Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ως την Τετάρτη στο Cine center της Καλαμάτας ! ! !


Η ταινία του Νίκου Καλογερόπουλου «Οι ιππείς της Πύλου» θα προβάλλεται στο Cine center στην Καλαμάτα ως την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 7.15 μ.μ. και στις 10 μ.μ.

Θεαματική άφιξη στον κινηματογράφο Cine center στην Καλαμάτα, καβάλα στα άλογα, έκαναν οι πρωταγωνιστές της ταινίας Νίκος Καλογερόπουλος και Ιουλία Καλογρίδη ως «Ιππείς της Πύλου» δικαιώνοντας τον τίτλο του δημιουργήματος του Φιλιατρινού ηθοποιού και σκηνοθέτη (αλλά και σεναριογράφου, στιχουργού και μουσικού στην συγκεκριμένη ταινία).
Οι προσκεκλημένοι στην πανελλήνια πρεμιέρα που ο Νίκος Καλογερόπουλος επέλεξε να κάνει από την Καλαμάτα, γέμισαν με το παραπάνω την κινηματογραφική αίθουσα και οι περισσότεροι ήταν γνώριμοι του ηθοποιού και με έναν τρόπο συνεργάτες του στην ταινία, αφού όπως είπε και ο ίδιος, οι Μεσσήνιοι έσπευσαν να τον βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου του ονείρου.
Ο Νίκος Καλογερόπουλος πριν την έναρξη της προβολής μιλώντας στον κόσμο είπε πως ήταν όνειρό του να φτιάξει μια ταινία μέσα από την οποία θα έδινε ό,τι καλύτερο είχε καλλιτεχνικά για τη Μεσσηνία.
Αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο –στον οποίο άλλωστε είναι αφιερωμένη η ταινία- και στην οικονομική στήριξη που του παρείχε ο ίδιος και ο γιος του Χρήστος, που είναι και ο παραγωγός της ταινίας. Ευχαρίστησε όλους όσοι τον βοήθησαν και σε πρακτικό επίπεδο να ολοκληρώσει τα γυρίσματα επαναλαμβάνοντας συχνά ότι βρήκε συμπαραστάτες τους Μεσσήνιους σ' αυτή του την προσπάθεια.
«Τραγούδι για τη Μεσσηνία» χαρακτήρισε ο ίδιος την ταινία και εξέφρασε την πρόθεση η καλλιτεχνική του δημιουργία, με αναφορά στο νομό να έχει και συνέχεια.


ΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

Μια σύγχρονη, λαϊκή ελληνική ταινία. Μία πρωτότυπη σάτιρα που δεν αφήνει τίποτε όρθιο, με γέλιο και περιεχόμενο, με σεβασμό στην Ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Οι Ιππείς Της Πύλου είναι οι συνειδητοί πολίτες, είναι οι εθελοντές.
Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ένας φημισμένος ηθοποιός ο οποίος έχει απολέσει όλη του την περιουσία και η οικογένειά του τον έχει εγκαταλείψει.
Αναζητεί «καταφύγιο» στην επονομαζόμενη από τους κατοίκους της Πρότυπη Πολιτεία «Πολυπύλου».
Η επαφή του ήρωα με έναν τόπο τόσο άμεσα συνυφασμένο με την αρχαία και νεότερη ιστορία της Ελλάδος, μια σειρά από περιστατικά και η γνωριμία του με μια κοπέλα που αναπτύσσει έντονη οικολογική δράση και όραμα για την οργάνωση αυτής της πολιτείας, δίνουν καινούργιο νόημα και ελπίδα στη ζωή του.
Οι σουρεαλιστικές και απρόβλεπτες καταστάσεις που βιώνει ο κεντρικός ήρωας σε συνδυασμό με το απαράμιλλης ομορφιάς μεσσηνιακό τοπίο αποτελούν ένα ενιαίο αλληλοεπηρεαζόμενο σύμπαν που ορίζει το στίγμα και την ταυτότητα της Ελλάδας του 21ου αιώνα.


Ο Τηλέμαχος, ηθοποιός με ένδοξο παρελθόν και αβέβαιο μέλλον, εγκαταλείπει στα πενήντα του την Αθήνα για να γλυτώσει από τις τράπεζες.
Με την βοήθεια του Μπάμπη του «Φου», βρίσκει καταφύγιο σ' ένα ερημωμένο κάστρο στην καρδιά της Μεσσηνίας.
Μοναδικοί κάτοικοι εκεί είναι δύο αδέρφια που δε μιλιούνται και μια ανιψιά που τους βαρέθηκε κι έφυγε, η... Δημοκρατία.
Ο Τηλέμαχος την συναντάει τυχαία και θα μαγευτεί.
Λίγο τα σιρόπια του γιατρού για τα πνευμόνια του που έχουν γίνει ορυχείο, λίγο τα τσίπουρα, λίγο οι «απαγορευμένες ουσίες» του Μπάμπη... οι θεοί βάζουν το χέρι τους κι η Δημοκρατία επιστρέφει στον τόπο της !
Ο δημοφιλής κωμικός Νίκος Καλογερόπουλος γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε μια σουρεαλιστική και αλληγορική κωμωδία με πολιτικές προεκτάσεις αλλά και αναφορές στου μύθους της αρχαιότητας.



Νίκος Καλογερόπουλος

Ο Νίκος Καλογερόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Παρακολούθησε μαθήματα στις σχολές θεάτρου Κωστή Μιχαηλίδη, Βεάκη, Αθηνών.
Η πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν στο έργο του Ν. Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».
Ακολούθησαν τα «Μεθυσμένη πολιτεία», «Χαίρε Τάσο Καρατάσο», «Όλη η δόξα όλη η χάρη», «Στο κάμπινγκ», «Ερασιτέχνης άνθρωπος» κ.ά.
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίζεται το 1981 στο «Μάθε παιδί μου γράμματα», όπου κερδίζει το Β Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησαν τα «Άρπα κόλλα», «Είμαι...», «Ρεμπέτικο» (Βραβείο Εξαιρετικής Ερμηνείας), «Λούφα και παραλλαγή» (Βραβείο Α Ανδρικού Ρόλου).
Η επιστροφή του στον κινηματογράφο έγινε το 2000 με το «Ένας κι Ένας», κερδίζοντας πάλι το Βραβείο Α Ανδρικού Ρόλου.
Στο διάστημα της «απουσίας» του έγραψε τα θεατρικά «Σατιρικό των Ελλήνων», «Οι κυνικοί ξανάρχονται».
Το 1981 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Θετή Ταυτότης».
Το 1991 η ποιητική συλλογή «Επιστρόφια» (Εκδ. Λιβάνη).
Το πρώτο του θεατρικό έργο «Ο Μπαμπούλας» παίχτηκε το 1976 στο θέατρο ΚΑΒΑ.
Το 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο του CD με τίτλο «Τα Δέοντα».


Είπε για την ταινία

Η υπόθεση είναι ένα παραμύθι. Οι "Ιππείς της Πύλου" είναι οι συνειδητοί πολίτες απανταχού της γης. Η συνείδηση είναι αυτό που λείπει από τον πλανήτη. Γεμίσαμε όπλα και βόμβες, βάλαμε την επιστήμη στην υπηρεσία του πολέμου.
Οι "Ιππείς της Πύλου" έχουν συνείδηση, νοιάζονται για τα μικρά και τα μεγάλα. Και προσφέρουν όσο μπορούν. Κάνουν παρεμβάσεις, πηγαίνουν στα καμένα και τα ξαναφυτεύουν, μαθαίνουν στα παιδιά μουσική, βοηθούν στον ιππικό όμιλο τα άτομα με ειδικές ανάγκες που κάνουν θεραπεία με τα άλογα… Αρχηγός της ομάδας είναι η Δημοκρατία.
Τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει εδώ και 20 μέρες περίπου. Γυρίσματα θα γίνουν ακόμη σε Γαργαλιάνους, Διβάρι Πύλου, Αρχαία Μεσσήνη, Νέδα, Πολυλίμνιο… Αρκετές σκηνές έχουν γυριστεί σε ένα μοναστήρι έξω από τους Γαργαλιάνους. Το ετοίμαζαν για μοναστήρι, αλλά δε λειτούργησε ποτέ. Είναι ένας ερειπωμένος χώρος. "Του ασκητή" το λένε. Εγώ το λέω "Πολύπυλο", επειδή έχει πολλές πόρτες ή "Έρημη Ελλάδα", γιατί όπου και να γυρίσεις το μάτι σου σ’ αυτή τη χώρα, βλέπεις έρημα, παρατημένα χωριά και γεροντάκια.
Θα σας πάω στον τόπο σας. Γιατί άμα δεν τον γνωρίσετε και δεν τον αγαπήσετε, δε θα μπορέσετε να τον υπερασπιστείτε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθέτης: Νίκος Καλογερόπουλος
Σενάριο: Νίκος Καλογερόπουλος
Δ/ντής Φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος
Ήχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος
Ηθοποιοί: Νίκος Καλογερόπουλος, Ιουλία Καλογρίδου, Ηλίας Λογοθέτης, Γιώργος Κιμούλης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Τάκης Σπυριδάκης, Βάνα Μπάρμπα, Δημήτρης Καμπερίδης και άλλοι
Παραγωγή: Χρήστος Κωνσταντακόπουλος
Εκτέλεση Παραγωγής: CL Productions
Γυρίσματα: Σεπτέμβριος 2008