Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα από τη Μεσσήνη για όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ! ! !


Έχει και το τυρί την παράδοσή του!

Φέτα και σφέλα Π.Ο.Π. που συναρπάζουν τον ουρανίσκο, γιαούρτι με παραδοσιακό χαρακτήρα, γραβιέρα που έχει πάρει «μετάλλια».
Στην Τυροκομική Μεσσήνης των αδερφών Πετρόπουλων αγαπούν το τυρί και αυτό αντανακλάται στα προϊόντα τους.



Αμπελώνες απέραντοι σαν θάλασσες, αμμουδιές απαλές σαν βελούδο, λίμνες κρυμμένες μέσα σε φαράγγια. Η Μεσσηνία, αυτό το νοτιοδυτικό άκρο της Ελλάδας, χαρακτηρίζεται από μια φύση που δεν είναι άγρια και συνταρακτική, αλλά γλυκιά και όμορφη. Και ιδιαίτερα εύφορη, θα πρόσθετε κανείς, αφού το χώμα της παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο, ξερά σύκα, κρασί, σταφίδα και νόστιμα τυροκομικά προϊόντα.
Πλούσια, λοιπόν, όχι μόνο σε εικόνες, αλλά και σε παραγωγή, η Μεσσηνία διακρίνεται και για τη συνεχή βελτίωση των παραγωγικών της μονάδων. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η Τυροκομική Μεσσήνης, μια επιχείρηση που συνδυάζει την τεχνολογία του σήμερα με την παράδοση του χθες.
Το τυροκομείο της «Αφοί Γ. Πετρόπουλοι» βρίσκεται στη Μεσσήνη, τη «Μεθυσμένη Πολιτεία» του λογοτέχνη Σωτήρη Πατατζή. Είναι καινούργιο, σύγχρονο και περιποιημένο. Όλα εδώ λειτουργούν ρολόι, όπως σε μια μοντέρνα επιχείρηση. Κοιτώντας τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και το αφοσιωμένο προσωπικό, όλα δείχνουν ότι η επιχείρηση έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον. Όμως, ο τρόπος παραγωγής της διάσημης φέτας τους παραμένει παραδοσιακός.
Νεα εποχή
Φέτος, η φέτα αυτή ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και πήρε μέρος στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Tυριού Φέτα Flavor & Taste, που διοργάνωσε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Αξιολογήθηκε με βάση την υφή, το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση και κέρδισε το χάλκινο βραβείο.
Όμως, οι αδελφοί Πετρόπουλοι δεν έχουν διακριθεί μόνο σε αυτό το τυρί ορόσημο της ελληνικής γευστικής κουλτούρας· η γραβιέρα τους στο παρελθόν έχει λάβει χάλκινο και αργυρό βραβείο σε ανάλογες διοργανώσεις.
«Το τυροκομείο ιδρύθηκε το 1950 από τους γονείς μας» διηγείται ο κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος. «Εγώ και ο αδερφός μου, Πέτρος, είμαστε η δεύτερη γενιά. Ακολουθούν τα παιδιά μας, που είναι η τρίτη γενιά και ήδη έχουν μπει στην επιχείρηση».
Έχει, επομένως, περάσει μισός και πλέον αιώνας από τότε που η οικογένεια Πετρόπουλου έφτιαξε το πρώτο της τυρί, χρησιμοποιώντας αγνό ντόπιο γάλα με όλα τα θρεπτικά συστατικά του, από βοσκούς της περιοχής. Στο μεράκι, τη φροντίδα και την αγάπη έχει προστεθεί σήμερα και η πολυετής πείρα.
Η επιχείρηση Αφοί Γ. Πετρόπουλοι είναι οικογενειακή, ενώ απασχολεί και προσωπικό λίγων ατόμων, που όμως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα των των παραγόμενων προϊόντων. «Εκτός από φέτα Π.Ο.Π. παράγουμε και σφέλα, ένα τυρί Π.Ο.Π. που παράγεται στη Μεσσηνία και τη Λακωνία κατ' αποκλειστικότητα» εξηγεί ο κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος.
Η σφέλα δεν είναι από τα πρώτα ελληνικά τυριά που σου έρχονται στο μυαλό, όμως αξίζει να «συνάψεις» γευστικές σχέσεις μαζί της. Γιατί αυτό το μαλακό λευκό τυρί άρμης πυροδοτεί εκρήξεις στους γευστικούς κάλυκες. Πρόκειται για «ξαδερφάκι» της φέτας, αφού παράγεται και εκείνη από πρόβειο ή γίδινο γάλα -έχει άλλωστε αποκτήσει και το ψευδώνυμο «φέτα της φωτιάς». Η διαδικασία της αναθέρμανσης της τυρόμαζας στην οποία υπόκειται έχει ως αποτέλεσμα ένα τυρί λευκό, αλμυρό και πικάντικο με πλούσια γεύση που έχει ιδιαίτερη ένταση.
«Παράγουμε, επίσης, μυζήθρα, ανθότυρο και μια σειρά από παραδοσιακά γιαούρτια. Ακόμη, γραβιέρα η οποία και έχει βραβευτεί επανειλημμένα», συνεχίζει ο κ. Πετρόπουλος.
Το ανθότυρο είναι ένα φρέσκο, μαλακό τυρί από πρόβειο ή κατσικίσιο τυρόγαλα που θα μπορούσες να το περιγράψεις σαν ένα φρέσκο και απαλό γευστικό «σύννεφο». Όσο για τη δημοφιλή μυζήθρα, απογειώνει τις ρουστίκ μακαρονάδες ενώ το παραδοσιακό γιαούρτι τους είναι απολαυστικό και φέρει όλη τη νοστιμιά της παράδοσης.
Όμως, μόνο έπειτα από μια δοκιμή μπορεί κανείς να προσδιορίσει τι είναι αυτό που κάνει τα προϊόντα της Τυροκομικής Μεσσήνης τόσο ξεχωριστά. Έχουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά και μια αυθεντικότητα -δεν είναι τυχαίο ότι τα προτιμά πολύς κόσμος εδώ και δεκαετίες.
Ποιο είναι το μυστικό; «Το καλής ποιότητας γάλα που χρησιμοποιούμε, το οποίο παράγεται στη Μεσσηνία, και τα εξαιρετικά υλικά είτε πρόκειται για πυτιά είτε για καλλιέργεια. Σε συνδυασμό με τους χώρους επεξεργασίας, που είναι σύγχρονοι τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό όσο και σε καθαριότητα, αλλά και με τη μεγάλη εμπειρία που έχουμε στον τομέα της τυροκομίας» δηλώνει με βεβαιότητα ο κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος.
Το νέο τυροκομείο τους στη Μεσσήνη είναι υπερσύγχρονο και μπορεί να επεξεργαστεί ως 6 τόνους γάλα την ώρα. «Με τη νέα τυροκομική μονάδα μας καταφέραμε να παντρέψουμε την παράδοση με τη νέα τεχνολογία αλλά και να βελτιώσουμε πάρα πολύ την ποιότητα».
Ένα κομμάτι φέτα Π.Ο.Π από την Τυροκομική Μεσσήνης βάζει τη χωριάτικη σαλάτα στον διάδρομο απογείωσης. Όσο για τη σφέλα, αν συνδυαστεί με φρούτο, αποκαλύπτει όλη τη γευστική της δύναμη. Και φέρνει στο νου τη σκέψη ότι τα ελληνικά τυριά είναι συναρπαστικά.
«Αυτήν τη στιγμή γίνονται εξαγωγές και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Διότι τα ελληνικά τυριά είναι τα καλύτερα στον κόσμο -όσον αφορά τη φέτα και τη γραβιέρα- αφού χρησιμοποιούμε το καλύτερο γάλα. Αγνά, φρέσκα, πρόβεια ή κατσικίσια που δεν τα βρίσκεις πουθενά αλλού», καταλήγει περήφανος και αισιόδοξος ο κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος.




Δεν υπάρχουν σχόλια: