Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Άνω - κάτω το Χαϊδάρι με τον ΟΚΑΝΑ ! ! !



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Χαϊδάρι, 25-05-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Χαϊδάρι για τον ΟΚΑΝΑ
Τετάρτη 1 Ιουνίου 09.30 - Φαβιέρου και Αγίας Τριάδας

Την Τετάρτη 1η Ιουνίου στις 9.30 το πρωί στη διασταύρωση των οδών Φαβιέρου και Αγίας Τριάδας οι πολίτες του Χαϊδαρίου υψώνουν τη φωνή τους στην πρόθεση του Υπουργείου Υγείας για την μεταφορά του ΟΚΑΝΑ στο Χαϊδάρι, σε χώρο του Αττικού Νοσοκομείου.
Η ήδη επιβαρυμένη πόλη μας έχει αποδείξει την κοινωνική της ευαισθησία αλλά δεν αντέχει το πρόσθετο βάρος της φιλοξενίας της κύριας μονάδας του ΟΚΑΝΑ δίπλα σε πέντε σχολεία, στην Ιατρική Σχολή, το Νοσοκομείο και το αφύλακτο δάσος.
Ήδη φιλοξενούμε τρία Ψυχιατρικά Ιδρύματα και πέντε μονάδες απεξάρτησης και υποστήριξης.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23ης Μαΐου 2011, όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις, οι κοινωνικοί φορείς, με πρωτοπόρους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και η Εκκλησία, αντέδρασαν στα σχέδια μεταφοράς του ΟΚΑΝΑ στην πόλη μας. Τη συμπαράσταση τους εξέφρασαν ακόμη οι Δήμοι Περιστερίου και Αγίας Βαρβάρας.
Η Δημοτική Αρχή, στις 19 Μαΐου απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης χωρίς ακόμη να έχει λάβει απάντηση, κινητοποίησε τους βουλευτές της Β’ Περιφέρειας Αθήνας και τους Περιφερειακούς Συμβούλους.
Καλεί δε σε εγρήγορση και συστράτευση όλους τους δημότες, κάθε ηλικίας και φύλου, όποια παράταξη κι αν υποστηρίζουν, και τους ζητεί να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τετάρτη 1η Ιουνίου.
Θα υπάρξει ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή και συντονισμός για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Χαϊδαριώτες, η τύχη των παιδιών μας βρίσκεται στα χέρια μας!



Επιστολή του Δημάρχου Δημήτρη Μαραβέλια προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο σχετικά με τη μεταφορά του ΟΚΑΝΑ στο Αττικό Νοσοκομείο


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ


Αρ. Πρωτ.: 127 Χαϊδάρι, 19/5/2011


ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Στρ. Καραϊσκάκη 138 & Επαύλεως 2
Τ.Κ. 124 61 Χαϊδάρι
Τηλ.: 213 2047200 / 210 5324600 FAX : 210 5819841

Προς: Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κο Λοβέρδο Ανδρέα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες ημέρες από δημοσιεύματα του Τύπου (και όχι από επίσημες ανακοινώσεις) την κυβερνητική πρόθεση να μεταφερθεί μέρος των δραστηριοτήτων και των λειτουργιών του ΟΚΑΝΑ από το Κέντρο της Αθήνας στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο, στα διοικητικά όρια του Δήμου μας.
Ακόμη κι αν ήταν κανείς πλήρως ανυποψίαστος για όλες τις θεατές και αθέατες πλευρές του συγκεκριμένου ζητήματος, το πλαίσιο εντός του οποίου ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση είναι από μόνο του αποκαλυπτικό.
Γιατί είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή δεν ελήφθη ύστερα από προσεκτική μελέτη και ανάλυση όλων των κοινωνικών και επιστημονικών δεδομένων και συνθηκών αλλά υπό το βάρος των τελευταίων γεγονότων στο κέντρο της Αθήνας και της βιαστικής και αγωνιώδους αναζήτησης περιφερειακών χώρων για τη μετεγκατάσταση χρήσεων όπως ο ΟΚΑΝΑ. Η ίδια η συλλογιστική δηλαδή της απόφασης και ο λόγος που την επέβαλλε αποδεικνύουν ότι ανεξάρτητα από προθέσεις ή κοινωνική και επιστημονική προσφορά, οι συγκεκριμένες λειτουργίες κρίνονται αυτοχρήμα ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το κοινωνικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Αυτή τη λογική, που θέλει όλες τις οχλούσες και επιβαρυντικές χρήσεις, εγκαταστάσεις και λειτουργίες να σωρεύονται αβασάνιστα «στην πίσω αυλή του λεκανοπεδίου», στη Δυτική Αθήνα, την υφιστάμεθα για δεκαετίες και δεν είμαστε διατεθειμένοι να την αποδεχτούμε πλέον.
Γιατί δεν είναι μόνον η ύπαρξη στο Δήμο Χαϊδαρίου των δύο μεγαλύτερων ψυχιατρείων της χώρας που με την προσθήκη του ΟΚΑΝΑ θα δημιουργήσουν εκ των πραγμάτων συνθήκες υπερσυγκέντρωσης παρόμοιων δραστηριοτήτων και θα οδηγήσουν έτσι στη δημιουργία ενός ιδιόμορφου «γκέτο», αλλά η κατάσταση επιβαρύνεται και από τις ειδικότερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπως π.χ η ύπαρξη εκτός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και τεσσάρων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκ των οποίων δύο με απογευματινή- νυχτερινή λειτουργία ενώ όλος ο ευρύτερος χώρος περιβάλλεται από δασική έκταση με ιδιαίτερες δυσκολίες ελέγχου και φύλαξης. Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει όχι μόνο το πολιτικά καταδικαστέο αλλά και το πρόχειρο και αβασάνιστο της επιλογής που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα επιθυμεί να αντιμετωπίσει ή στην καλύτερη περίπτωση απλώς θα μετατοπίσει γεωγραφικά το πρόβλημα.
Για τους λόγους αυτούς η συσσωρευμένη πίκρα και αγανάκτηση του κόσμου μιας διαχρονικά υποβαθμισμένης και προβληματικής περιοχής θα μετατραπεί σε ακραία και ανεξέλεγκτη αντίδραση αν επιμείνετε στην υλοποίηση μιας τέτοιας απαράδεκτης και καταστρεπτικής απόφασης, έναντι της οποίας και εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, διερμηνεύοντας τα αισθήματα και τις απαιτήσεις του κόσμου, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο.
Είμαστε βέβαιοι ότι ειδικά εσείς ως πρώτος εκλεγμένος βουλευτής της Β’ Αθηνών και γνώστης των συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Β’ Αθήνας, κατανοείτε απολύτως τους λόγους της διαμαρτυρίας και της αγανάκτησής μας και δεν θα θελήσετε να συνδέσετε το όνομά σας με μια επιλογή που οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής.
Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας και θεωρούμε ότι θα συμβάλετε στην ανάκληση και μη υλοποίηση κάθε σχετικής απόφασης, σκέψης ή πρόθεσης.
Επιθυμούμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι την προσεχή Δευτέρα 23-5-2011 συγκαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας με βασικό θέμα συζήτησης τη συγκεκριμένη κυβερνητική «απόφαση». Αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι τότε είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε την επίσημη και σαφή θέση του Υπουργείου σας καθώς και τις γενικότερες προθέσεις σας επί του όλου ζητήματος.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος

Δημήτρης Μαραβέλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: