Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Στην Πλάτσα της Μάνης στα βήματα των πρωταγωνιστών του "Πριν τα μεσάνυχτα"!!!


Κάποιες σκηνές από την ταινία Πριν τα μεσάνυχτα με τους Ethan Hawke και Julie Delpy με έκαναν να αναζητήσω τον τόπο που γυρίστηκαν. Ψάχνοντας, βρήκα ότι οι συγκεκριμένες σκηνές είχαν γυριστεί στην Πλάτσα της Δυτικής Μάνης. Έτσι μετά την επίσκεψη Στο σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη ήρθε η ώρα να επισκεφθώ την φιλόξενη Πλάτσα με το αγέρωχο και ανεπιτήδευτο Μανιάτικο τοπίο, ακολουθώντας τα βήματα των πρωταγωνιστών της ταινίας.
Η Πλάτσα ήταν ο μεγαλύτερος οικισμός της Μάνης με 1425 κατοίκους. Έδρα Επισκοπής και πρωτεύουσα του Δήμου. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λίγοι και τα δημόσια κτήρια κλειστά. Η Πλάτσα είναι ένα χωριό με παραδοσιακό χρώμα απλωμένο σε μια λιόφυτη περιοχή. Έχει 276 κατοίκους και απέχει 54 χιλιόμετρα NA της Kαλαμάτας.
Το γήπεδο ποδοσφαίρου και το ανοικτό θέατρο είναι αυτά που δίνουν ζωή στο χωριό αλλά και σε όλο το Δήμο. Το Ανοιχτό Θέατρο Δυτικής Μάνης της Πλάτσας Μεσσηνίας, σχεδιασμένο από τον ειδικό στη σχεδίαση θεάτρων αρχιτέκτονα Μάνο Περράκη, είναι χτισμένο σε ένα μαγευτικό τοπίο όπου τα καλοκαίρια κάτω από τον έναστρο ουρανό αγναντεύοντας τις λοφοπλαγιές του Ταΰγετου και τις ακτές του μεσσηνιακού κόλπου, πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή κοινού. Περίπου 3 χιλιόμετρα από εδώ, βρίσκεται και το θέατρο Μάνης "Κώστας Καζάκος".
Την Καθαρή Δευτέρα στο αλσύλλιο Καμπινάρι γίνεται Αποκριάτικη εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή των δημοτών. Εδώ βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, έργο του 10ου αιώνα, του τύπου ανατολίζουσας βασιλικής, με τρούλο, κυλινδρικές καμάρες και χωρίς παράθυρα.
Άλλες εκκλησίες που συναντήσαμε στη σύντομη βόλτα μας στην Πλάτσα είναι της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο του χωριού, η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Ιωάννη και της Παναγίας, που είναι αφιερωμένη στα Εννιάμερα της Θεοτόκου. Ο καιρός δεν μας επέτρεψε να επισκεφθούμε φεύγοντας την εκκλησία της Παναγίας της Γιάτρισσας στην περιοχή του χωριού Πηγή.
Αξίζει να επισκεφθείτε την Πλάτσα το δεκαπενταύγουστο και να διασκεδάσετε στο πανηγύρι της Παναγίας που κρατάει μέρες και πραγματοποιούνται πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Περισσότερες φωτογραφίες από την Πλάτσα εδώ!




















Δεν υπάρχουν σχόλια: