Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Παλιά τους τέχνη κόσκινο… στο Δήμο Ελευσίνας !


Άφησαν την ΕΛ.ΠΕ. και έπιασαν τώρα τη Χαλυβουργική, που σχεδιάζει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο.
Σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αντιδρώντας στην επένδυση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση ψηφίσματος στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Το συγκρότημα αυτό ηλεκτροπαραγωγής :
· Δεν συνιστά πράσινη ανάπτυξη, αλλά αντίθετα μας επαναφέρει στη γκρίζα και μαύρη ανάπτυξη που γνώρισε η Ελευσίνα επί έναν αιώνα.
· Θα δημιουργήσει έναν μόνιμο κώνο καυσαερίων 4,5 εκατ. κυβικών μέτρων την ώρα πάνω από την Ελευσίνα και το Θριάσιο Πεδίο.
· Ο κώνος των καυσαερίων θα περιέχει 2.000 τόνους το χρόνο περίπου οξείδια του αζώτου (ΝΟ, ΝΟ2) και θα οδηγήσει σε βέβαιη και μόνιμη υπέρβαση των ορίων ποιότητας του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) και του όζοντος (Ο3), σύμφωνα με τους επιστημονικούς υπολογισμούς και τα μοντέλα ρύπανσης.
· Θα οδηγήσει σε βέβαιη αύξηση του όζοντος σε όλη την περιοχή της Πρωτεύουσας, αφού έχει αποδειχτεί ότι η ρύπανση της περιοχής μας με δύο μηχανισμούς μεταφέρεται στο Λεκανοπέδιο Αθηνών.
· Θα οδηγήσει σε εκπομπή 1,8 εκ. τόνους το χρόνο διοξειδίου του άνθρακα (αέριο του θερμοκηπίου), ποσότητα 10-πλάσια από τα σημερινά δικαιώματα της εταιρείας.
· Θα οδηγήσει συνολικά σε ρύπανση της ατμόσφαιρας ισοδύναμης προς την κυκλοφορία 1,8 εκατ. οχημάτων ημερησίως γενιάς 2000 (Euro 3) ή 3,4 εκατ. οχήματα ημερησίως γενιάς 2005 (Euro 4), με διαδρομή 20 χλμ το καθένα στην περιοχή μας.
· Θα προσθέσει νέες ποσότητες στερεών αποβλήτων, ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για τα υπάρχοντα στερεά απόβλητα της εταιρείας, τα οποία παράνομα χρησιμοποιούνται σε επιχωματώσεις. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-163/03) για την περίπτωση των επιχωματώσεων με απόβλητα της Χαλυβουργικής.
· Θα ρυπάνει τουλάχιστον θερμικά τον Κόλπο της Ελευσίνας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί θαλάσσια «ευαίσθητη περιοχή».
· Η μονάδα θα κατασκευαστεί στις επιχωματώσεις των 500 στρ. θάλασσας που σκανδαλωδώς απέκτησε το 1974 η εταιρεία και των 150 επί πλέον στρ. που έχει παράνομα επιχωματώσει.
· Ο Δήμος δεν θα επιτρέψει να γίνει αυτή η μονάδα γιατί είναι παράνομη, δεν θα επιτρέψει να διέλθει το Φυσικό Αέριο μέσα από πολεοδομούμενες περιοχές και θα αγωνίζεται με δικαστικές προσφυγές στο ΣτΕ, με καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολεοδομικές πράξεις αλλά και με κινητοποιήσεις του λαού.
· Το Δημοτικό Συμβούλιο ΖΗΤΑ συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Μανιάτη για να εκθέσει τις απόψεις του.

Εγώ θα πρότεινα να πάνε και στους Πάγκαλο και Χριστοφιλοπούλου, που εκλέγονται στην εκλογική τους περιφέρεια και πριν 1 ½ χρόνο, προεκλογικά, υπόσχονταν ότι θα σταματούσαν και την επένδυση της ΕΛ.ΠΕ. και της Χαλυβουργικής… με συνεντεύξεις και δηλώσεις τους στις εφημερίδες του Θριασίου ! ! !


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

O AXORTAGOS AMPATZOGLOU KAI H PAREA THS NIKOLAIDOY PALI PEINASE.