Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Το ναυάγιο του Συμπαραστάτη…


Ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης είναι νέος θεσμός που έφερε στο προσκήνιο ο Καλλικράτης.
Πρόκειται για τοπικό εργαλείο προστασίας του πολίτη και της επιχείρησης από την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά.
Θα πρέπει να είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας και να παίρνει την ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.
Αυτό έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Μέχρι σήμερα, μόνο 4 στις 13 Περιφέρειες και 20 από τους 180 Δήμους κατάφεραν να αναδείξουν Συμπαραστάτη.
Ο λόγος; Γνωστός κι ελληνικός: Πήραν αμπάριζα η μικροπολιτική και το παρασκήνιο, με αποτέλεσμα οι περισσότερες υποψηφιότητες να είναι κομματικές, δηλαδή φίλοι και γνωστοί τοπικών στελεχών ή στενοί συνεργάτες τους, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν πλειοψηφία.
Κίνδυνος, αν εξακολουθήσουν να λειτουργούν έτσι, μέχρι τη λήξη της θητείας τους να μην έχουν εκλέξει πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Πουθενά η συναίνεση, πουθενά η κοινή λογική.
Συμβαίνει κι εδώ ότι και στην κεντρική πολιτική σκηνή, που τα κόμματα καλούνται να αντιμετωπίσουν με κύρια υπεύθυνη την Κυβέρνηση μια κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης και εξακολουθούν να κάνουν μικροπολιτική.
Κάθε κόμμα λαλεί το σκοπό του αδυνατώντας να συνεργαστούν.
Το σοβαρότερο καρκίνωμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Αδυναμία συνεργασίας, που απορρίπτεται μετά βδελυγμίας.
Μπροστάρης, το ΚΚΕ !
Αν αυτό δεν αλλάξει, αν δεν το απαιτήσουμε, δεν πρόκειται να υπάρξει ακτίνα φωτός.
Θα έχουμε πάντα, μια από τα ίδια !
Και ενώ η κεντρική εξουσία βλέπει το αδιέξοδο για την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη, σκέπτεται σοβαρά να τροποποιήσει το νόμο έτσι ώστε αυτός να εκλέγεται με απλή πλειοψηφία και από Συμπαραστάτης του δημότη να είναι... Συμπαραστάτης της δημοτικής Αρχής !

4 σχόλια:

Paris Kourtzidis είπε...

Φίλε και συμμαχητή Γιώργο Μπενέα,
ο Συμπαραστάτης είναι όντως ένα τοπικό εργαλείο προστασίας κυρίως του δημότη και της επιχείρησης, αλλά όχι μόνο σε ότι αφορά την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά. Είναι και για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους από τις υπηρεσίες-λειτουργίες του Δήμου. Συνάμα, είναι κι ένα εργαλείο για την εκάστοτε δημοτική διοίκηση για να βελτιώνει τις σχέσεις επικοινωνίας της σε κάθε επίπεδο με τους δημότες, αλλά και γενικά για να μπορεί να επεξηγεί δίκαια, απλά-κατανοητά και με ορθό τρόπο τα ισχύοντα και μη ισχύοντα προς τους πολίτες...
Όντως πρέπει να είναι "πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας", που οι περισσότεροι τελικά προτείνω να ανατρέξουν στο λεξικό του Μπαμπινιώτη για να ερμηνεύσουν, αλλά και να κατανοήσουν, τι σημαίνει ακριβώς "κύρος" και "εμπειρία"... Ειδικά, όλοι αυτοί που αποφάσισαν να δημοσιογραφούν, είτε για αυτό το θέμα είτε και για όποιο παρόμοιο, ώστε να μην αλλοιώνουν έννοιες και να μη θίγουν πρόσωπα και υποψηφιότητες... ισοπεδώνοντας τους πάντες και τα πάντα!
Εμπιστεύομαι την ενημέρωσή σου για τα αποτελέσματα, αλλά ο αντικειμενικός λόγος δυσκολίας εκλογής Συμπαραστάτη είναι ότι οι διοικήσεις δεν έχουν κατανοήσει την ανάγκη της ύπαρξης του, ενώ κι όσες την έχουν, δεν τον θέλουν... αφού νομίζουν ότι δεν τους συμφέρει!.. Μήπως, όμως, τελικά, έτσι κι αλλιώς, συμφέρει...; Από εκεί και πέρα, τι θα πει κομματική υποψηφιότητα...; Όλες και όλοι έχουμε πολιτικές αφετηρίες και άπαντες ενίοτε κάποιο κομματικό φορέα υποστηρίζουμε... Το θέμα που τίθεται είναι να εκλεγεί ο ικανότερος (γιατί καλές υποψηφιότητες είναι παραπάνω από μία)! Είναι το ποιος έχει το κύρος και την προσωπικότητα, την εμπειρία και τη δύναμη, να δει και να επιβληθεί σε μία ανεξάρτητη αρχή, έτσι, δηλαδή ως ανεξάρτητος! Να δει τον ανεξάρτητο αυτό θεσμό, ως δίκαιο και ουσιώδες κοινωνικό εργαλείο, οπότε και να ενεργεί αμερόληπτα, αντικειμενικά, δίκαια και αποτελεσματικά! Ποιος πραγματικά θέλει να προσφέρει, να εργαστεί σκληρά, να τρέξει, να αναδείξει με όλες του τις δυνάμεις τον ρόλο του νέου αυτού θεσμού, επειδή έχει απλά την όρεξη, τη θέληση και τη δύναμη... αλλά και τον χρόνο για να το πράξει, ενεργώντας πάντα υπέρ του δήμου και των δημοτών.

Paris Kourtzidis είπε...

Ο κίνδυνος, λοιπόν, είναι να εξακολουθούν κάποιοι να λειτουργούν μη προσεγγίζοντας σωστά, αντικειμενικά και δίκαια το θέμα της επιλογής-εκλογής του Συμπαραστάτη, ειδικά εδώ στην πόλη μας... Για να εκλεγεί, επομένως, πρόσωπο κοινής αποδοχής, πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας, ειδικά όσοι ψηφίζουν, αλλά και όσοι δημοσιογραφούν, διαμορφώνοντας απόψεις και συνειδήσεις... ότι υπάρχουν άνθρωποι που και θέλουν και μπορούν να προσφέρουν, ακόμη και θυσιάζοντας τον χρόνο τους από τη δουλειά τους!.. Ας μην κρίνουν όλοι εξ ιδίων... Από δω και στο εξής, ας φροντίσουν πριν γράψουν για κάποιον να έχουν αποκομίσει απ' αυτόν την ιδεολογική του σκέψη και πλατφόρμα -αν έχει-, την πραγματική δική του άποψη για τις έως τώρα διαδικασίες, κάνοντας αληθινό και σωστό ρεπορτάζ...
Κι αν, τελικά, θέλουμε να συμβάλλουμε, ώστε να γίνει διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων του Δήμου, για να έχουμε νέες ψηφοφορίες -τουλάχιστον δύο ακόμη-, τότε θα διαπιστώσετε ότι και η συναίνεση υπάρχει, όπως και κοινή λογική!..
Και είναι άδικο να λέμε ότι κάθε παράταξη λαλεί το σκοπό της, αδυνατώντας να συνεργαστεί... Το γεγονός ότι ακόμη επικρατεί ανωριμότητα για την εκλογή ενός τέτοιου προσώπου σε μια ανεξάρτητη αρχή, δεν σημαίνει ότι δεν θα ωριμάσει ή ότι δεν θα εκλεγεί τελικά Συμπαραστάτης. Γιατί πολύ σύντομα θα δουν οι δημότες ότι το Χαϊδάρι μπορεί να εκλέξει και θα εκλέξει τον Συμπαραστάτη του! Διότι ο Δήμαρχος δεν νομίζω ότι έχει ακόμη πει την τελευταία του λέξη... Όπως εκτιμώ ότι δεν την έχει πει ούτε ο Δημήτρης Τσατσαμπάς... Ας μην προκαταλαμβάνουμε, λοιπόν, το αν θα υπάρξει ή δεν θα υπάρξει συνεννόηση για την εκλογή προσώπου κοινής αποδοχής και λογικής...

Paris Kourtzidis είπε...

Τώρα, το γεγονός ότι η κεντρική εξουσία βλέπει το αδιέξοδο για την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και μάλλον σκέπτεται σοβαρά να τροποποιήσει τον αριθμό ψήφων, έτσι ώστε η εκλογή να γίνεται με απλή πλειοψηφία, μην προτρέχουμε να πούμε ότι θα εκλέξουμε Συμπαραστάτη μόνο της δημοτικής αρχής... Αν, δηλαδή, για παράδειγμα, τελικά, εκλεγώ Συμπαραστάτης στο Χαϊδάρι, τι θα σημαίνει; Ότι είμαι Συμπαραστάτης της διοίκησης; Και με ποια έννοια...; Αν είχα εκλεγεί -εννοώ στις δύο πρώτες ψηφοφορίες- δεν θα ήμουν της διοίκησης και του δημάρχου, αλλά αν εκλεγώ τώρα θα είμαι; Όχι φυσικά! Το σίγουρο είναι ότι θα ανήκω και θα ενεργώ κυρίως υπέρ όλων των δημοτών, όπως και υπέρ όλων των δημοτικών συμβούλων. Με λίγα λόγια, σε μία τέτοια θέση δεν χωρούν κόμματα και χρώματα... Οι σχέσεις μου, εξάλλου, είναι άριστες με όλες τις δημοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανόμενες αυτές των Μιχάλη Σελέκου και Κώστα Ασπρογέρακα, κι ας μην συμμετείχαν, κι ας μην συμμετέχουν στις ψηφοφορίες για πολιτικούς και όχι προσωπικούς λόγους... Οι κατ' ιδίαν δηλώσεις τους και η αποδοχή που δείχνουν και την οποία δηλώνουν προς το πρόσωπο μου όλες οι πτέρυγες είναι που αποδεικνύουν αν και κατά πόσο πρόκειται να λειτουργώ υπερκομματικά και υπερπαραταξιακά, υπέρ όλων των δημοτών, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων...

Ανώνυμος είπε...

Γιατι τελικα τοσος ντορος και τοσος αρνιτισμος για το Συμπαραστατη? Γιατι ο δημαρχος δεν ξεκαθαριζει και δεν παιρνει θεση για το θεμα? Που κολαει η δημοτικη αρχη και γινετε τοση φασαρεια χωρεις να εχουμε Συμπαραστατη, αφου το ιδιο το μνημονειο τον επιβαλει? ΠΟΛΛΑ ερωτηματα αναπαντητα. ΤΙ καθεστος, θελει ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ να επιβαλει και τι φοβατε ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ απο το ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ? Αναρωτιεμαι, τι κανει ο ΧΑΙΔΑΡΙΟΤΙΚΟΣ λαος, θα συνεχιση να σωπενει????????????????