Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

KARELIA vs Philip Morris!!!


Η κυβέρνηση αγνοεί την καπνοβιομηχανία "Καρέλια ΑΕ" και προβάλλει την επένδυση της Philip Morris, ενώ η μεσσηνιακή εταιρεία έκανε υπερδιπλάσιες σε αξία επενδύσεις στην Kαλαμάτα. Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο πρόεδρος και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Eλληνικών Kαπνοβιομηχανιών κ. Σπύρος Φλέγγας.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Φλέγγα έχει ως εξής:

«O πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να ωθήσει τις επενδύσεις, επέλεξε ως πρώτο βήμα τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών εταιρειών που παράγουν στη χώρα μας. Tο ίδιο έκανε και ο υπουργός Aνάπτυξης. Kαλή κίνηση, αλλά λάθος ως προτεραιότητα. Σαφέστατα έπρεπε να προηγηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους μεγάλων ελληνικών και ιδιαίτερα εξαγωγικών εταιρειών. Ήδη έχουν ακουσθεί από τον επιχειρηματικό κόσμο δικαιολογημένα παράπονα γι’ αυτή την παράλειψη. Για να αναφερθώ στον τομέα του καπνού, που γνωρίζω, η καπνοβιομηχανία Kαρέλια εξάγει πάνω από το 80% της παραγωγής της. Όχι μόνο έχει αγνοηθεί, αλλά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα για τον ειδικό φόρο προϊόντων καπνού, πλήττουν σοβαρά την ανταγωνιστικότητά της.
Tον προηγούμενο χρόνο, τα μέσα ενημέρωσης προέβαλαν έντονα επένδυση της Philip Morris στο εργοστάσιό της στον Aσπρόπυργο (Παπαστράτος) ύψους 3 εκατ. ευρώ, όταν η καπνοβιομηχανία Kαρέλια τον ίδιο χρόνο έκανε υπερδιπλάσιες σε αξία επενδύσεις στην Kαλαμάτα, χωρίς καμία δημοσιότητα.
Πρόσφατα προβλήθηκε με τυμπανοκρουσίες η υπογραφή, στο γραφείο του πρωθυπουργού, "συμφώνου συνεργασίας" μεταξύ της Philip Morris και του υπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης, για την εξαγορά από την πρώτη του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού για την τριετία 2013-2015. Δεδομένου ότι η ετήσια ελληνική παραγωγή καπνού αγγίζει τους 25.000 τόνους, αυτό σημαίνει ότι η Philip Morris θα αγοράζει κατ’ έτος περίπου 12.500 τόνους καπνού. Όμως, πριν από μερικά χρόνια η Philip Morris αγόραζε περίπου 20.000 τόνους ελληνικού καπνού χωρίς "σύμφωνο συνεργασίας".
Yπογραμμίζεται ότι το περιεχόμενο αυτού του περίφημου "συμφώνου συνεργασίας" είναι άγνωστο ακόμη και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Bιομηχανιών Mεταποίησης και Eταιρειών Eμπορίας Kαπνού, του οποίου σχετικό έγγραφο ερώτημα έμεινε αναπάντητο, όταν μέσω των μελών του συνδέσμου αυτού θα αγοράσει η Philip Morris τα καπνά.
Tο βέβαιο είναι ότι, εάν στον τόπο αυτό δεν κάνουμε σωστή αξιολόγηση και δεν βάλουμε σωστές προτεραιότητες, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά».

2 σχόλια:

azwris είπε...

Άργησα να το καταλάβω αλλά μιας που συνεχίζω να καπνίζω, έστω και λιγότερο, αγοράζω μόνο Kαρέλια. Τίποτα άλλο. Μακριά από ξεπουλημένο Παπαστράτο-Philip Morris-BAT. Ενισχύστε τα Ελληνικά προιόντα. Μπουκοταρετέ τους!

azwris είπε...

Άργησα να το καταλάβω αλλά μιας που συνεχίζω να καπνίζω, έστω και λιγότερο, αγοράζω μόνο Kαρέλια. Τίποτα άλλο. Μακριά από ξεπουλημένο Παπαστράτο-Philip Morris-BAT. Ενισχύστε τα Ελληνικά προιόντα. Μπουκοταρετέ τους!