Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ενημέρωση συναδέλφων από την ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ ! ! !


ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


24/05/2011

Μετά την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις των εργαζομένων σχετικά με την λήξη του εξαμήνου των διαπραγματεύσεων για την ΕΣΣΕ, τον ΟΜΕΔ και την Διαιτησία, η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ σας ενημερώνει για την Νομική Γνωμοδότηση που αφορά όλα τα παραπάνω.
Επιθυμούμε να είμαστε σαφείς, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα αυτά που δύναται να κάνει χρήση η Εργοδοσία μετά το πέρας του εξαμήνου, δεν παύει όμως, να υπάρχει χρόνος για ουσιαστική διαπραγμάτευση προς όφελος των εργαζομένων.
Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς όλη την πορεία που αφορά την Συλλογική τους Σύμβαση.
Επειδή τούτη την στιγμή της μέγιστης ευθύνης, αρκετοί συνεχίζουν να «κυνηγούν μάγισσες», τους προειδοποιούμε ότι δεν μας αφορά και θα συνεχίσουμε να ομιλούμε όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Τέλος, η Διοίκηση θα πρέπει να το εννοεί με πράξεις αυτό που συνεχώς αναφέρει στις διάφορες εκδηλώσεις για τους εργαζόμενους, δηλαδή την σημαντική προσφορά τους στην πορεία αυτής της Εταιρίας.


ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ




ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


Από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΠΣΕΕΠ)», κ. Γιώργο Μίχα, τέθηκαν υπόψη μου τα ακόλουθα περιστατικά:
«Με το από 3.1.2011 έγγραφό του το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) προέβη στην καταγγελία της από 20.5.2009 Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ και κάλεσε τη διοίκηση της εταιρίας σε διαπραγμάτευση για την κατάρτιση νέας ΕΣΣΕ στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου που έθεσε υπόψη της. Ενόψει της σημαντικής απόκλισης των θέσεων των διαπραγματευόμενων μερών και της διαφαινόμενης αποτυχίας της διαπραγμάτευσης,
Ερωτάται:
Α) Ποια θα είναι η τύχη των όρων αμοιβής και εργασίας που καθορίζονται με την καταγγελθείσα Επιχειρησιακή ΣΣΕ σε περίπτωση μη σύναψης νέας; Σε τι θα διαφοροποιείται το καθεστώς αμοιβής και εργασίας των ήδη εργαζόμενων σε σχέση με το καθεστώς εργαζομένων που θα προσληφθούν μετά την καταγγελία της ΕΣΣΕ;
Β) Ποιες είναι οι δυνατότητες ρύθμισης στο πλαίσιο του θεσμού της Μεσολάβησης – Διαιτησίας, μετά τις αλλαγές που επέφερε σε αυτό ο ν. 3899/2010;

Α) Σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 1 του ν. 1876/1990, οι κανονιστικοί όροι της συλλογικής σύμβασης εργασίας έχουν άμεση και αναγκαστική ισχύ. Τούτο σημαίνει ότι οι όροι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που ρυθμίζουν όρους αμοιβής και εργασίας των δεσμευόμενων από αυτές προσώπων ισχύουν κατά τρόπο υποχρεωτικό στις ατομικές εργασιακές σχέσεις των προσώπων αυτών, χωρίς να απαιτείται η προσχώρηση αυτών στο πεδίο ισχύος τους και χωρίς να παρίσταται η δυνατότητα εξαίρεσής τους από αυτό. Έχει δηλαδή η ΣΣΕ, κατά το χρόνο της συμφωνημένης από τα μέρη διάρκειάς της, ισχύ ουσιαστικού νόμου.
Η καταγγελία ΣΣΕ, υπό τους όρους του άρθρου 12 του ν. 1876/1990, θέτει τέρμα στο βίο της ΣΣΕ και θέτει σε κίνηση τη δυνατότητα έναρξης διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας ΣΣΕ η οποία θα προσαρμόσει τους όρους αμοιβής και εργασίας στα δεδομένα που ισχύουν κατά το χρόνο καταγγελίας και έναρξης διαπραγματεύσεων. Η ιδιαιτερότητα της φύσης και της αποστολής της ΣΣΕ, ωστόσο, και η ανάγκη αποφυγής κενών διαστημάτων κατά τα οποία οι εργαζόμενοι θα στερηθούν των κεκτημένων με την καταγγελθείσα ΣΣΕ δικαιωμάτων τους, ώθησε το νομοθέτη να προβλέψει δύο θεσμούς «προσωρινής επιβίωσης» των όρων αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται με τη ΣΣΕ: Πρόκειται για την 6μηνη παράταση ισχύος των κανονιστικών όρων των ΣΣΕ και τη μετενέργεια της ΣΣΕ. Ειδικότερα: Κατά το άρθρο 9 παρ. 4 του ν. 1876/1990 οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό (παράταση ισχύος), ενώ σύμφωνα με την παρ. 5 του ίδιου άρθρου, μετά την πάροδο του εξαμήνου, οι υφιστάμενοι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου λυθεί ή τροποποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας (μετενέργεια).
Στην προκειμένη περίπτωση, με την από 3.1.2011 καταγγελία της από 20.5.2009 Επιχειρησιακής ΣΣΕ από το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, επήλθε η λήξη της διάρκειας της εν λόγω ΣΣΕ και ξεκίνησε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, από την ημερομηνία της καταγγελίας και για έξι μήνες ακόμη (ήτοι μέχρι την 3.7.2011) –εφόσον δεν έχει συναφθεί μέχρι τότε νέα ΕΣΣΕ- οι κανονιστικοί όροι της καταγγελθείσας ΕΣΣΕ εξακολουθούν να ισχύουν (και μάλιστα με ισχύ ουσιαστικού νόμου) και να διέπουν κατά τρόπο άμεσο και αναγκαστικό τους όρους αμοιβής και εργασίας όχι μόνο των εργαζομένων που απασχολούνταν στην εταιρία κατά το χρόνο της καταγγελίας αλλά και όσων πρόκειται να προσληφθούν εντός του εξαμήνου αυτού (μέχρι την 3.7.2011).
Μετά την παρέλευση του εξαμήνου από την καταγγελία, οι όροι αμοιβής και εργασίας της από 20.5.2009 ΕΣΣΕ εξακολουθούν μεν να ισχύουν, πλην όμως, όχι πλέον άμεσα και αναγκαστικά, με ισχύ ουσιαστικού νόμου, αλλά ως περιεχόμενο των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που θα βρίσκονται στην υπηρεσία της εταιρίας τη στιγμή της εκπνοής του εξαμήνου. Τούτο σημαίνει:
i) Ότι ο εργοδότης μπορεί να αποδεσμευθεί από τους όρους αυτούς εν γένει (ή από όποιον από τους όρους αμοιβής και εργασίας που προβλέπονταν στην καταγγελθείσα ΕΣΣΕ) προτείνοντας ατομικά σε κάθε εργαζόμενο την τροποποίηση του περιεχομένου της ατομικής του σύμβασης εργασίας ως προς αυτούς τους όρους. Ο εργαζόμενος, βεβαίως, θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την τροποποίηση αυτή και να εμμείνει στους όρους της ατομικής του σύμβασης εργασίας (σύμφωνα με την αρχή “pacta sunt servanda”). Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο εργοδότης έχει σε κάθε περίπτωση τη δυνατότητα με τροποποιητική καταγγελία να αξιώσει από τον εργαζόμενο είτε να αποδεχθεί την κατάργηση των όρων αυτών (και έτσι την τροποποίηση, κατά τούτο, της ατομικής του σύμβασης εργασίας) είτε να υποστεί την καταγγελία σύμβασής του. Αν και η δυνατότητα αυτή του εργοδότη υπόκειται, όπως και κάθε δικαίωμα άλλωστε, στον έλεγχο της καταχρηστικότητας, η ευχέρεια που παρέχεται στην εταιρία να αποδεσμευθεί από όρους αμοιβής και εργασίας που ισχύουν σήμερα δυνάμει ΣΣΕ, χωρίς να ανοίξει συλλογική διαφορά, καθιστά την προοπτική των όρων αυτών εξαιρετικά αμφίβολη και επισφαλή.
ii) Ότι η σχέση εργασίας όσων θα προσληφθούν στην εταιρία μετά την παρέλευση του εξαμήνου από την καταγγελία της ΕΣΣΕ (μετά, δηλαδή, την 3.7.2011) δεν θα διέπεται από τους όρους αμοιβής και εργασίας της καταγγελθείσας ΕΣΣΕ ούτε στο επίπεδο της ατομικής τους σύμβασης εργασίας. Εάν δηλαδή δεν συναφθεί νέα ΕΣΣΕ, οι σχέσεις εργασίας των προσληφθησόμενων μετά την 3.7.2011 θα διέπονται μόνον από τυχόν ισχύουσες ΣΣΕ άλλων επιπέδων ρύθμισης (κλαδικές, ομοοιοεπαγγελματικές, εθνική γενική), από το νόμο και από τους όρους που θα συμφωνηθούν κατόπιν ατομικής διαπραγμάτευσης μεταξύ του εργοδότη και καθενός εξ αυτών.

Β) Μία από τις πολλές αλλαγές που επέφερε στο θεσμικό πλαίσιο διευθέτησης των συλλογικών διαφορών εργασίας ο ν. 3899/2010 ήταν και ο δραστικός περιορισμός του ρυθμιστικού πεδίου του θεσμού της Διαιτησίας. Ενώ υπό το καθεστώς του ν. 1876/1990 αντικείμενο μίας διαιτητικής απόφασης μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε όρος αμοιβής και εργασίας μπορούσε να αποτελέσει και περιεχόμενο μίας ΣΣΕ, το άρθρο 14 του ν. 3899/2010 τροποποίησε το άρθρο 16 του ν. 1876, προβλέποντας (στην παράγραφο 3) ότι η προσφυγή στη Διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού μισθού ή/και βασικού ημερομισθίου. Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις διεξάγονταν με τη γνώση ότι, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, η συλλογική διαφορά θα διευθετηθεί πλήρως και οι εργασιακές σχέσεις που καταλαμβάνει θα ρυθμιστούν από τη Διαιτησία ως προς όλα τα ζητήματα (γνώση που ωθούσε τα μέρη να διευθετήσουν τη διαφορά τους με τη σύναψη ΣΣΕ), μετά το ν. 3899/2010, η προοπτική μίας Διαιτησίας που θα μπορεί να ρυθμίσει μόνο το βασικό μισθό οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Στην προκειμένη περίπτωση η προσφυγή του Πανελλήνιο Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια στη διαδικασία της Μεσολάβησης – Διαιτησίας, εάν δεν οδηγούσε στην επίτευξη συμφωνίας και τη σύναψη νέας ΕΣΣΕ (την οποία εάν πραγματικά επιθυμούσαν και τα δύο μέρη θα μπορούσαν να την έχουν πετύχει κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης), θα κατέληγε σε μία απόφαση που απλώς θα ανακαθόριζε άμεσα και αναγκαστικά το ύψος του βασικού μισθού (επί τα βελτίω ή και επί τα χείρω), ενώ οι υπόλοιποι όροι αμοιβής και εργασίας θα ρυθμίζονταν απλώς, κατά τα ανωτέρω, από τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.


Αθήνα, 24 Μαρτίου 2011

Ο γνωμοδοτήσας Δικηγόρος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

OYSTTTTTTTTTTTTTTTTTTT............ LAMOGIA.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΔΕΙΧΝΕ ΜΟΝΟ ΟΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΟ?? (ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΒΕΒΑΙΑ!!)
ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΜΟΥ ΓΙΝΕΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΜΟΥ?? ΓΙΑΤΙ, ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ, ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ...
ΑΝΤΕ ΒΡΕ...ΗΘΕΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ... ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΤΟ Κ@ΛΟΧΑΡΤΟ ΣΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ...ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ...
ΚΑΤΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΤΑΣ ΚΟ-ΚΟΡΩΝΕΣ. ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΙ Ο ΛΑΟΣ,
Ο ΛΥΚΟΣ ΤΟΜΑΡΙ ΑΛΛΑΖΕΙ, ΧΟΥΓΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ !!

ΤΑΛΙΜΠΑΝ είπε...

Τι θελει να πει ο ποιητης.. Δηλαδη θα βασισουμε τον αγωνα και το μελλον μας στη γνωμοδοτηση του δικηγορου? Ρε γαμωτο ξεφτυλισμενη Ελλαδα πανω απο ολα το κομμα.. δηλαδη ποσο θρασος και περισσευμα υποτελειας διαθετουνε που την ωρα που διακυβευβονται κατακτησεις και ειμαστε σε "μαχη" μοιραζουνε τετοια ανακοινωση!!! Τι βρμοσκυλο πρεπει να σαι αληθεια...

BENEAS GEORGIOS είπε...

Για όσους δε συμμετέχουν στο διάλογο της ομάδας στο fb:

Βαρδής Βαρδινογιάννης: «Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε όλοι τη χώρα»

Η χώρα έχει ανάγκη από εθνική προσπάθεια, έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε όλοι, επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Μότορ Όιλ κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, και αναφερόμενος στη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ο κ. Βαρδινογιάννης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των εργαζομένων του ομίλου επισημαίνοντας ότι το σωματείο τους δεν λειτουργεί με κομματικά κριτήρια και οι ίδιοι γνωρίζουν την αξία τους για την εταιρία. Ανάλογες επισημάνσεις έκανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Μότορ Όιλ, Πέτρος Τζανετάκης, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι λειτούργησαν εποικοδομητικά και βοήθησαν στην υλοποίηση των στόχων του ομίλου.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το μερίδιο αγοράς του διυλιστηρίου του ομίλου στην εσωτερική αγορά είναι 25 % και οι πωλήσεις στην Ελλάδα αποτελούν το 36 % των συνολικών πωλήσεων. Συνεπώς η έκθεση στις συνέπειες της κρίσης είναι σχετικά περιορισμένη. Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε εξάλλου τη διανομή μερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2010, ποσό που υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 21% (0,0525 ευρώ ανά μετοχή). Από την ερχόμενη Δευτέρα 30 Μαΐου οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα λήψης μερίσματος χρήσης 2010.

Και επί της ουσίας τώρα:
Μετά το περσινό 4%, δεν πείραξε φέτος τίποτα από τα κεκτημένα των εργαζομένων και αντί αυξήσεως ή άλλων παροχών τους καταβάλλει 1 μηνιαίο μισθό (το 60% πριν 10 ημέρες περίπου και η εκκαθάριση 40% στο τέλος του τρέχοντος μηνός).

Αυτά για τους συναδέλφους που αναρωτιούνται τι έπραξε φέτος ο ανταγωνιστής...

Ανώνυμος είπε...

1. Τι κανει ο ανθρωπος για να γινει διευθυντης??
2. Η γνωμοδοτηση ειναι μιση. Υπογραφει ο εργαζομενος ατομική συμβαση χωρις καμμία μειωση αποδοχων. Αλλιως οποιαδηποτε συμβαση υπογραφει είναι ακυρη http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_3579.html

BENEAS GEORGIOS είπε...

Άκυρες οι ατομικές συμβάσεις κάτω του ορίου των κλαδικών συμβάσεων

Οι όροι ατομικών συμβάσεων που είναι δυσμενέστεροι για τους εργαζόμενους (πχ αποδοχές χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες από την εφαρμοζόμενη κλαδική συλλογική σύμβαση) είναι άκυροι, σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και ο εργαζόμενος, ακόμη και αν συμφώνησε υπογράφοντας ατομική σύμβαση, μπορεί να προσφύγει δικαστικά, ο δε εργοδότης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Αν η κλαδική συλλογική σύμβαση έχει λήξει και έχει παρέλθει η μετενέργεια των 6 μηνών, τότε συλλογική ρύθμιση μπορεί να γίνει μόνο με την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης.
Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Η επέκταση δεσμεύει εργοδότες και εργαζόμενους, που δεν είναι μέλη των επαγγελματικών ενώσεων οργανώσεων που υπογράφουν, αλλά σύμφωνα με τα καταστατικά αυτών των ενώσεων, θα μπορούσαν να είναι μέλη τους. Η επέκταση ισχύει από την ημέρα, που υποβλήθηκε σχετική αίτηση.
Πρόσφατα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας γνωμοδότησε θετικά υπέρ της επέκτασης 66 κλαδικών συμβάσεων από τις 72 που είχαν υποβληθεί. Απορρίφθηκαν συμβάσεις μόνο για τυπικούς λόγους επειδή είχαν υποβληθεί από ενώσεις που δεν αντιπροσώπευαν το 51% των εργαζομένων στον κλάδο, όπως προβλέπει ο νόμος.
Μετά την γνωμοδότηση του ΑΣΕ οι συμβάσεις θα υποβληθούν στην Υπουργό Εργασίας η οποία έχει την αρμοδιότητα να κηρύξει τη συλλογική σύμβαση ως υποχρεωτική.
Στο στάδιο αυτό δεν αναμένονται εκπλήξεις δεδομένου ότι η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι αποτελεί πάγια πολιτική του Υπουργείου να προωθούνται οι επεκτάσεις οι οποίες είναι στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.