Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Αθώοι οι αιρετοί της Δυτικής Αθήνας ! Με πηχυαίους τίτλους η δίωξη, ούτε στα «ψιλά» η αθώωση !


Γράφει ο Τρύφωνας Δάρας

Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους στη Δυτική Αθήνα», «Στο σκαμνί 110 γνωστά πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης», «Έδωσαν 600.000 ευρώ για επίπλωση γραφείων!» κλπ. Αυτοί ήταν μερικοί από τους πηχυαίους τίτλους δημοσιευμάτων, με τους οποίους όχι μόνο διάφορα ανώνυμα ή και επώνυμα blogs και ενημερωτικά portal, αλλά και μεγάλες και έγκριτες εφημερίδες συνόδευσαν πριν από ενάμιση περίπου χρόνο την είδηση της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον αυτοδιοικητικών παραγόντων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας.
Κατηγορούμενοι με τη σοβαρή κατηγορία της παράβασης καθήκοντος η οποία σε περίπτωση καταδίκης επισύρει ακόμη και την έκπτωση από το αιρετό αξίωμα, βρέθηκαν οι Δήμαρχοι 10 Δήμων της περιοχής (Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω, Άνω Λιοσίων, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Ιλίου, Καματερού, Μεγάρων, Ν. Περάματος και Χαϊδαρίου) και ο κοινοτάρχης Μαγούλας, μαζί με τα περισσότερα από τα μέλη των Δημοτικών τους Συμβουλίων της περιόδου 2003-2006. Από το Χαϊδάρι κατηγορούμενοι εκτός του τότε Δημάρχου Κ. Ντηνιακού ήταν και ο νυν Δήμαρχος Δ. Μαραβέλιας και άλλοι 18 Δημοτικοί Σύμβουλοι εκείνης της περιόδου, επτά εκ των οποίων κατέχουν και σήμερα το ίδιο αξίωμα.
Η υπόθεση αφορούσε την ανακαίνιση ενός δημοτικού κτιρίου στο Περιστέρι και την επίπλωσή του, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που σύμφωνα με το νόμο ασκεί προληπτικό έλεγχο στις δαπάνες των Δήμων της περιοχής. Προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η εγκατάσταση του Επιτρόπου και η άσκηση του ελέγχου, όλοι οι Δήμοι της περιοχής ανέλαβαν να συνεισφέρουν από κοινού κάποιο ποσό για τα αναγκαία έργα στο κτίριο και τον εξοπλισμό, την επίπλωσή του κλπ. Μετά από κάποια δημοσιεύματα η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, που έκρινε ότι υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και παρέπεμψε όλη σχεδόν την Αυτοδιοίκηση της Δυτ. Αθήνας σε δίκη.
Η δίωξη ήταν το λιγότερο υπερβολική, όπως από την αρχή εκτιμήθηκε από τους νομικούς. Γιατί ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι υπήρξαν κάποιες υπερτιμολογήσεις ή και οι συνήθεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης κατατμήσεις κάποιων προμηθειών για την επιτάχυνση των διαδικασιών, κατά κανένα τρόπο δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η ύπαρξη δόλου (που απαιτείται για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος) σε όλη την Αυτοδιοίκηση της περιοχής, που ξαφνικά όλοι μαζί και ενσυνείδητα αποφάσισαν να βλάψουν τους Δήμους τους για να «προσπορίσουν οικονομικό όφελος σε τρίτους»!! Κι όμως, αυτή ακριβώς η δίωξη έδωσε τροφή σε δημοσιεύματα που για μια ακόμη φορά βρήκαν εύκολο στόχο την Αυτοδιοίκηση και της έδωσαν να καταλάβει…
Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε μετά από πολλές περιπέτειες, αναβολές, διακοπές κλπ (λόγω και του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων) η περίφημη δίκη στο Τριμελές Εφετείο. Έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ουδείς δημοσιογράφος, ούτε καν ο μηνυτής δεν την παρακολούθησε πέραν της αρχικής κατάθεσής του! Και φυσικά έληξε με την πλήρη αθώωση όλων των κατηγορουμένων όπως άλλωστε πρότεινε ακόμη και ο Εισαγγελέας της έδρας.
Ποιo είναι το ενδιαφέρον στοιχείο; Ότι κανείς από όσους με τρομερή ευκολία είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν όλους τους αιρετούς της περιοχής σαν «διεφθαρμένους» και «απατεώνες» δεν βρήκε χώρο, ούτε καν ένα μονόστηλο για την αναγκαία επανόρθωση. Εξ όσων μάλιστα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η είδηση δεν δημοσιεύτηκε πουθενά! Βλέπετε η δίωξη και η καταδίκη «πουλάει», ενώ η αθώωση όχι. Όπως και να έχει, πρόκειται για μια δημοσιογραφική πρακτική ευρύτατα διαδεδομένη μεν απολύτως κατακριτέα δε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: