Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Άνω – κάτω ο… Μορέας ! ! !


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις από την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστου Μαλαπάνη τον οποίο ευχαρίστησε πολύ για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους.
To επεισόδιο στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου αποτέλεσε την κορυφή μιας σχέσης στα όρια, αφού ο πρώην πλέον Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας φαίνεται πως δε μπορούσε να ακολουθήσει το μοντέλο που προωθεί ο κ. Τατούλης.
Η πρόταση του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για αναβολή της συζήτησης του θέματος για τα έργα αναβάθμισης του πολιτικού αεροδρομίου της Καλαμάτας, οδήγησε σε αποχώρηση του κ. Μαλαπάνη από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Ο κ. Μαλαπάνης ήταν ο εισηγητής του θέματος. Όμως μετά την παρουσίαση των προτάσεων για τα αναγκαία για την αναβάθμιση του αεροδρομίου έργα, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι δεν τον ικανοποιεί η εισήγηση και πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου και τη συμμετοχή των περιφερειακών συμβούλων Σωτήρη Παναγιωτόπουλου και Παναγιώτη Αλευρά, προκειμένου να γίνει επεξεργασία νέων προτάσεων.
Η στάση του Περιφερειάρχη οδήγησε σε αποχώρηση του κ. Μαλαπάνη από τη συνεδρίαση, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του. Υπέρ των προτάσεων του κ. Τατούλη τάχθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος και κατά οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων Νίκος Γόντικας και Θανάσης Πετράκος, οι οποίοι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Η λιτή ανακοίνωση του γραφείου τύπου της περιφέρειας !


«Αποδεκτή η παραίτηση του κ. Μαλαπάνη»


Αποδεκτή έκανε την παραίτηση του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, κ. Χρήστου Μαλαπάνη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης. Ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε τον κ. Μαλαπάνη για τη μέχρι σήμερα συνεργασία τους.


Δήλωση Δημήτρη Δράκου για την παραίτηση του Αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μαλαπάνη !



Στα όρια της θεσμικής εκτροπής ο κ. Τατούλης... .
Η παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Χρ. Μαλαπάνη δεν αποτελεί έκπληξη κάτω από τις συνθήκες λειτουργίας της πλειοψηφίας και του περιφερειάρχη.
Αυτό που προεκλογικά εκφράστηκε ως ετερόκλητο πολιτικό σχήμα, ήταν φυσικό επόμενο ως περιφερειακή αρχή, να προσπαθήσει να μετασχηματιστεί ως σύστημα εξουσίας.
Όταν η πολιτική λειτουργία εξελίσσεται σε «ενός ανδρός αρχή» εξουσία, είναι βέβαιο ότι κινείται στα όρια της θεσμικής εκτροπής. Δυστυχώς, για το θεσμό ο κ. Τατούλης επιδεικνύει τέτοια λειτουργία σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο.
Ο πολιτικός κύκλος του κ. Μαλαπάνη στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση έκλεισε.
Ανοίγει όμως ο ασκός του Αιόλου και δυστυχώς πιστεύω, ότι αυτή η παραίτηση είναι μόνο η αρχή, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την προοπτική της Πελοποννήσου


Η επιστολή παραίτησης του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστου Μαλαπάνη !
Όταν πριν από 10 περίπου μήνες αποφάσισα να είμαι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, αν και η αρχική μου απόφαση ήταν να αποσυρθώ μετά από 30 περίπου χρόνια ενασχόλησής μου με τα κοινά, καθώς θεωρώ ότι η πολιτική ζωή του τόπου σε όλα της τα επίπεδα πρέπει να ανανεώνεται, γνώριζα καλά ότι ο δρόμος που τελικά επέλεξα δεν ήταν ο πλέον εύκολος.
Και δεν ήταν εύκολος γιατί ούτως η άλλως ο δρόμος των πολιτικών δεν είναι τέτοιος. Επιπλέον γνωρίζαμε ότι το κάθε νέο, όπως ο θεσμός της αιρετής αυτοδιοίκησης, σε μία τόσο δύσκολη μάλιστα κρίση που διέρχεται η χώρα μας, θα αποτελούσε μια επιπρόσθετη και μάλιστα βαρύνουσα δυσκολία. Ξεπερνώντας όλα αυτά, και ανταποκρινόμενος στη θέληση και τις ελπίδες ψηφοφόρων του κόμματος που ανήκω αλλά και αρκετών φίλων που έδειχναν στο πρόσωπό μου την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους, αποφάσισα να προσφέρω κι εγώ το λιθαράκι μου στα πρώτα βήματα του νέου θεσμού που πίστεψα και πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει αρκετά στην χώρα μας, τούτη την περίοδο μάλιστα που δοκιμάζεται.
Τα στοιχεία που σας προανέφερα καθοδηγούσαν την πορεία μου τους 6,5 μήνες στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας. Όλο αυτό το διάστημα αρκετές φορές αντιπαρήλθα ακόμα και προσβολές προς το πρόσωπό μου. Αντιλαμβανόμενος την ευθύνη μου έναντι όλων των ψηφοφόρων που με εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν με την ψήφο τους, και θεωρώντας ότι πρέπει να παλέψουμε για το στέριωμα του νέου θεσμού της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, απέφυγα να δημιουργήσω θέμα στο παρελθόν, όταν κατ’ επανάληψη μου δόθηκαν τέτοιες ευκαιρίες. Μετά όμως τη συμπεριφορά του περιφερειάρχη, αλλά και την μη στήριξη από την πλειονότητα των περιφερειακών συμβούλων της Μεσσηνίας του συνδυασμού μας, με εξαίρεση μόνο δυο, τους οποίους κι ευχαριστώ για τη στάση τους, με λύπη μου και μετά από πολλή σκέψη, σταθμίζοντας το βάρος της απόφασής μου, αναγκάστηκα να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον κ. Τατούλη.
Θεωρούσα ότι η όποια αντίθεσή του προς την εισήγησή μου θα μπορούσε να διευθετηθεί με πολλούς άλλους τρόπους, όχι όμως με την αντιμετώπιση που αυτή έτυχε. Και το χειρότερο, τι θα μπορούσε να κάνει ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος και όχι αντιπεριφερειάρχης, όταν πετάνε με αυτόν τον τρόπο την εισήγησή του στα σκουπίδια και αναθέτουν σε τριμελή επιτροπή στην οποία μετέχει και ο ουσιαστικά αντίπαλός του στις εκλογές για να συντάξει νέα εισήγηση. Αν μια τέτοια ενέργεια επιθυμούσε ο περιφερειάρχης από μένα, το πέτυχε.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι παραίτησή μου δεν ενέχει χαρακτηριστικά παρορμητικότητας, καθώς αντιλαμβάνομαι την ευθύνη μου έναντι όλων των ψηφοφόρων που με εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν με την ψήφο τους.
Πέρα όμως από την ευθύνη ενός στελέχους κάποιου φορέα και την υπομονή που πρέπει να επιδείξει, καθώς η πολιτική δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα υπάρχει και η αξιοπρέπεια, που πρέπει να μας διακατέχει ως ανθρώπους, αλλά κυρίως όσους ενασχολούμαστε με την πολιτική. Προσωπικά, τις τρεις δεκαετίες που ασχολούμαι με τα κοινά αυτή ήταν η πυξίδα μου.
Θα επιθυμούσα όμως να πω και δυο λόγια για την ουσία της εισήγησής μου που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό του Αερολιμένα της Καλαμάτας και κινήθηκε στο master plan της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Περιείχε άμεσες ενέργειες προγραμματισμένες με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις καθώς και αίτημα σύνταξης μελετών, όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες δράσεις που θα αποτελούσαν αντικείμενο διεκδίκησης.
Κλείνοντας, για μια ακόμη φορά εκφράζω τη λύπη μου σε όλους εκείνους που με τίμησαν με την ψήφο τους, ζητώντας την κατανόησή τους για την ενέργειά μου αυτή, η οποία είναι θέμα αξιοπρέπειας, την οποία κατανοείτε ότι και ως άνθρωπος και ως πολιτικός οφείλω να τη διαφυλάξω.
Τέλος, θα σας παρακαλούσα να μην υποβάλετε ερωτήσεις γιατί στον παρόντα χρόνο δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Θεωρώ ότι αυτό το κατανοείτε, όπως άλλωστε γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα όλα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν και τα οποία άντεξα με προσωπικό κόστος.
Σας ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: