Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Συνέντευξη του Υποψήφιου Δημάρχου Χαϊδαρίου Κώστα Φουρλή!!!


Συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου Κώστα Φουρλή στον Δημοσιογράφο Γιώργο Παπαναγιώτου:

-Κύριε Φουρλή η ανακοίνωση της υποψηφιότητας σας τι σηματοδοτεί; Ένας ακόμα διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου ή κάτι το διαφορετικό; 

-Μία υποψηφιότητα με αμιγώς αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά που συνθέτει όχι μόνο τους στόχους αλλά και τους προβληματισμούς ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, πέρα από κομματικές τοποθετήσεις έξω από τα χρίσματα, κατεστημένα, τζάκια, με νέα πρόσωπα, νέους ανθρώπους, νέες ιδέες με διάθεση για δημιουργία έτοιμοι να προσφέρουν στην πόλη μας. 

-Η ονομασία του συνδυασμού «Μαζί για το Χαϊδάρι», τι μήνυμα στέλνει στους δημότες; 

-Το μήνυμα είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα, γιατι όλοι μαζί θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Η κοινωνία μας αυτή τη στιγμή ζητά συνθέσεις και συνεργασίες στη βάση πάντοτε προγραμματικών συγκλίσεων. Ζητά ενότητα απέναντι στα προβλήματα μακριά από διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και άγονες κομματικές αντεγκλήσεις. 

-Σε μια εποχή κρίσης και μνημονίου, τι προσδοκά να προσφέρει ένας δήμαρχος στους δημότες του; 

-Πιστεύω πως το «μότο» κάθε δημάρχου, το επίκεντρο της πολιτικής του θα είναι ο άνθρωπος. Μπορεί πριν από δέκα χρόνια να ήταν άλλες οι προτεραιότητες, όπως αναπλάσεις, πλατείες και άλλα τεχνικά θέματα, σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη να εστιάσει όλο το ενδιαφέρον στην λέξη άνθρωπος, με όλη τη σημασία που έχει αυτή. 

-Με τον Καλλικράτη πως μπορεί πλέον ο δημότης να λέει τα παράπονα του στο δήμαρχο; 

-Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις µε στόχο την ενίσχυση των επιπέδων τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Τα κράτη της Β. Ευρώπης έχουν ενδυναµώσει σηµαντικά το ρόλο των ΟΤΑ ιδιαίτερα ως προς την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ενώ οι χώρες της Ν. Ευρώπης και συγκεκριμένα Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία θεωρούν ότι ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές και αμβλύνει τις περιφερειακές ανισότητες. 
Πιστεύω και στην Χώρα μας οι Περιφέρειες είναι εκείνες που θα παίξουν το σημαντικό ρόλο για την ενότητα και την ανάπτυξη του τόπου. 
Οι δήµοι, καλούνται λόγω εγγύτητας με τον πολίτη και επίγνωσης των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και προβλημάτων να αναλάβουν ενεργό ρόλο ως προς την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Η έκφραση «τα παράπονα σου στον δήμαρχο» έρχεται από πολύ παλιά και στον πυρήνα της εκφράζει την αγωνία του πολίτη στην αναζήτηση ευθυνών από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και υπενθυμίζει την υποχρέωση των δημόσιων αρχών για λογοδοσία. Εμείς βάζουμε ως προτεραιότητα την αξιολόγηση, αξιοκρατία, ισονομία, δικαιοσύνη και τον έλεγχο παντού, κυρίως δε, στη διαχείριση των χρημάτων των πολιτών. Υποστηρίζουμε τον καθολικό έλεγχο της νομιμότητας στις πράξεις του δημοτικού συμβουλίου και πορευόμαστε με απόλυτη διαφάνεια. 
Εάν βέβαια εννοείτε την παρουσία και επικοινωνία του δημάρχου με τους πολίτες, πιστεύουμε σε μια αυτοδιοίκηση εργαλείο ουσιαστικής παρέμβασης, μοχλό ανάπτυξης και τοπικής ευημερίας όπου οι πολίτες θα είναι πρωταγωνιστές σε όλες τις κρίσιμες επιλογές και αποφάσεις της διοίκησης. 
Η αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στους πολίτες και στον δήμο είναι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. 

-Κατά τη γνώμη σας ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα αυτής της πόλης; 

-Προβλήματα υπάρχουν πολλά. Το βασικότερο σήμερα είναι να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές, οι οποίες πρέπει να γίνουν πιο οργανωμένες και πιο αποτελεσματικές ώστε να προσφέρουν ανακούφιση σε όλους αυτούς που πλήττονται.
Το πρωτεύων όπως ανέφερα και πιο πριν είναι να επικεντρωθούμε στον άνθρωπο, να καταπολεμήσουμε την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Πολλές περιοχές επίσης της πόλης μας είναι πολύ ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές.
Δρόμοι και ολόκληρες περιοχές μετατρέπονται στην κυριολεξία σε ποτάμια, ενώ περιουσίες καταστρέφονται, αναδεικνύοντας με τον χειρότερο τρόπο την ελλιπή αντιπλημμυρική θωράκιση μιας πόλης.
Σημαντικά συνεπώς είναι τα τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που θα συμβάλουν στην οριστική λύση του προβλήματος των ομβρίων υδάτων σε περιοχές της πόλης μας. 

-Πως κρίνεται το έργο της δημοτικής αρχής Μαραβέλια, στα οκτώ χρόνια παρουσίας της; 

-Γνωρίζετε πολύ καλά πως ποτέ δεν έκανα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Όπως είπα και στην ομιλία μου στα εγκαίνια του εκλογικού μας Κέντρου, ότι καλό έχει γίνει θα το διατηρήσουμε και θα το χρησιμοποιήσουμε ως βάση της δημιουργικής μας πορείας. Ότι έχει πληγώσει όμως το Χαϊδάρι μας, σας δηλώνω κατηγορηματικά πως θα το απομακρύνουμε.
Εμείς όσα εργαλεία διαθέτουμε θα τα χρησιμοποιήσουμε για να βγάλουμε το Χαϊδάρι από την αφάνεια και να το κατατάξουμε στη θέση που ανήκει.
Κοιτάμε προς το μέλλον, η πολιτική μας είναι δημιουργική, προσπαθούμε να ενώσουμε τους πολίτες και εργαζόμαστε όλοι μαζί προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια πραγματική ανάπτυξη γυρίζοντας σελίδα για τον δήμο μας. 

-Ποια είναι τα σχέδια σας για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου; 

-Από την πρώτη στιγμή έχω ξεκαθαρίσει πως επίκεντρο της πολιτικής μας ως αυριανή διοίκηση του Δήμου μας θα είναι ο άνθρωπος, οπότε έχουμε θέσει ως βασική μας προτεραιότητα την άσκηση ποιοτικής κοινωνικής πολιτικής, με υψηλές προδιαγραφές και σταθερά χαρακτηριστικά. 
Συγκροτούμε άμεσα ένα Δημοτικό Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας και ενισχύουμε τις υπάρχουσες δομές του Δήμου και τις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης που στήνουν οι πολίτες ώστε να είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. 
Με νέους θεσμούς θα προσπαθήσουμε να ανακουφίσουμε τους οικονομικά αδύναμους συνδημότες μας και να ενισχύσουμε το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των δημοτών μας. 
Εμείς πιστεύουμε στο δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών δομών και θα προασπίσουμε τη λειτουργία τους με ποιοτικά και αριθμητικά δεδομένα. 
Πρέπει να σας τονίσω πως εμείς δεν θέλουμε η αλληλεγγύη να μετατραπεί σε φιλανθρωπία. 
Εκπονούμε σχέδιο δράσεων που θα εξειδικευτεί λεπτομερώς με το πρόγραμμα του συνδυασμού μας. 
Άμεσα λειτουργούμε το Πρότυπο Ιατρικό Κέντρο Χαϊδαρίου. 
Εκδίδουμε την Κάρτα Ανασφάλιστου Πολίτη για την πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες του Ιατρικού Κέντρου του Δήμου μας. Επιμελούμαστε τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου. 
Βελτιώνουμε τη λειτουργία των Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών μας. Επαναλειτουργούμε και Αναβαθμίζουμε τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ). 
Δημιουργούμε ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (ΚΗΦΗ). Ενισχύουμε τη λειτουργία του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. Λειτουργούμε Κοινωνικό Παντοπωλείο μέσω δικτύου συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και εθελοντών της πόλης μας για την αρωγή των απόρων και κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων. Η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών του δήμου μας θα προέλθει από την αξιοποίηση πόρων από τα λιμνάζοντα του ΕΣΠΑ. Εμείς θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα κοινοτικά κονδύλια, υπάρχουν ήδη ανοιχτές δράσεις και θα υπάρξουν περισσότερες στην Δ΄ προγραμματική περίοδο (ΚΠΣ), δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. 
Πόροι μπορούν να εξασφαλισθούν από την καλύτερη οργάνωση, σε επίπεδο δήμου, της κοινωνικής προσφοράς και της αξιοποίησης των εθελοντών και των τοπικών φορέων. 
Τέλος από την καλύτερη οικονομική διαχείριση του δήμου με διαφανείς και αποδοτικές διαδικασίες.  

-Ποια τεχνικά έργα στοχεύετε να ξεκινήσετε σε περίπτωση εκλογής σας; 

-Κατά την γνώμη μας άμεσης προτεραιότητας είναι έργα για την αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων.
Έργα που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων. Έχουμε τα όμβρια ύδατα, τα οποία δημιουργούν πολλές καταστροφές. Έχουμε τα δυο βουνά Ποικίλο Όρος και Όρος Αιγάλεω, που όταν έχουμε ακραίες βροχοπτώσεις δημιουργούνται βιβλικές καταστροφές στις οδούς Ρίμινι, Φιλοπάππου και Κορυτσάς.
Σημαντικά επίσης είναι τα αποχετευτικά έργα στις περιοχές Αστυθέα και Αφαία που χρόνια ταλαιπωρούν τους κατοίκους που διαμένουν εκεί.
Οι περιοχές Άνω Δάσους, η περιοχή Ελαιώνα χρήζουν πολεοδομικών παρεμβάσεων αναδιοργάνωσης του δικτύου κοινοχρήστων χώρων και εξυγίανσης του αστικού ιστού. Η ανεπάρκεια ελεύθερων χώρων και χώρων κυκλοφορίας πεζών δημιουργούν προβλήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων των περιοχών.
Προτεραιότητα μας θα είναι να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία συγκεκριμένων οδών όπως των: Στρ. Καραισκάκη και Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου μέχρι το Σταθμό ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ και νέου σχεδίου οργάνωσης των κοινοχρήστων χώρων και των διεξόδων "αναπνοής" του αστικού ιστού μέχρι τον Διομήδειο Κήπο και το Άλσος στο Δαφνί ώστε να κάνουμε την πόλη μας πιο επισκέψιμη και πιο ελκυστική.

-Κατά πόσο θεωρείται το Χαϊδάρι καθαρή πόλη; 


-Το ζήτημα της καθαριότητας θεωρώ ότι μας αγγίζει όλους. Μια πόλη καθαρή μας προδιαθέτει να την περπατήσουμε με χαρά, να αισθανθούμε καλύτερα στην βόλτα μας, εκπέμπει πολιτισμό και φροντίδα.
Θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη καθαριότητα στην πόλη και αυτό μπορεί να γίνει με σημαντικές επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή (απορριμματοφόρα, σάρωθρα δρόμων, μηχανοκίνητο πλυντήριο) και με πιο οργανωμένη αποκομιδή απορριμμάτων.
Στόχος μας επίσης είναι η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων καθώς πιστεύουμε η αξιοποίηση τους μπορεί ν αποδειχθεί άκρως προσοδοφόρα για τον Δήμο, σκοπεύουμε και θα πετύχουμε την ανακύκλωση μεγάλου μέρους των αστικών και άλλων αποβλήτων.

-Το γεγονός ότι περίπου 600 συνδημότες μας θα είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια των δημοτικών συνδυασμών, κατά πόσο θεωρείται πως θα είναι θετικό για το Δήμο μας; 


-Είναι θετικό κατά αρχήν σε ένα άνυδρο πολιτικό κλίμα, που πολλά πράγματα έχουν απαξιωθεί. Το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας συμμετέχουν, είναι πολύ σημαντικό και είναι ενθαρρυντικό για την κοινωνία μας, γιατί είμαστε πολίτες και δεν είμαστε ιδιώτες. Πρέπει να ασχολούμαστε με τα κοινά, για αυτό και είναι πολύ θετικό. Έχει πολλές επιλογές ο καθένας να κάνει, που και αυτό είναι θετικό.

-Ένα νέο Δημοτικό Συμβούλιο με πολλές παρατάξεις και φωνές, πόσο θα βοηθήσει τη νέα εκλεγμένη δημοτική αρχή στο έργο της; 


-Θα χρησιμοποιήσω έναν όρο από το Αστικό Δίκαιο. Αυτή η διοίκηση που θα εκλέγει είναι εξ αδιαίρετου. Και πρέπει να είναι ευεπίφορη από όλους σε βελτιωτικές προτάσεις που θα κάνουν τόσο η συμπολίτευση, τόσο και η αντιπολίτευση. Θεωρώ θετικότατο το ότι πιθανόν θα υπάρχει πλουραλισμός και αυτοί όλοι θα μπορούν να βοηθήσουν με προτάσεις, γνώσεις, εμπειρία και ενθουσιασμό. Όλα αυτά θα είναι σε θετική κατεύθυνση για τη νέα δημοτική αρχή.

-Θα θέλατε να μας πείτε από δυο λόγια για τον κάθε ένα πολιτικό σας αντίπαλο, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση; 


-Δεν θέλω να μιλήσω ονομαστικά. Θα σας πω όμως ότι τιμούμε και σεβόμαστε όλους τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Δεν είναι αντίπαλοι. Αντίπαλοι μας είναι τα προβλήματα και με αυτά θα ασχοληθούμε, βαδίζουμε άλλωστε από την εποχή των πεφωτισμένων στην εποχή της συλλογικότητας και της πολιτικής σύνθεσης.

Γιώργος Παπαναγιώτου


Δεν υπάρχουν σχόλια: