Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Έτσι χτίζονται άναρχα ακόμα και τα βουνά σ' αυτόν τον τόπο...

Όσοι αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να χτίζονται ακόμα και τα βουνά και δε μπορούν να κατανοήσουν πως χτίστηκαν οι άναρχες πόλεις που ζούμε, ας έρθουν τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να παρακολουθήσουν ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία του Χαϊδαρίου, με διαχρονικές ευθύνες των Δημοτικών Αρχών και πανελλαδικές προεκτάσεις, αφού το Χαϊδάρι δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά είναι ο κανόνας για τα συμβαίνοντα στον τόπο μας, όπου οι κτηματομεσίτες και οι εργολάβοι καθορίζουν τους όρους και η εξουσία βάζει την υπογραφή της…


Η «ΑΜΑΡΤΩΛΗ» ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 2/87 ΣΤΟ ΑΝΩ ΔΑΣΟΣ

Με αφορμή την διορθωτική πράξη εφαρμογής της ιδιοκτησίας Βλασιάδη, στην συνεδρίαση του Δ.Σ 22/05/08 με θέμα το Ο.Τ 388 {νταμάρι Χαμηλοθώρη}. Η θέση του υπευθύνου για την Δημοτική Περιουσία, σχολιάζοντας την Π.Ε εφαρμογής 87, δηλαδή την ένταξη του Άνω Δάσους στο σχέδιο πόλης, αναρωτιέται και απορεί λέγοντας κατά λέξη ότι:
«Η πράξη πράγματι είναι η 2/87, είναι δεύτερη που έγινε σε όλη την Ελλάδα, αλλά το ερώτημα πλανάται, ένα ερώτημα, γιατί έγινε τόσο μεγάλο λάθος σε τόσο τεράστια περιουσία, για το οποίο και κόπτηκε, το μεγάλο λάθος είναι ότι τεμαχίστηκε η περιουσία, ένα 50% ενώ αυτό έγινε παράνομα και παρά το Νόμο. Αυτά τα ερωτήματα υπάρχουνε και σήμερα, δηλαδή πλανώνται, αυτό είναι βέβαιο».
Ο Νόμος 1337/83 που με σαφήνεια ορίζει την εισφορά σε γη, σε ποσοστό επιφάνειας κάθε ιδιοκτησίας πριν την πολεοδόμηση της περιοχής αναφέρει ότι:
«Για αυτοτελείς ιδιοκτησίες μεγαλύτερες των 10.000 τ.μ. που ανήκουν σ’ ένα ιδιοκτήτη για το τμήμα τους πάνω από 10.000 τ.μ. ποσοστό 60%. Τα ανωτέρω σε έκταση γης εφαρμόζονται και σε ιδιοκτησίες εξ αδιαιρέτου κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας που αντιστοιχεί μεγαλύτερη από 10.000 τ.μ. Ως εμβαδά ιδιοκτητών για τον υπολογισμό της συμμετοχής σε γη λαμβάνονται τα εμβαδά που είχαν οι ιδιοκτησίες στις 10/03/82. Για την εφαρμογή της παραγράφου 4 ως ιδιοκτησία νοείται το άθροισμα των ιδιοκτησιών γης ενός και του αυτού ιδιοκτήτη που περιλαμβάνονται στα όρια της προς ένταξη περιοχής, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη της πολεοδομικής ενότητας».
Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ- ΣΟΚ- του κ. Σπηλιώτη και όχι μόνο, τότε Δημοτικού Συμβούλου, μας αφήνει άναυδους, αλλά και έντονα προβληματισμένους, δηλαδή ο πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για μια σύγχρονη και λειτουργική πόλη, στηρίχτηκε σε λάθος στοιχεία, έτσι απλά.
Μετά από όλα αυτά εμείς με πολύ λύπη ρωτάμε και απορούμε, πως είναι δυνατόν και ποιοί είναι αυτοί, που με τόσο προκλητικό και παράνομο τρόπο, τεμάχισαν μια τεράστια περιουσία, όπως η ιδιοκτησία Βλασιάδη και απεμπόλησαν τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής μας;
Επίσης έχει μεγάλη σημασία να μάθουμε, αν στο τοπογραφικό της Π.Ε/87 σημείωσαν ότι στο χώρο υπήρχε νταμάρι, γιατί ο Νόμος περί ανενεργών νταμαριών, υποχρεώνει τους εκμεταλλευτές να αποκαταστήσουν και δενδροφυτεύσουν το χώρο. Ακόμη το προσύμφωνο και όχι συμβόλαιο, μεταξύ Βλασιάδη και Χαμηλοθώρη με το οποίο οι κληρονόμοι Χαμηλοθώρη και λοιποί, που διεκδικούν το χώρο, είναι έγκυρο η όχι; Ο Νόμος 2882/02/01 άρθρο 28-29 μήπως δίνει λύση;
Τι θα γίνει με τα αδιάθετα οικόπεδα θα αποδοθούν προς όφελος της περιοχής; Επί τέλους δεν ευθύνεται κανείς για το πρωτοφανές και ανυπολόγιστης αξίας έγκλημα εις βάρος της περιουσίας του Δήμου Χαϊδαρίου, της ποιότητας ζωής των κατοίκων, της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής, της στέρησης ψυχαγωγίας και άθλησης των νέων;
Τελικά για τη «λάθος» λεηλασία Δήμου και μικροϊδιοκτητών δεν θα λογοδοτήσει κανείς; Και όμως η σιωπή πλανάται σε όλους, κανείς δεν ξέρει τίποτα, κανείς δεν έμαθε τίποτα, όλοι σφυρίζουν αδιάφορα, μαζί με όλους και ο Πολιτιστικός Σύλλογος τότε Άνω Δάσους του οποίου η ευθύνη για την αινιγματική αδιαφορία θα μείνει ιστορική. Δυστυχώς τα ανομήματα της εποχής εκείνης έχουν στοιχειώσει και είναι ορατά, οι ψίθυροι επαληθεύονται με ομολογίες και πλάνη….
Εμείς οι κάτοικοι του Άνω Δάσους δεν το θυμηθήκαμε σήμερα, αλλά οι πράξεις και οι επιπτώσεις αυτών που τότε «λάθος» αποφάσισαν, μας ταλανίζουν μέχρι σήμερα.
Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως σκάνδαλο ολκής, άλλοι ένα μικρό Βατοπέδι, εμείς απαντάμε ότι η εκτίμηση για πιθανή παράβαση καθήκοντος ανήκει στους αρμοδίους.
Όμως εμείς από την άκρη αυτής της πόλης, πέρα και πάνω από σκοπιμότητες, έχουμε ηθικό χρέος και καθήκον, με την ανάδειξή του να επισημάνουμε, ότι η παντός είδους κακοδιαχείριση, οδήγησαν την χώρα μας στη ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ και στο Δ.Ν.Τ. δεν είναι τυχαίο ότι οι Ο.Τ.Α. κατέχουν τη δεύτερη θέση.
Όλα στο ΦΩΣ, Η ΣΙΩΠΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ.
Τέλος, στην συνείδηση των κατοίκων του Άνω Δάσους τίποτα δεν έχει παραγραφή.
ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ε. 2/87 ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
Καλούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δάσους, την ύστατη αυτή ώρα, να υπερασπίσει ως οφείλει (και όχι να συγκαλύψει ευθύνες) τα συμφέροντα της περιοχής μας.

Η Επιτροπή Κατοίκων


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΥΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ


ΘΕΜΑ: ΧΩΡΟΣ ΝΤΑΜΑΡΙ ΧΑΜΗΛΟΘΩΡΗ - ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΒΛΑΣΙΑΔΗ


Παρασκευή 08.04.2011


Κύριε Δήμαρχε, κ.κ Δημοτικοί Σύμβουλοι Ύστερα από την καταγγελία κατοίκων της περιοχής μας, της οποίας γίναμε δέκτες, ο Σύλλογός μας συγκάλεσε Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειές μας.
1. Απευθυνόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση του θέματος.
2. Προτείνουμε τη σύσταση Επιτροπής, αποτελούμενης από εκπροσώπους όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωπο του συλλόγου μας, η οποία θα εξετάσει και θα απαντήσει όσον αφορά στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, γενικότερα στην ακίνητη περιουσία του Δήμου, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες υποδείξεις- εντολές της έκθεσης επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης του έτους 2000, με στόχο τις άμεσες ενέργειες των υπηρεσιών σας, ώστε να μη χαθούν το νταμάρι Χαμηλοθώρη και οι λοιπές οφειλόμενες ιδιοκτησίες των ιδιοκτησιών Βλασιάδη
3. Ελπίζουμε στη διόρθωση των όποιων λαθών και καθυστερήσεων προς όφελος των κοινοχρήστων χώρων του Δάσους Χαϊδαρίου και την οικονομική ενίσχυση του Δήμου μας γενικότερα.
4. Ζητάμε δε άμεσα απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν o Σύλλογός μας και οι κάτοικοι της περιοχής και είναι τα παρακάτω:
- Ποιο είναι το μέγεθος της ζημίας του Δήμου από την λάθος εφαρμογή της 2/87 ΠΕ του Άνω Δάσους Χαϊδαρίου;
- Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν διεκδικηθεί τα χρωστούμενα από την οικογένεια Βλασιάδη;
- Ποια είναι τα απούλητα οικόπεδα ιδιοκτησίας Βλασιάδη, τα οποία μπορούν και πρέπει να διεκδικηθούν από τον Δήμο για την αναπλήρωση της ζημιάς από την λάθος εφαρμογή της 2/87 ΠΕ.
- Ποια είναι τα οικόπεδα τα οποία έχουν οικοδομηθεί και θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους επιπλέον εισφορά η οποία όμως πρέπει να καταλογισθεί στους κληρονόμους Βλασιάδη διότι κακώς κατελογίσθει μειωμένη κατά την πώλησή τους και πόση είναι η συνολική αξία της εισφοράς;
- Πόσα οικόπεδα επωλήθησαν σε φερόμενους ιδιοκτήτες που διεκδικήθηκαν συγχρόνως και από τους κληρονόμους Βλασιάδη και που τελικά ανεξάρτητα της έκβασης της δίκης έπρεπε να καταλογιστούν εισφορές στους κληρονόμους Βλασιάδη, διαδικασία που δεν εφαρμόστηκε;
- Στο τοπογραφικό της Π.Ε/87 σημειώνεται ότι στο Ο.Τ.388 υπήρχε νταμάρι και επομένως υπάγεται σε άλλο καθεστώς. Γιατί δεν έχει υλοποιηθεί αυτή η σημείωση και στην πράξη;
- Ποια περισσότερα στοιχεία έχει ο Δήμος για τους κληρονόμους Χαμηλοθώρη και τους αποκαλεί φερόμενους διεκδικητές όταν παρανόμως έγινε η οριστικοποίηση ως νόμιμων ιδιοκτητών με απλά προσύμφωνα.
- Υπάρχουν οικόπεδα των κληρονόμων Βλασιάδη που ανεκαλύπτοντο σταδιακά από τους κληρονόμους και επιβάλετο από τον Δήμο τμηματική μεμονωμένη εισφορά σε γη και χρήμα σαν μικροϊδιοκτησία;
- Γιατί στη εφορία οι ιδιοκτησίες Βλασιάδη δηλώθηκαν με την ασαφή νομικώς έννοια «ως έκταση βουνό» και έτσι απεφεύχθη ένα μεγάλο τμήμα φορολογικών εσόδων για το δημόσιο;
- Σε ποια φάση βρίσκεται η τελευταία διορθωτική πράξη Π.Ε του 2008 και αν λήφθηκαν υπόψιν όλοι οι παραπάνω εκτεθέντες διορθωτικοί παράμετροι για την άρση της ημαρτημένης 2/87 ΠΕ;
5. Αναμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας το συντομότερο δυνατόν και ο στόχος μας είναι, αναδεικνύοντας το όλο πρόβλημα να προσφέρουμε περισσότερους κοινοχρήστους χώρους στο Δάσος Χαϊδαρίου και οικονομικούς πόρους στον Δήμο μας γενικότερα μερικά των οποίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την συμπλήρωση των ελλιπών υποδομών της περιοχής.
6. Σε περίπτωση αδράνειας από την πλευρά του Δήμου, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε κάθε νόμιμη διαδικασία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ακίνητη περιουσία του Δήμου δεν θα χαθεί και θα αποδοθεί στους κατοίκους της πόλης μας.
7. Η εν λόγω καταγγελία, μαζί με όλο το ιστορικό της υπόθεσης θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα του Συλλόγου μας καθώς και στον τοπικό εφημέριο τύπο.
Για οποιαδήποτε αμφισβήτηση της καταγγελίας των πολιτών, σας γνωστοποιούμε ότι η πρωτότυπη με τα αντίστοιχα ονόματα και υπογραφές, βρίσκονται στα γραφεία του Συλλόγου μας και είναι στη διάθεσή κάθε ενδιαφερομένου σύμφωνα και με την επιθυμία των καταγγελλόντων.

Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΟΦΙΑ ΔΡΙΚΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κανενα..κτιριο.στο.δασος...μεθεακαιγια.μας.υπαρχει.εστω.και.απο.πλειστηριασμο..ρωτηστε.τον.μεγαλο....