Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Κοινωνία Αλληλεγγύης ή στείρας αντιπαράθεσης;


Παρατηρώ έκπληκτος τη συμπεριφορά των νεοελλήνων που πλήττονται από τον ορυμαγδό των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης.
Αντιστέκομαι στη λογική όλων αυτών που ηδονίζονται με το να βλέπουν και να ακούν πως περικόπτονται οι αποδοχές εργαζομένων, αφού πρώτα υπέστησαν και αυτοί το ίδιο.
Απάντηση στο ερώτημα τι θα προσφέρει η περικοπή των αποδοχών άλλων εργαζομένων στους ίδιους δεν υπάρχει.
Κυριαρχεί μόνο η ισοπεδωτική λογική (παραλογισμός): αφού δυστυχώ εγώ να δυστυχήσεις κι εσύ !
Σε μια κοινωνία που ποτέ δεν έμαθε να διεκδικεί και άρπαζε μόνο ό,τι της έδιναν, στρέφεται ο άνεργος εναντίον του εργαζόμενου, ο πενιχρά αμειβόμενα εργαζόμενος εναντίον του καλύτερα αμειβόμενου, ο καλύτερα αμειβόμενος εναντίον του ελεύθερου επαγγελματία, ο ελεύθερος επαγγελματίας εναντίον του επιχειρηματία και ούτω καθεξής.
Ενοχλούνται κάποιοι εργαζόμενοι που ποτέ δε συνδικαλίστηκαν και δε διεκδίκησαν, από τις διεκδικήσεις και τις επιτυχίες κάποιων άλλων που τόλμησαν.
Βοηθούντων και των ελεγχόμενων ΜΜΕ, ζητούν ό, τι δεν κατόρθωσαν εργασιακά να πετύχουν αυτοί, να περικοπεί και στους άλλους, λες και αυτοί πρόκειται να βάλουν κάτι από αυτά στην τσέπη τους…
Κάνουν το μεγάλο λάθος να στοχοποιούν εργαζομένους και δε λαμβάνουν υπόψη ότι οι εργαζόμενοι φορολογούνται για τις αμοιβές τους, όσο υψηλές ή χαμηλές και αν είναι… Άλλοι είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν…
Εάν οι εταιρείες, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, είναι κερδοφόρες καλά κάνουν και τα παίρνουν οι εργαζόμενοι και σε τελική ανάλυση οι μισθοί των εργαζομένων είναι το τελευταίο πράγμα που φταίει για την κακοδαιμονία των «λευκών ελεφάντων» του δημοσίου.
Κάποιους όμως, τι κι αν η εταιρεία είναι ιδιωτική, τι κι αν είναι κερδοφόρα, τίποτα δεν τους ενδιαφέρει παρά μόνο το να σε ισοπεδώσουν κι εσένα όπως κι αυτούς !
Μόνο που έτσι οι κοινωνίες δεν πάνε μπροστά, δεν προοδεύουν, αναπαράγουν τη μιζέρια και την αντιπαλότητα ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες, παίζοντας το παιχνίδι της εξουσίας και του οικονομικού κατεστημένου.
Μεγάλη η ευθύνη των ΜΜΕ που προβάλλουν το δόγμα «Διαίρει και Βασίλευε» και δεν πρόκειται να μπω στη λογική του αν αυτοί που τα λένε είναι καλοπληρωμένοι ή όχι.
Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων, των ανθρώπων του τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων, είναι άνθρωποι σκληρά εργαζόμενοι, χαμηλά αμειβόμενοι και αδίκως βαλλόμενοι !
Θα μπω όμως στη λογική του ότι μερικές δεκάδες από το σινάφι τους διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και κατόπιν εντολών (;) έχουν επιλέξει να διχάζουν την κοινωνία.
Και βέβαια πληρώνονται πλουσιοπάροχα γι’ αυτό, όχι ως εργαζόμενοι, αλλά ως εκτελεστικά όργανα της εξουσίας και των αφεντικών τους…
Και βέβαια η κοινωνία τσιμπάει…
Μια κοινωνία που ποτέ δε διεκδίκησε και ενοχλείται από αυτούς που τόλμησαν και πέτυχαν διεκδικώντας !
Πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια ήμουν εργαζόμενος στη Group4 και έβλεπα τους μισθούς φίλων εργαζομένων στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία που απείχαν παρασάγγας από το δικό μου.
Ποτέ δε μου πέρασε από το μυαλό πως θα πάρουν αυτοί λιγότερα, αλλά πως εγώ θα πάρω τα ίδια με αυτούς…
Τα χρόνια πέρναγαν και εγώ δεν κατάφερα να γίνω συνάδελφός τους, αλλά η εργατικότητα και όχι το αραλίκι στις καφετέριες, οι καλές συγκυρίες και ΟΧΙ το «πολιτικό μέσον», με έφεραν στην τότε Petrola με ακόμα καλύτερες αποδοχές από αυτές των φίλων μου…
Τότε, έβλεπα τους συναδέλφους των ΕΛΠΕ και της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ που έπαιρναν περισσότερα, μα πάλι δεν πέρασε από το μυαλό μου πως θα πάρουν κι αυτοί τα ίδια με μένα, αλλά επεδίωκα πως θα πάρω κι εγώ τα ίδια με αυτούς…
Και όταν έγινε και αυτό, πάλι δεν έμεινα ήσυχος γιατί έβλεπα τα περισσότερα που έβγαζαν φίλοι επιχειρηματίες και θέλησα να τους μιμηθώ…
Έτσι φίλοι μου πάνε οι κοινωνίες μπροστά…
Χίλιες φορές ανισότητα προς τα πάνω, παρά ισότητα (ισοπέδωση) προς τα κάτω…

Καλή Πρωτοχρονιά και να θυμάστε πως τίποτα από όσα θα στερήσουν από το διπλανό σας δεν πρόκειται να καταλήξει στη δική σας τσέπη !

Γι αυτό, το 2011 που έρχεται, ας είναι έτος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και όχι στείρας κοινωνικής αντιπαράθεσης !

Δεν υπάρχουν σχόλια: