Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Αγιορείτικες σούπες για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη!!!


Φακές σούπα

Υλικά:

1 κιλό φακές
2 μέτρια κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
3 φύλλα δάφνη 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπολτέ
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε τις φακές και τις βράζουμε σε κρύο νερό εξαρχής. Μόλις πάρει μια βράση, χύνουμε το νερό και το αντικαθιστούμε με καθαρό ζεστό νερό. Αφού βράσουν οι φακές, τις σουρώνουμε. Στην ίδια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι. Μετά ρίχνουμε 6 φλιτζάνια νερό και όταν βράσει ρίχνουμε την ντομάτα, τον άνηθο, τη δάφνη, τις φακές και το αλάτι. Όταν βράσει καλά και χυλώσουν οι φακές, ρίχνουμε το πιπέρι και την ρίγανη.


Χταποδόσουπα

Υλικά:

1 κιλό μικρά χταπόδια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι της σούπας ντοματοπελτέ
Αλάτι, πιπέρι, ξίδι
Ρύζι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα χταποδάκια και κρατάμε το ζουμί τους. Τα ψιλοκόβουμε. Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε λίγο ζουμί από τα χταπόδια και προσθέτουμε τον άνηθο, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Αφού πάρει μια-δύο βράσεις, προσθέτουμε το υπόλοιπο ζουμί (όσο χρειάζεται) και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα χταπόδια. Αν δούμε ότι η σούπα είναι πολύ αραιή, ρίχνουμε λίγο ρύζι. Όταν βράσει καλά και πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Ρίχνουμε μέσα όσο ξίδι θέλουμε (όχι πολύ).


Μαγειρίτσα με ταχίνι και ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε στην χύτρα τα μανιτάρια - με το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλες φέτες - με ένα φλυτζάνι νερό, την ρίγανη και το πιπέρι, να πάρουν μια βράση. Μετά ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και όταν κοχλάσει ρίχνουμε το ρύζι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με τους κύβους λαχανικών. Κλείνουμε την χύτρα και σε δέκα λεπτά από την ώρα που θα σηκωθεί η βαλβίδα, το φαγητό είναι έτοιμο.

Ανοίγουμε την χύτρα και ρίχνουμε στο φαγητό τον άνηθο και το μαιντανό, τα οποία έχουμε αφήσει για το τέλος. Χτυπάμε το ταχίνι με το λεμόνι και λίγο νερό, ώσπου να γίνει χυλός. Παίρνουμε ζωμό απο την σούπα και χύνουμε λίγο λίγο στην μαγειρίτσα, ανακατεύοντας για να μην κόψει. Δεν το ξαναβάζουμε στη φωτιά εκτός αν θέλουμε να το ξεστάνουμε λίγο.

Υλικά:

μία κονσέρβα μανιτάρια
μισό κουταλάκι ρίγανη
μισό κουταλάκι μαιντανό
6 φύλλα μαρούλι
μισό ματσάκι άνηθο
1 φλυτζάνι ρύζι
2 κουταλιές ταχινι
μισό κουταλάκι πιπέρι κόκκινο γλυκό
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1-2 κύβοι λαχανικών
8 φλιτζάνια νερό
1 λεμόνι


Αγιορείτικη ταχινόσουπα

Εκτέλεση:

Βράζετε σε άφθονο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει αλάτι, το κριθαράκι μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά. Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ και ρίχνετε σιγά-σιγά το χυμό του λεμονιού ανακατεύοντας με ένα πιρούνι μέχρις ότου τα δύο υλικά ενωθούν. Συμπληρώνετε κουταλιά -κουταλιά νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι το ταχίνι να αραιώσει λίγο. Προσθέτετε κατόπιν μικρή ποσότητα από το ζεστό ζουμί της σούπας στο ταχίνι, ενώ το ανακατεύετε πάντα. Αφού αραιώσει αρκετά ενώνετε το αραιωμένο ταχίνι με τη ζεστή σούπα και την πασπαλίζετε με πιπέρι. Σερβίρετε την ταχινόσουπα γαρνιρισμένη με τα κρουτόν και τα φύλλα σέλινου ή μαϊντανού.

ΥΛΙΚΑ:

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού μικρό ζυμαρικό (κριθαράκι ή πεπονάκι)
6 κουτ. της σούπας ταχίνι
χυμός λεμονιού (1)
Aλάτι και άσπρο πιπέρι
8 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
15 φύλλα σέλινου ή μαϊντανού
Για το σερβίρισμα κυβάκια ψωμιού που θα φρυγανίσετε εσείς 

Περισσότερες συνταγές με Αγιορείτικες σούπες εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: