Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Αγιορείτικες ψαροσυνταγές για την Κυριακή των Βαΐων!!!


Ψαρόσουπα αγιορείτικη

Υλικά:

1 κιλό ψάρια διάφορα για βραστά
2 κρεμμύδια
1 μάτσο σέλινο
4 καρότα
2 πράσινες πιπεριές
1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
4 πατάτες μέτριες
¼ φλιτζάνι λάδι
Αλάτι, πιπέρι
½ φλιτζάνι ρύζι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια. Καθαρίζουμε τα λαχανικά. Βράζουμε σε 1.5 λίτρο νερό τα ψάρια μαζί με τα λαχανικά ολόκληρα, εκτός από τον άνηθο. Όταν βράσουν όλα καλά βγάζουμε τα λαχανικά και τα περνάμε από το μπλέντερ ή από τον μύλο των λαχανικών, εκτός μόνο από τις πιπεριές που τις πετάμε. Σουρώνουμε τα ψάρια, τα πετάμε και βάζουμε το καθαρό ζουμί σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα επίσης το λάδι, τον άνηθο, αλάτι και τα πολτοποιημένα λαχανικά. Όταν πάρουν βράση όλα μαζί, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 10 λεπτά. Το κατεβάζουμε και ρίχνουμε λεμόνι και πιπέρι.


Λαυράκια στον φούρνο

Υλικά:

5 λαυράκια
4-5 μέτριες τομάτες
1 κιλό πατάτες
1 ματσάκι μαϊντανός
10 σκελίδες σκόρδο
4 φύλλα δάφνης
Λεμόνι
Λάδι
Αλάτι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα λαβράκια. Απλώνουμε τα ψάρια και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις αλατίζουμε. Τις τοποθετούμε ανάμεσα στα ψάρια ώστε να γεμίσει το ταψί. Απλώνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την τομάτα, την δάφνη, το πιπέρι, το σκόρδο ψιλοκομμένο και ρίχνουμε λάδι. Ρίχνουμε και λίγο νερό για να βράσουν οι πατάτες. Βγάζουμε από τον φούρνο όταν οι πατάτες έχουν ψηθεί. Καλύτερα ο μαϊντανός να μείνει για το γαρνίρισμα μετά το ψήσιμο.


Κολιοί στον φούρνο

Υλικά:

1 κιλό κολιοί
5 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε ψηλά φετάκια
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 φύλλα δάφνης
¼ φλιτζανιού λάδι
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπολτέ
Αλάτι, πιπέρι
Ντομάτες κομμένες ροδέλες

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε, πλένουμε και αλατίζουμε τα ψάρια. Τα απλώνουμε σε ταψί. Τσιγαρίζουμε σε λάδι και ρίχνουμε τον ντοματοπολτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τον μαϊντανό, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει μία καλή βράση η σάλτσα την απλώνουμε πάνω στα ψάρια. Από πάνω βάζουμε αραιά τις φέτες της ντομάτας τις οποίες αλατίζουμε ελαφρά. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 40 έως 50 λεπτά.

Περισσότερες Αγιορείτικες ψαροσυνταγές εδώ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: