Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Συγκινητικές στιγμές και φέτος στην 71η επέτειο από τη Μάχη της Καλαμάτας ! ! !


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις 11.00 το πρωί, όπως κάθε χρόνο, ο εορτασμός της 71ης επετείου της Μάχης της Καλαμάτας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, και πλήθος συγγενών των μαχητών.


Ο χαιρετισμός του Δημάρχου, έχει ως εξής:

Η Μάχη της Καλαμάτας -που φέτος γιορτάζουμε τα 71 χρόνια- υπήρξε ένα σπουδαίο ιστορικό και στρατιωτικό γεγονός. Ενώ οι δυνάμεις του άξονα κατέκλυσαν την Ελλάδα, σε αυτόν εδώ το χώρο 8.000 Βρετανοί στρατιώτες, Νεοζηλανδοί, Αυστραλοί, Γιουγκοσλάβοι και Κύπριοι πολέμησαν την 29η Απριλίου του 1941 με όλες τους τις δυνάμεις και κατόρθωσαν το ακατόρθωτο.
Ανέκοψαν την προέλαση των Γερμανών έστω για ώρες, κατέλαβαν δεκάδες οχήματα, συνέλαβαν πάνω από 150 αιχμαλώτους και έδειξαν το τι αξίζει η δύναμη της ψυχής, η δύναμη της καρδιάς, το πιστεύω σε αξίες και ιδανικά.
Τίμησαν την πόλη μας και αυτό δεν το ξεχνούμε ποτέ. Τους ανήκει η τιμή και η δόξα. Και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά την Ελλάδα και στον κόσμο την μεγάλη προσφορά των Ελλήνων στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.
Είμαστε ένας λαός που δώσαμε σχεδόν περισσότερα από όλους, αναλογικά με τον πληθυσμό μας και στα βουνά της Αλβανίας και της Μακεδονίας και αργότερα με την Εθνική Αντίσταση. Τιμή και δόξα στους αγωνιστές, αιωνία η μνήμη στους ηρωικούς νεκρούς.


Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Δήμος Καλαμάτας παρέθεσε μικρή δεξίωση στους παρευρισκομένους.







Εβδομήντα ένα χρόνια πριν ο γερμανικός ναζιστικός στρατός προελαύνει με τρομερή ταχύτητα στην Ελλάδα και στην Καλαμάτα. Στις 28 Απρίλη αιχμαλωτίζει στο λιμάνι πολλές χιλιάδες Βρετανούς στρατιώτες, ανάμεσά τους και πολλούς Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς, Κύπριους και Γιουγκοσλάβους.
Η επέτειος της Μάχης της Καλαμάτας που προηγήθηκε της αιχμαλωσίας τιμήθηκε σήμερα το πρωί, σε εκδήλωση στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο μνημείο των συμμάχων.
Δυστυχώς ούτε φέτος προσήλθαν Καλαματιανοί, πέραν ελαχίστων, στην επετειακή αυτή εκδήλωση που έχει σκοπό να τιμήσει την αντίσταση απέναντι στη γερμανική κατοχή. Λίγοι όμως ήταν και οι απόγονοι των απομάχων των συμμαχικών δυνάμεων που ήρθαν φέτος στην εκδήλωση. Ωστόσο αυτοί οι λίγοι συγκίνησαν και πάλι με την παρουσία τους ενώ για μια ακόμη χρονιά εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στην Καλαμάτα, το Δήμο και το δήμαρχο που συνεχίζουν να διοργανώνουν την επετειακή εκδήλωση.
Εκ μέρους της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940-΄41 μίλησε η γραμματέας, Τζάνετ Μπάτερυ, κόρη του αείμνηστου Έντουιν Χόρλινγκτον, που ίδρυσε την αδελφότητα και ξεκίνησε αυτή την ετήσια επετειακή εκδήλωση με τη βοήθεια του Καλαματιανού Νίκου Ι. Ζερβή.
Όπως τόνισε η κ. Μπάτερυ, «είναι μοιραίο ο αριθμός των απομάχων να μικραίνει σιγά σιγά αλλά το γεγονός αυτό καθιστά περισσότερο έντονη των επιθυμία μας ώστε να μη λησμονηθεί η εκστρατεία των πατέρων μας. Κατά συνέπεια αυτό εξαρτάται από εμάς και τα παιδιά μας, ώστε να διασφαλίσουμε να μη λησμονηθούν οι θυσίες τους. Αισθανόμαστε ευχαριστημένοι που η πόλη της Καλαμάτας συνεχίζει να τελεί την επιμνημόσυνη δέηση και τελετή σε αυτό το μνημείο».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι η Καλαμάτα θυμάται και τιμάει τους αγωνιστές της μάχης της Καλαμάτας και πως αισθάνεται υπερήφανη που δόθηκε εδώ μια σημαντική μάχη για την αντίσταση στους κατακτητές. Διαβεβαίωσε ότι η πόλη θα συνεχίσει να τιμάει όσους πολέμησαν, ενώ πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός περιμένει από τους συμμάχους να αναγνωρίσουν τους δικούς του αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και μικρή δεξίωση στο αναψυκτήριο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Ιωσήφ Ιωσήφ, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ο πρώην δήμαρχος Παναγής Κουμάντος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Αδαμόπουλος και οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: