Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Το βαθύ ντεκολτέ!!!



Μου αρέσουν πολύ οι συζητήσεις στη Βουλή και γι' αυτό παρακολουθώ συχνά το κανάλι της. Τα ζητήματα που συζητούνται είναι σημαντικά διότι, έμμεσα ή άμεσα, αφορούν όλους μας, αλλά η επιχειρηματολογία είναι εύκολα κατανοητή. Μια φορά, όμως, που αγόρευε, καθιστή στο έδρανό της, μια βουλευτίνα δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς έλεγε. Γρήγορα αντελήφθην ότι η αιτία που με εμπόδιζε να καταλάβω τα λεγόμενά της ήταν το βαθύ ντεκολτέ της που αποκάλυπτε ένα μεγάλο μέρος από τα ουδόλως ευκαταφρόνητα κάλλη της.
Έτσι μου ήρθε η ιδέα να παρατηρήσω προσεκτικά την εμφάνιση και τις κινήσεις (το body language) όλων των βουλευτών, ανδρών και γυναικών, μέσα στον ιερό χώρο του Κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα με εξέπληξε και θα καταλάβετε γιατί.
Πρώτα παρακολούθησα τις βουλευτίνες και είδα ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία, που μου υποβάλλει τη σκέψη ότι μάλλον δεν έχουν καταλάβει σε ποιον χώρο βρίσκονται. 
Άλλες εμφανίζονται στη Βουλή με χρωματιστό πουλόβερ και λαδωμένο μαλλί, όπως θα πήγαιναν και στην καφετέρια της γειτονιάς τους. Αντίθετα, άλλες νομίζουν ότι οι διάδρομοι της Βουλής είναι πασαρέλα μόδας για νεόπλουτες. Μερικές διαβάζουν, άγνωστο τι, ενώ άλλες είναι έτοιμες να πέσουν στην αγκαλιά του Μορφέα.
Μετά παρακολούθησα τους άνδρες βουλευτές και βρήκα ότι και σ' αυτούς υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Ορισμένοι εμφανίζονται στη Βουλή χωρίς γραβάτα, με πουκάμισο ξεκούμπωτο, ώστε να φαίνεται το φανελάκι από μέσα, σαν να βρίσκονται σε γήπεδο ποδοσφαίρου... Άλλοι με τσαλακωμένα ρούχα και τσιτωμένο πουκάμισο στο ύψος του στομάχου, με το κουμπί έτοιμο να σπάσει. Άλλοι με ξεχειλωμένο πουλόβερ και άλλοι καθισμένοι με άνεση στα έδρανά τους, παραδομένοι στις σκέψεις τους, μασώντας τσίχλα. Φυσικά, δεν άργησα να εντοπίσω και τον βουλευτή με το αμπέχονο, αδιάψευστο σήμα της επαναστατικότητάς του. Βέβαια υπάρχουν και οι παραδοσιακοί που φορούν κοστούμι και γραβάτα, αγνοώντας όμως μερικές φορές βασικούς κανόνες, όπως π.χ. ότι το ριγέ πουκάμισο με ριγέ ή καρό γραβάτα αποτελεί ενδυματολογικό αμάρτημα.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι βουλευτές μας δεν έχουν ακούσει για το γνωστό απόφθεγμα του Κλεόβουλου του Ρόδιου ούτε για το δικής μου έμπνευσης γνωμικό ότι η ευπρεπής εμφάνιση είναι αρετή. Ίσως όμως η ακαλαίσθητη και χωρίς φροντίδα εμφάνιση να σημαίνει κάτι βαθύτερο, δηλαδή να είναι έκφραση μιας γενικής αδιαφορίας και περιφρόνησης.
Βέβαια είναι πιθανόν ο λόγος να είναι απλά και μόνο οικονομικός. Ίσως οι δέκα χιλιάδες ευρώ που εισπράττει κάθε βουλευτής κάθε μήνα (και οι άλλες παροχές) να μην είναι αρκετές για να τα βγάλει πέρα αξιοπρεπώς. Αυτοί δεν είναι σαν τους περισσότερους Έλληνες που τα βολεύουν με πεντακόσια, χίλια και χίλια πεντακόσια ευρώ. Προτείνω, λοιπόν, να δοθεί στους βουλευτές ένα γενναίο επίδομα εμφάνισης για να μπορέσουν να αγοράσουν οι βουλευτίνες ένα ταγεράκι και οι βουλευτές ένα κοστουμάκι... Έστω και από τα κινέζικα.

Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός, ομότιμος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ένας οργισμένος και ταυτόχρονα θλιμμένος πολίτης που προσπαθεί να διατηρήσει το χιούμορ που του απέμεινε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: