Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΟ & ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΕΚΟ & ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΓΙΑ ΤO NEO «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ»


Αθήνα 4-9-2013

Συνάδελφοι
Η διοίκηση του Ομίλου ΕΛΠΕ και των θυγατρικών της ΕΚΟ και Ε.Κ. αποφάσισαν, και τις προσεχείς μέρες θα επικοινωνήσουν προς τους εργαζόμενους, ένα ακόμη «Πρόγραμμα Αποχώρησης Εργαζομένων».
Το Πρόγραμμα, που θα είναι το 3ο μέσα σε 5 χρόνια (!) θα αφορά στο προσωπικό των εταιρειών ΕΛΠΕ, ΕΚΟ και ΕΚ και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου μεγάλος αριθμός εργαζομένων βρισκόταν πολύ κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης, αυτή τη φορά είναι μόνο ελάχιστοι οι συνάδελφοι της εμπορίας που βρίσκονται σε ορίζοντα συνταξιοδότησης.
Ο χαρακτήρας του προγράμματος εκτιμούμε ότι δεν θα είναι «οικειοθελής», όπως μας παρουσιάστηκε. Υπό το δέλεαρ κάποιων παραπάνω μισθών πέραν της νόμιμης / συμβατικής αποζημίωσης, θεωρούμε ότι την πόρτα της εξόδου θα δουν αρκετοί επιπλέον εργαζόμενοι.
Όπως έγινε και στις προηγούμενες περιπτώσεις, στη θέση των εργαζομένων με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα αποχωρήσουν, η εταιρεία θα προωθήσει ακόμη περισσότερο την εργολαβοποίηση (χαμηλόμισθο προσωπικό χωρίς δικαιώματα) και, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, την πρόσληψη στελεχών.
Και όλα αυτά, ενώ δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες από τότε που η εταιρεία συμφώνησε με τα Σωματεία σε νέες Επιχειρησιακές Συμβάσεις (νέες Ε.Σ.Σ.Ε. ΕΚΟ και ΕΚ), με μειώσεις μισθολογικού κόστους, με το σκεπτικό ότι έτσι «θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας».
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, τα ΔΣ των Σωματείων της Εμπορίας συνεδρίασαν στις 3.9.2013 και αποφάσισαν την από κοινού δράση τους ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια απόλυσης εργαζομένου στις εταιρείες εμπορίας του Ομίλου.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια ΠΕΠΕΚΟ & ΠΣΕΕΚ

Ο Πρόεδρος ΠΕΠΕΚΟ Σ. ΣΠΥΡΑΝΤΗΣ

O Γεν. Γραμματέας ΠΕΠΕΚΟ Ι. ΚΑΜΠΑΝΗΣ

Ο Αντιπρόεδρος ΠΣΕΕΚ Α. ΒΟΣΙΝΑΚΗΣ

Η Γεν. Γραμματέας ΠΣΕΕΚ Μ. ΧΗΡΑ

2 σχόλια:

akrat είπε...

ωχ ωχ

και εκεί τα ίδια... αμαν...

Ανώνυμος είπε...


ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ

05/09/2013

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Η θέση της Ελεύθερης Κίνησης Εργαζομένων, όσον αφορά τη λειτουργία του Συνδικάτου, υπήρξε και συνεχίζει να είναι ξεκάθαρη και διαχρονικά σταθερή. Οποιαδήποτε προσπάθεια εκ μέρους της εκάστοτε εργοδοσίας θίγει το δικαίωμα στην εργασία και επιχειρεί να αποδομήσει θεσμικά κατοχυρωμένους όρους που διασφαλίζουν το εισόδημα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, αποτελεί για εμάς αιτία σύγκρουσης σε όλα τα επίπεδα. Με βάση αυτή τη σταθερά που για μας αποτελεί κορυφαία έκφραση αλληλεγγύης και συνδικαλιστικής δράσης οφείλουμε να διαχωρίσουμε ρητά και κατηγορηματικά τη θέση μας σε ότι αφορά την τελευταία απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας.
Το πρόγραμμα οικιοθελούς αποχώρησης που υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του Δ.Σ., συμπεριλαμβανομένου και του ενός εκ των δύο Εκπροσώπων των Εργαζομένων, σαφώς και καταδεικνύει την πρόθεση της Εταιρείας να στοχοποιήσει ομάδες εργαζομένων, αφαιρώντας το δικαίωμα της συμμετοχής και της επιλογής στο σύνολό τους.
Ανεχτήκαμε προηγούμενα προγράμματα που προϋπέθεταν αντικατάσταση των συμμετεχόντων, διασφαλίζοντας έτσι τις θέσεις εργασίας και την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. Στο συγκεκριμένο όμως πρόγραμμα διαφωνούμε, καταδεικνύοντας το μέγεθος της ανακολουθίας που χαρακτηρίζει όλους τους θιασώτες μιας τέτοιας πρακτικής.
Υπό το βάρος, λοιπόν, των συγκεκριμένων εξελίξεων και λαμβάνοντας υπόψη την υπερψήφιση της πρότασης από τον έναν εκ των δύο Εκπροσώπων των Εργαζομένων, είμαστε υποχρεωμένοι να άρουμε την εμπιστοσύνη μας προς το πρόσωπό του, ελπίζοντας να αντιληφθεί πως η παράλληλη θεσμική του ιδιότητα κάνει ακόμα πιο σοβαρές τις συνέπειες που απορρέουν από μία τέτοια επιλογή. Καμία σκέψη εκμετάλλευσης με ψηφοθηρικούς και οπορτουνιστικούς όρους δεν δικαιολογεί μία τέτοια απόφαση.
Ας αναλάβει, λοιπόν, ο καθένας τις ευθύνες του και ας πράξει κατά το πως ορίζει η θέση και οι ευθύνες που οι εργαζόμενοι του έχουν αναθέσει.
Η ΕΛΚΕ παραμένει αρωγός συνδικαλιστικών επιλογών με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Έτσι ξεκινήσαμε και έτσι θα συνεχίσουμε.

ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΚΕ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ

ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ