Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Τελείωσε η έκλειψη ηλίου για να βγω έξω;


Τι έγινε ρε παιδιά; Ξέρει κανένας να μου πει; Έλαβε τέλος αυτό το φαινόμενο της εκλείψεως του ηλίου; Άντε γιατί είμαι κλεισμένος από το πρωί στο δωμάτιο και θέλω να βγω έξω... 

Oι ΜπαλτοΚουράκηδες φοβήθηκαν την ένωση του... αιδοίου του ήλιου με το αιδοίο της σελήνης και έστειλαν τους μαθητές στα υπόγεια. Οι Γερμαναράδες βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν μάθημα αστρονομίας παρατηρώντας το φαινόμενο με προστατευτικά γυαλιά που κατασκεύασαν οι ίδιοι οι μαθητές! Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για τη διαφορά της Ευρώπης του Διαφωτισμού με το Ελλαδιστάν του σκοταδισμού, κυριολεκτικά. 

Διαβάστε στη συνέχεια και θα καταλάβετε...


ΘΕΜΑ: «Έκλειψη ηλίου 20ης Μαρτίου 2015»

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, προκαλώντας το γνωστό φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου. Η έκλειψη θα είναι ορατή τόσο από την Αθήνα όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά εξαιτίας της θέσεώς μας στη Γη, ένα μόνο μέρος του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη κι έτσι η έκλειψη θα είναι μερική. Το φαινόμενο θα λάβει χώρα για χρονικό διάστημα περίπου 2 ωρών και συγκεκριμένα από 10.39 πμ έως 12.49 μμ, με το μέγιστο της έκλειψης να συμβαίνει στις 11.43 πμ, οπότε και σχεδόν το 31% του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη.
Λόγω των σοβαρών βλαβών που μπορεί να προκληθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων παρακαλούνται όπως αναπροσαρμόσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της 20ης Μαρτίου, προκειμένου όλοι οι μαθητές/μαθήτριες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης (10.30-13.00).
Κατά το ανωτέρω διάστημα είναι δυνατόν στις σχολικές μονάδες της χώρας να πραγματοποιηθούν δράσεις σχετικές με το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης.
Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη τη μερική έκλειψη Ηλίου στη διαδικτυακή διεύθυνση ώστε κάθε ενδιαφερόμενο σχολείο να μπορεί να την παρακολουθήσει. Θα υπάρχει βίντεο της εικόνας του Ήλιου από ειδικό τηλεσκόπιο, που θα τον παρατηρεί μέσα από ένα ειδικό φίλτρο.
Τέλος, όλες οι προγραμματισμένες μετακινήσεις/διδακτικές επισκέψεις των σχολικών μονάδων της χώρας για την 20η Μαρτίου 2015 δύνανται να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού, οι δε περίπατοι χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου, για τη Β/θμια Εκπ/ση, αναστέλλονται.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ



Μια έκπληξη για την έκλειψη στην αυλή ενός σχολείου

Τι ετοιμάζει η Ελληνογερμανική Αγωγή για την ημέρα που ο ήλιος θα κρυφτεί

Η Παρασκευή 20 Μαρτίου στην Ελληνογερμανική Αγωγή θα είναι η ημέρα του Ήλιου! Την ημέρα που ο ήλιος για δυο ώρες θα «κρυφτεί», μαθητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες θα αδράξουν την ευκαιρία για να παραστούν σε έναν ιδιότυπο …εορτασμό.
Η έκλειψη Ηλίου, που θα είναι ορατή κατά 31% στη χώρα μας, θα αποτελέσει το δικό μας εορταστικό ραντεβού στην αυλή του σχολείου, δίπλα στο Αστεροσκοπείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής, όπου και θα μάθουμε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για αντίστοιχα αστρικά φαινόμενα από τον καθηγητή Φυσικής Διαστήματος και Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ξενοφώντα Μουσά.
Σε μια μερική έκλειψη Ηλίου, όπως αυτή της Παρασκευής, η Σελήνη θα βρίσκεται ακριβώς σε ευθεία γραμμή ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο. Έτσι, στην Αθήνα, η Σελήνη θα φανεί να καλύπτει μερικώς τον Ηλιακό δίσκο, δηλαδή στο 31% της επιφάνειας του. Σε άλλες περιοχές της Γης όπως τα νησιά Φαρόε του Βορείου Ατλαντικού, ο Ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί πλήρως από τη Σελήνη οπότε και η έκλειψη θα είναι ολική.
Το φαινόμενο της μερικής Έκλειψης Ηλίου έχει διάρκεια πάνω από δύο ώρες. Η Σελήνη θα αρχίσει να μπαίνει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο κρύβοντάς τον στις 10.40 το πρωί της Παρασκευής. Το φαινόμενο θα κορυφωθεί 11.44, ενώ το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 12.50. Στην Ελληνογερμανική Αγωγή θέλουν αυτή η ημέρα να μείνει αξέχαστη στους μαθητές που θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την μερική έκλειψη Ηλίου.
«Στο διάστημα αυτό είστε καλοδεχούμενοι και εσείς στο σχολείο για να παρακολουθήσετε το μοναδικό φυσικό φαινόμενο.
Θα έχουμε την ευκαιρία να το χαρούμε με απόλυτη ασφάλεια με διάφορους τρόπους: με τα ειδικά γυαλιά που μάλιστα θα τα έχουν κατασκευάσει μαθητές, με το εξειδικευμένο ηλιακό τηλεσκόπιο του σχολείου ή ακόμα και με έναν τρόπο που θα σας εκπλήξει, χρησιμοποιώντας μόνο τις… παλάμες σας.
Παράλληλα, στις 13.30 οι μεγάλοι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον καθηγητή κ. Ξενοφώντα Μουσά να εξηγεί με απλό τρόπο το εντυπωσιακό φαινόμενο. Αν λοιπόν τα σύννεφα δεν μας χαλάσουν το χατίρι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την ουράνια χορογραφία Γης, Σελήνης και Ήλιου σε όλο της το μεγαλείο. Μην χάσετε το ραντεβού γιατί το επόμενο θα γίνει στις 21 Ιουνίου του… 2020».


Δεν υπάρχουν σχόλια: