Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Αγιορείτικες συνταγές λαχανικών για το Σάββατο του Λαζάρου!!!


Πατάτες με σπανάκι

Υλικά:

1 κιλό πατάτες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές μουστάρδα
300 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Σωτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τον ζωμό, τις πατάτες, το σκόρδο και τη μουστάρδα. Σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσουν οι πατάτες, σκεπάζοντας την κατσαρόλα για 20 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σπανάκι και αλάτι και το αφήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη, σιγοβράζοντας ώσπου να μαραθεί.


Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αφαιρούμε τα κοτσανάκια από τους ανθούς, τους πλένουμε και τους αφήνουμε σε τρυπητό για να στραγγίξουν. Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια και μετά ρίχνουμε τον άνηθο, τον μαιντανό, το ρύζι και ανάλογο νερό. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά. Κατεβάζουμε το ρύζι απο τη φωτιά και ρίχνουμε λεμόνι. Γεμίζουμε τους ανθούς μ'αυτό το μείγμα ως τη μέση και τους κλείνουμε προσεκτικά, διπλώνοντας τις άκρες σταυρωτά.  Τους βάζουμε σε ρηχή κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο λάδι, λεμόνι και λίγο νερό. Τους σιγοβράζουμε σκεπασμένους για 15 λεπτά περίπου.

Υλικα:

15 κολοκυθοανθοί
1 φλιτζάνι σκληρό ρύζι
1 κουταλιά μαιντανο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι
πιπέρι
λεμόνι 1/2 κρασοπότηρο
νερό


Πατάτες κυπριακές

Υλικά:

1.5 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιου
1.5 κιλό πατάτες μακρόστενες μετρίου μεγέθους
1.5 φλιτζάνι τσαγιού παξιμάδι τριμμένο
Αλάτι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις τοποθετούμε έτσι, ώστε η επίπεδη πλευρά τους να ακουμπάει στο ταψί. Παίρνουμε ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι και χαράζουμε σταυρωτά από πάνω μέχρι κάτω κάθε πατάτα. Τις περιχύνουμε με το καλαμποκέλαιο, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τριμμένο παξιμάδι και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ώσπου να μαλακώσουν.


Πιπεριές γεμιστές με μανιτάρια

Υλικά:

8 πιπεριές για γέμισμα
2 ποτήρια ψιλοκομμένα μανιτάρια
2 κουταλιές ρύζι Καρολίνα για κάθε πιπεριά
2 κρεμμύδια ξερά
2 ώριμες ντομάτες
2 καρότα
Μαϊντανό, πιπέρι, αλάτι, λάδι

Εκτέλεση:

1. Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το λάδι καλά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τα καρότα ψιλοκομμένα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
2. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε το φαγητό μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μαϊντανό.
3. Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, λίγο λάδι και ρίχνουμε στο ταψί ένα ποτήρι νερό.
4. Ψήνουμε το φαγητό στους 200ο c για μία ώρα. Όταν ψηθούν οι πιπεριές από τη μία πλευρά, τις γυρίζουμε από την άλλη.

Περισσότερες συνταγές με λαχανικά εδώ!



Δεν υπάρχουν σχόλια: