Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Ναός Επικούριου Απόλλωνα: Ένα τέταρτο του αιώνα κάτω από την τέντα!!!


Ερώτηση στη Βουλή από τον Β. Πολύδωρα για το στέγαστρο στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα!!! 

Θέμα: Στέγαστρο του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος.
Ο περικαλλής ναός του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας στο όρος Κωτύλιον της Αρκαδίας, ο και Παρθενών της Πελοποννήσου κληθείς, έργο του Ικτίνου και αυτός, μάλιστα νεώτερος του Παρθενώνα 430 - 420 π.Χ. ήτοι εν τω μέσω του Πελοποννησιακού Πολέμου, άρα και τελειότερος, ένα από τα ωραιότερα αριστουργήματα της αρχαίας Ελληνικής αρχιτεκτονικής, είναι ως γνωστόν «έγκλειστος» υπό «χιτσκοκικήν» τέντα, πολυεστεριοειδούς υφάσματος και απαγορευμένος στη θέα των ανθρώπων.
Οι επισκέπτες - προσκυνητές δεν μπορούν να τον δουν από απόσταση, σε όλο του το μεγαλείο. Από απόσταση θα δουν μόνο την τέντα του «Χίτσκοκ», λόγω της αποτρόπαιας και εμπνέουσας φόβον και σκότος αντί του Απολλωνίου φωτός και πνεύματος, αυτή η «τιμωρία» του ναού και των επισκεπτών επεβλήθη το πρώτον το 1987 όταν πωτοεγκατεστάθη το αμφίβολης χρησιμότητας προστατευτικό δήθεν στέγαστρο (ιταλικής κατασκευής και προελεύσεως, πανάκριβο δε).
Ήταν - είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Πουθενά και σε κανένα άλλο μνημείο στην Ελλάδα ή στον πλανήτη δεν έχει επιβληθεί τέτοια λύση. Γιατί δεν έθεσαν (ή θέτουν) και τον Παρθενώνα ή το Θησείο ή το Σούνιο ή τον ναό της Αθηνάς των Δελφών υπό τον «προστατευτικό» εγκλεισμό παρομοίων στεγάστρων;
Επειδή η τέντα του ναού του Επικουρίου Απόλλωνα εξεμέτρησε τον βίον της καθώς συμπληρώνει ηλικία 25 ετών φέτος.
Επειδή Ιάπωνες επιστήμονες μέσω της Ιαπωνικής πρεσβείας στην Αθήνα μου υπέβαλαν (το 2011) πρόταση για εγκατάσταση διαφανούς στεγάστρου στον ναό.

Ερωτάται ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού:

Τι σκέπτεται να πράξει το Υπουργείο προκειμένου να αντικατασταθεί το υπάρχον και φθαρμένο στέγαστρο του ναού με άλλο διάφανο που δεν είναι και απαγορευτικού κόστους, ώστε να αποκατασταθεί η αισθητική του τοπίου και του ναού και να τελειώσει κάποτε και η τιμωρία των επισκεπτών με το απαγορευτικό να τον βλέπουν;

Σημείωση: Συνυποβάλλεται ομοία ερώτηση και σχετική απάντηση του Υπουργείου που είχα υποβάλει στις 13/1/2011.-

Αθήνα 19 Ιουλίου 2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Βύρων Πολύδωρας
ΝΔ - Β΄ Αθηνών

















Δεν υπάρχουν σχόλια: