mόλις βράσει, το κόβουμε σε κομμάτια και αφαιρούμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό (ή τις ντομάτες), το λάδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, 2 φλιτζάνια νερό και τα κρεμμυδάκια. Aφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του.

ΥΛΙΚΑ:

1 χταπόδι
1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ξίδι
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
5 φύλλα δάφνης
1 κιλό φρέσκες ντομάτες
μπαχάρι


Χταπόδι ή σουπιές με πατάτες στον φούρνο

Υλικά:

1 κιλό χταπόδι ή σουπιές
1 κιλό πατάτες
6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
500 γρ. πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
1 φλιτζάνι λάδι
1 κουταλιά φυτίνη
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
1 κρασοπότηρο λεμόνι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι ( ή τις σουπιές). Το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και κρατάμε το ζουμί. Το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και το βάζουμε στο ταψί με τις πατάτες κομμένες ροδέλες ή κυδωνάτες. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Τα απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί και ρίχνουμε ζουμί, ώσπου να καλυφθούν όλα τα υλικά. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, ώσπου το φαγητό να μείνει με το λάδι του.


Σουπιές με σπανάκι

Ζεματίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε κομμάτια κατά την αρέσκεια μας. Κατόπιν καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε καλά τα σπανάκια. Τα ζεματίζουμε κι αυτά, ίσα που τα βουτάμε στο ζεστό νερό. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μάραθο. Ρίχνουμε το λαδί σε μια κατσαρόλα η ταβά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τις σουπιές. Έπειτα ρίχνουμε το σπανάκι. Προσθέτουμε και μια κουταλιά ζωμό από τις σουπιές καθώς και το αλάτι. Μόλις πάρει βράση το περιεχόμενο της κατσαρόλας, προσθέτουμε τον άνηθο και τον μάραθο. Δεν βάζουμε πολύ ζωμό ή νερό γιατί τα σπανάκια βγάζουν το δικό τους και βράζουν και γρήγορα. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Περιμένουμε ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει με το λάδι. Το λεμόνι το ρίχνουμε 1 λεπτό πριν κατεβάσουμε το λάδι από τη φωτιά. Αν Θέλουμε προσθέτουμε κι άλλο λεμόνι, ανάλογα με το πόσο ξυνό το Θέλουμε.

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
15 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μάραθος
λίγα φυλλαράκια δυόσμο
300 γρ. λάδι
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
κύμινο
χυμό από 1 λεμόνι

Περισσότερες συνταγές με Μαλάκια - Οστρακόδερμα εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: