Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Δυο λόγια για την πρόσφατη Σύμβαση Εργασίας μας!!!


Επειδή είναι πολλά τα σχόλια, οι αιχμές και τα υπονοούμενα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από πολλούς συναδέλφους, είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα, είτε ψευδώνυμα, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά την άποψή μου για την τριετή ΕΣΣΕ με κάποια επιπλέον σχόλια.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η υπογραφή του πρακτικού συμφωνίας είχα γράψει:
«Από μια σύντομη ενημέρωση που είχα: Το πρακτικό συμφωνίας δεν προβλέπει διακρίσεις μεταξύ των εργαζομένων. Ισχύουν για όλους τα ίδια! Φαίνεται πως πρόκειται για μια καλή ΕΣΣΕ βάσει των συνθηκών που επικρατούν στην εταιρεία, στη χώρα, αλλά και διεθνώς. Πλήρης ενημέρωση θα γίνει στις συνελεύσεις των εργαζομένων τις επόμενες ημέρες.»
Ας δούμε τώρα κάτω από ποιες συνθήκες έγιναν οι διαπραγματεύσεις και τι θα μπορούσαμε να είχαμε επιτύχει κάτω από αυτές τις μοναδικές συνθήκες.
Διαπραγματευτήκαμε έχοντας απέναντί μας μια κατακερματισμένη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που παραπαίει παραμονές των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών εκλογών και η οποία συνταράσσεται από τις κινητοποιήσεις πολλών εργασιακών κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η οποία κάθε άλλο παρά μια ακόμα κινητοποίηση εργαζομένων της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας ήθελε αυτή τη χρονική περίοδο.
Τη στιγμή που αδυνατούν εδώ και χρόνια να δώσουν τις υπεσχημένες λύσεις στα διπλανά μας Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, στη Χαλυβουργία και τη Χαλυβουργική, επ΄ ουδενί δεν ήθελαν άλλο ένα μέτωπο.
Δεν το ήθελαν και για έναν άλλο λόγο. Για τον ίδιο λόγο που δεν το ήθελε και ο μεγαλομέτοχος των ΕΛΠΕ που αυτή τη χρονική περίοδο ταλανίζεται από έναν επικοινωνιακό ορυμαγδό για τις εξελίξεις στη EUROBANK αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με το προς πώληση ποσοστό των ΕΛΠΕ και την εκμετάλλευση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Αναρωτιέμαι εάν πρόκειται να υπάρξει ξανά τέτοια ευνοϊκή συγκυρία για διαπραγμάτευση…
Εάν εν τέλει δούμε ότι οι περικοπές στη νέα σύμβαση είναι ασήμαντες για το μέγεθος της εταιρείας (σημαντικές όμως για τους εργαζομένους), μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι στην παρούσα συγκυρία όχι μόνο δεν έπρεπε να δεχθούμε τις όποιες μειώσεις, αλλά μπορούσαμε να επιτύχουμε και το ξεπάγωμα αυτών της προηγούμενης ΕΣΣΕ.
Εν κατακλείδι και για να ευθυμήσουμε λίγο, ευτυχώς που σε αυτή τη διαπραγμάτευση η κυρίαρχη συνδικαλιστική παράταξη (ΕΕΣΚ) απαλλαγμένη από το βαρίδι του παρελθόντος, δεν εκτέθηκε, δεν διασύρθηκε, δεν εκβιάστηκε και εν τέλει υπέγραψε τα προαποφασισμένα μιας και εκτός των άλλων, αυτή τη φορά υπήρχε και η πολιτική βούληση για να μην ανοίξει μύτη στα ΕΛΠΕ…
Ευτυχώς όμως και για μένα που δεν βαρύνομαι για την υπογραφή μιας τέτοιας συμβάσεως…
Ο νοών νοείτω!!!



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ποσες μερες απεργια εχεις στα τοσα χρονια που εισαι στα ΕΛΠΕ ?πετρολα και ελπε μαζι.ετσι για να ξερουν αυτοι που αγωνιζονται ποιος λεει και τι λεει εκ του ασφαλους.εσυ την πηρες την μεταθεση για ασπροπυργο και γλυτωνεις και ωρες και καυσιμα.αληθεια αξιοκρατικα μετατεθηκες? η ειχες ευθυνη τοτε για την υπογραφη της τοτε εσσε?ο νοων νοητω

BENEAS GEORGIOS είπε...

Είσαι πιο μάπας και από τις μάπες (κουνουπίδια)!!!
Για να ξέρεις, ακόμα και την Πρωτομαγιά ΑΠΕΡΓΩ.
Και στις κινητοποιήσεις ΟΛΕΣ ήμουν παρών ΕΓΩ και ΟΛΑ τα μέλη της οικογένειάς μου, όταν όλοι σας είσαστε ΑΠΟΝΤΕΣ.
Στον Ασπρόπυργο μετατέθηκαν όλοι όσοι από το τμήμα μου ήθελαν να μετατεθούν.
Την προηγούμενη ΕΣΣΕ την στήριξα και δεν είχαν καμιά σχέση οι τότε συνθήκες και η τότε διαπραγμάτευση με την πρόσφατη.
Μετά από 25+6 χρόνια είμαι στο 16 κλιμάκιο και πάντα προάγονται στο τμήμα μου οι διαπλεκόμενοι και οι Φιλιππινέζες.
Και επειδή το έχεις ξαναγράψει το σχόλιο και παλαιότερα ΕΚΤΕΙΘΕΣΑΙ.
Και ΤΕΛΟΣ δεν πρόκειται να ξαναπαντήσω σε ανώνυμα και ανυπόστατα σχόλια...