Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Προσκύνημα στον Όσιο Μελέτιο!!!


Λίγο μακρύτερα από τη Μάνδρα Αττικής, στα 24 χλμ. περίπου, στις κατάφυτες πλαγιές του Κιθαιρώνα και σε υψόμετρο 512 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται ένας σπουδαίος λατρευτικός χώρος, η Ιερά Μονή του Οσίου Μελετίου. Το μοναστήρι δεν χτίστηκε απλώς προς τιμήν του Οσίου, αλλά από τον ίδιο τον Όσιο Μελέτιο, στα μέσα με τέλη του 11ου αιώνα. Σήμερα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα παλαιών και νέων κτισμάτων. Το καθολικό του είναι ένας τετρακιόνιος σταυροειδής ναός με τρούλο, με ένα μικρό παρεκκλήσι προσαρτημένο στο εσωτερικό του ναού, αφιερωμένο στους Ταξιάρχες. Οι τοιχογραφίες του κυρίως ναού είναι εκπληκτικές. Κι αν ορισμένες εξ αυτών δύσκολα διακρίνονται πια λόγω των πολλών αιώνων που τις βαραίνουν ηλικιακά, αρκετές διατηρούν στο ακέραιο τη ζωντάνια και την υποβλητικότητά τους. Σήμερα είκοσι μοναχές ζουν στον Όσιο Μελέτιο, και πιστέψτε με, η ευγένεια και η καλοσύνη τους θα σας σκλαβώσουν!
Το μοναστήρι του Οσίου Μελετίου ανήκει στο Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και βρίσκεται λίγο μετά την τοποθεσία Λεύκα, 6,5 χλμ. ανατολικά της Οινόης. Μάλιστα, ακριβώς στην τελευταία στροφή πριν από τη Μονή θα παρατηρήσετε πως ξεκινάει ένας στενός χωματόδρομος. Αν τον ακολουθήσετε, θα θέσει σε δοκιμασία τις αντοχές του αυτοκινήτου σας, αλλά η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη, καθώς θα φτάσετε μέχρι την ίδια τη σκήτη του Οσίου Μελετίου στον Κιθαιρώνα!
Επισκεφθήκαμε σήμερα, με λίγες ημέρες καθυστέρηση, το επιβλητικό μοναστήρι, καθώς η εορτή του Οσίου Μελετίου είναι την 1η Σεπτεμβρίου και για τους εργαζόμενους στο διυλιστήριο της Ελευσίνας έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του γεγονότος που συνέβη το πρωινό της 1ης Σεπτεμβρίου 1992



















Δεν υπάρχουν σχόλια: