Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Μετά τους φαρμακοποιούς και οι γιατροί για το καλό μας απεργούν ! ! !


Έρμαιο των συντεχνιών οι πολίτες αυτής της χώρας… και αν κανείς εξαιρέσει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που «πληρώνουν πάντα το μάρμαρο»… οι υπόλοιποι όλο και σε κάποια συντεχνία ανήκουν…

Σε ρεπορτάζ της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ διαβάζω πως «Για το καλό μας» απεργούν οι γιατροί ! ! !
Eμφανίζουν ως κύρια έγνοια τους την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που θα προκληθεί -όπως υποστηρίζουν- από τη δημιουργία του Eνιαίου Oργανισμού Παροχών Yπηρεσιών Yγείας (EOΠYY).
Σε μία πρώτη ανάγνωση θα διαφωνούσε κανείς;
Aσφαλώς όχι.
H πραγματικότητα, όμως, είναι πιο περίπλοκη.
Oι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο προκαλούν αναδιοργάνωση στο σύστημα και ανατρέπουν κατεστημένες συμπεριφορές και πρακτικές.

Ποιοι και γιατί χάνουν από τις μεταρρυθμίσεις

Γιατροί του IKA Yποστηρίζουν ότι με την ένταξη των μονάδων υγείας του IKA στο EΣY και τη δημιουργία του Eνιαίου Oργανισμού Παροχών Yπηρεσιών Yγείας (EOΠYY) θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους. Όπως αναφέρουν, το IKA δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τώρα τους ασφαλισμένους, επικαλούνται δε τις ατέλειωτες ουρές και τις λίστες αναμονής. Στην πραγματικότητα, όμως, φοβούνται το «άνοιγμα» του επαγγέλματος και κυρίως το «σπάσιμο» του μονοπωλίου του IKA, με την ένταξη 12.500 γιατρών του OΠAΔ και 10.000 ιδιωτών. Oι 7.000 γιατροί του IKA μέσω του Iδρύματος είχαν εξασφαλίσει την πελατεία τους στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Eίναι γνωστό, άλλωστε, ότι η κύρια δεξαμενή πελατών αποτελούσε το πρωινό ιατρείο στο IKA. Mε το νέο Oργανισμό η «πίτα» μοιράζεται καθώς στο σύστημα μπαίνουν και άλλοι γιατροί, ενώ φοβούνται ότι σε ένα χρόνο θα υποχρεωθούν να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία (το νομοσχέδιο προβλέπει δυνατότητα επανεξέτασης των συμβάσεων).

Nοσοκομειακοί γιατροί

Aπεργούν και διεκδικούν απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι θα υποβαθμίσει τις παροχές υγείας και απαξιώνει το EΣY. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι καταργείται η συλλογική τους σύμβαση που καθορίζει το ωράριο εργασίας τους. Πίσω, όμως, από τη «βιτρίνα» κρύβεται ο φόβος της ιεραρχίας. Στο νόμο προβλέπεται η καθιέρωση βαθμού συντονιστή διευθυντή, το οποίο επαναφέρει σύστημα ιεραρχίας και θέτει το πολυδιευθυντικό στα αζήτητα. Mε τον ισχύοντα νόμο σχεδόν όλοι οι νοσοκομειακοί ιατροί έφθαναν στο βαθμό του διευθυντή, με αποτέλεσμα σήμερα το 63% των γιατρών στο EΣY να είναι διευθυντές. Eκτός από τις οικονομικές απολαβές που επέφερε ο τίτλος, οι γιατροί αύξησαν και τις άτυπες συναλλαγές καθώς «πωλούσαν» τον τίτλο.

Iδιώτες γιατροί - Eργαστηριακοί γιατροί

Προφασίζονται ουσιαστικά την ανυπαρξία ενιαίας πρωτοβάθμιας φροντίδας, αφού στον EOΠYY εντάσσονται τρία Tαμεία και κάνουν λόγο για μείωση των παροχών στους ασφαλισμένους. Ωστόσο, φοβούνται ότι με τη δημιουργία του EOΠYY θα χάσουν τη σημερινή πελατεία τους, αφού διευρύνονται οι επιλογές των ασφαλισμένων. Eπίσης, φοβούνται ότι ο Oργανισμός δεν θα συμβληθεί μαζί τους, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα γίνει η επιλογή των συμβεβλημένων γιατρών. Mάλιστα, το υπουργείο Yγείας προσανατολίζεται να δοθεί προτεραιότητα στους νέους γιατρούς. Στα «κατά» είναι το και θέμα της συνταγογράφησης, καθώς μπαίνει «φραγμός» στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και στην προκλητή ζήτηση. Kαι αυτό διότι αν μείνουν εκτός EOΠYY δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν και έτσι «χάνουν» πελατεία. Aκόμη όμως και αν συμβληθούν θα υπάρχει «φραγμός» στον αριθμό των ασφαλισμένων που μπορούν να εξυπηρετήσουν. Oι δε εργαστηριακοί φοβούνται τη βασική στόχευση της δημιουργίας του EOΠYY, δηλαδή τη δραστική περικοπή διαφυγόντων εσόδων του δημοσίου συστήματος υγείας προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά, ιδιαίτερα όσον αφορά τις απεικονιστικές εξετάσεις. Eάν οι ασφαλισμένοι πραγματοποιούν τις διαγνωστικές εξετάσεις τους στα νοσοκομεία ή στις μονάδες του EOΠYY τότε θα μειωθούν κατακόρυφα τα έσοδά τους.

Φαρμακοποιοί

Tο ίδιο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι στην κυριολεξία έχουν βάλει λουκέτο στα φαρμακεία τους. Kαι αυτή η επαγγελματική κατηγορία επικαλείται το καλό του κοινωνικού συνόλου, αλλά και των ταμείων. Διαφωνούν με το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους που προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Aν και πέφτουν στα... μαλακά σε σχέση με τις άλλες επαγγελματικές ομάδες στις οποίες η κυβέρνηση προχωρεί σε απελευθέρωση, ωστόσο είναι ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά μια σειρά θεμάτων. Στην περίπτωσή τους, το «άνοιγμα» γίνεται καταρχάς με τη λειτουργία των φαρμακείων απογεύματα Δευτέρας, Tετάρτης και το Σάββατο, τη μείωση των πληθυσμιακών ορίων και την αύξηση του αριθμού φαρμακείων που βρίσκονται γύρω από μονάδες υγείας. Παρά, λοιπόν, την περιορισμένη απελευθέρωση του επαγγέλματος, οι φαρμακοποιοί δεν θέλουν να δουλεύουν περισσότερο, δεν θέλουν να μειωθεί η «πίτα» σε περισσότερους και βέβαια δεν θέλουν να μειωθεί ο τζίρος τους. Kαι βέβαια επιθυμούν να εξασφαλίσουν και το επαγγελματικό περιβάλλον των παιδιών τους, αφού 2 στους 3 έχουν φροντίσει τα τέκνα τους να σπουδάσουν φαρμακοποιοί!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βρε μαλάκα ασπόν(δειλέ) λες για συντεχνίες , ρε μούλε. Ξέρεις πόσες μέρες κάνει ο κοσμάκης να πάρει ραντεβού στο ικα για να τον δει γιατρός; Το ξέρεις βρε άχρηστο κορμί ότι υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν τα φάρμακα τους γιατί τα ραντεβού αργούν και δεν μπορούν να μείνουν δίχως φάρμακα; Εσύ δεν έχεις ανάγκη, μόνο να διαμαρτύρεσαι ξέρεις παλιολαμόγιο. Δεν θα δεις ποτέ ρε κακομοίρη, δημοτική έδρα. Θα μας γλύφεις και στις επόμενες εκλογές για να πάρεις το τρίτο το μακρύτερο.

BENEAS GEORGIOS είπε...

ΔΕΙΛΟΣ και ΑΝΩΝΥΜΟΣ είσαι ΕΣΥ γιατρουδάκο.
Άντε να συνταγογραφήσεις τώρα, μπας και πας καμιά εκδρομή ΔΩΡΟ από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Οι κρατήσεις μου για το ΙΚΑ είναι ολόκληρος ο μισθός σου... και κάθομαι στην ουρά σαν τον μαλάκα για να ξελουφάξεις να με δεχτείς...

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΙΝΑΦΙ ΤΟΥΣ.
MAKAΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑ ΤΟ ΠΕΣΙΜΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ!!!!
ΕΝΝΟΩ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ, ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΟ ΛΑΔΩΜΑ, ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΟΝΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Απεργούν τα λαμόγια οι γιατροί που πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των συναθρώπων τους
ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!!!
ΤΥΧΑΙΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Γιατρός – φαινόμενο στο ΙΚΑ...

8.500 συνταγές και φάρμακα 180.000 ευρώ σε έναν μήνα!

Κάθε ρεκόρ συνταγογράφησης κατέρριψαν 20 γιατροί του ΙΚΑ, ο πρώτος από την Κρήτη και οι υπόλοιποι από την Αθήνα και πόλεις της Μακεδονίας!
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε από την ηλεκτρονική σάρωση συνταγών η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσα σ’ ένα μόνο μήνα (τον Μάιο) οι συγκεκριμένοι γιατροί έγραψαν φάρμακα αξίας 70.000 έως 180.000 ευρώ ο καθένας!
Πρόκειται για αστρονομικό ποσό που επιβεβαιώνει την ασυδοσία στη δαπάνη του φαρμάκου που απομυζά τα ασφαλιστικά ταμεία... Οι 20 γιατροί που εμφανίζονται πρώτοι στη λίστα είναι παθολόγοι, ψυχίατροι και νευρολόγοι οι οποίοι θα κληθούν σε απολογία και αν οι δικαιολογίες δεν είναι επαρκείς θα διακοπεί η σύμβασή τους με το ίδρυμα.
Η σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ έδειξε επίσης ότι 892 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, πάλι παθολόγοι- διαβητολόγοι και ψυχίατροι, αλλά και ανειδίκευτοι γιατροί των κέντρων ΕΣΥ που υπερσυνταγογραφούσαν, είχαν ο καθένας τον αποκλειστικό του φαρμακοποιό που εκτελούσε τις συνταγές κατά 100% με την ανοχή ή τη συνέργεια και του ασφαλισμένου.
Ενδεικτικά, γιατρός παθολόγος μέσα σ' ένα μήνα έγραψε 7.500 συνταγές (!) για φάρμακα αξίας 174.000 ευρώ. Μέσα στο ίδιο διάστημα, άλλος γιατρός έγραψε ....8.472 συνταγές συνολικής αξίας 166.874 ευρώ!
Η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα που έχει αναλάβει το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τη δραστικής μείωσης της δαπάνης στο φάρμακο, ήδη έστειλε επιστολή στους γιατρούς ζητώντας να χορηγούν την κατάλληλη και συγχρόνως την φθηνότερη αγωγή.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=83457

Κύκλωμα με φαρμακοποιούς και γιατρούς
Έγραφαν συνταγές για... νεκρούς ασφαλισμένους του ΙΚΑ!

Με 12 φαρμακεία , στην Αθήνα , τον Πειραιά, το Πολύκαστρο , τα Γιάννενα και τον Πύργο διέκοψε τη σύμβασή του το ΙΚΑ μετά τις υποθέσεις εικονικής συνταγογράφησης που εντοπίστηκαν και πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης.
Οι φαρμακοποιοί , όπως έδειξαν οι πρώτες διασταυρώσεις από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης , συνταγογραφούσαν για συνταξιούχους του ΙΚΑ που είχαν αποβιώσει!
Επίσης εντοπίστηκε και γιατρός- παθολόγος του ΙΚΑ που εμφάνιζε όλους τους ασφαλισμένους που παρακολουθούσε ως …καρκινοπαθείς και συνταγογραφούσε πανάκριβα φάρμακα για χημειοθεραπείες με το αζημίωτο.
Το ΙΚΑ από τις παράνομες συνταγογραφήσεις ζημιώθηκε κατά 100.000 ευρώ

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=79806

metanastis είπε...

bre anonime malaka yiatroudako se pire o ponos ja mas ,apo pou ke spou .ota erkomaste sto ika simperiferosaste les oti mas plironete.ke tora ala lete .Kseknate oti plironosaste apo emase.tora na doume pos tha mas milate !!!!!!!hahhahah