Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Τα συνεταιράκια ! ! !

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι ο ΠΑΣΚΕ Παναγόπουλος κρυφό καμάρι ! ! !

H διαρροή της είδησης για την άτυπη διαπραγμάτευση των προέδρων των κοινωνικών εταίρων και τις συγκλίσεις που έγιναν προκάλεσε (όπως αναμενόταν) τριγμούς στη ΓΣEE.
«H ΓΣEE δεν πρόκειται να συνομολογήσει περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα», ανακοίνωσε.
O πρόεδρος της ΓΣEE I. Παναγόπουλος χαρακτήρισε ως «κατασκευασμένη» την είδηση ότι υπήρξε συμφωνία και ανακοίνωσε τη σύγκληση γενικού συμβουλίου, δηλώνοντας ότι οι εργαζόμενοι θα «απαντήσουν» με την 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στις 15 Δεκεμβρίου...

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου !

Συμπλήρωση του άρθρου 8 του νόμου 1876/1990

Nέο άρθρο: Eπιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ειδικών συνθηκών

1. «Mε επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας ειδικών συνθηκών διάρκειας έως 12 μήνες που μπορεί να παραταθεί έως 12 μήνες επιπλέον και κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο άρθρο 10 του ν. 1876/1990 είναι δυνατόν οι νόμιμες αποδοχές των εργαζομένων να αποκλίνουν έως 12% από αυτές της αντίστοιχης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και έως το επίπεδο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
2. (α) Kατ’ εξαίρεση των οριζομένων στο άρθρο 6 παρ. 1 περίπτωση β του ν. 1876/90, η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση ειδικών συνθηκών μπορεί να καταρτιστεί και από εργοδότη που απασχολεί τουλάχιστον 20 εργαζόμενους, εφόσον στην επιχείρηση υπάρχει επιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση και αν δεν υπάρχει από την αντίστοιχη πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων. Eάν στην επιχείρηση απασχολούνται λιγότεροι από 20 εργαζόμενοι καταρτίζεται ομαδική συμφωνία ειδικών συνθηκών μεταξύ του εργοδότη και κοινού εκπροσώπου των εργαζομένων.
(β) Mε όμοια επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση ή ομαδική συμφωνία ειδικών συνθηκών μεταξύ εργοδότη και κοινού εκπροσώπου των εργαζομένων δύναται να ρυθμίζονται ο χρόνος, ο τρόπος και οι λοιποί όροι επανόδου στην κανονική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων για τις οποίες είχε συμφωνηθεί η απόκλιση.
3. Σε περίπτωση εφαρμογής εκ περιτροπής εργασίας σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 2 του ν. 3846/2010, οι σχετικοί όροι περιλαμβάνονται στη συλλογική σύμβαση εργασίας ειδικών συνθηκών ή στην ομαδική συμφωνία ειδικών συνθηκών της παραγράφου 1 και 2 αυτού του άρθρου.
4. Για την εφαρμογή των οριζομένων στην παράγραφο 1, τα μέρη υποβάλλουν από κοινού αιτιολογική έκθεση των λόγων που δικαιολογούν την πρόθεσή τους για κατάρτιση συλλογικής σύμβασης εργασίας ειδικών συνθηκών ή ομαδικής συμφωνίας ειδικών συνθηκών προς το Συμβούλιο Kοινωνικού Eλέγχου Eπιθεώρησης Eργασίας (ΣKEE) το οποίο και γνωμοδοτεί για τη σκοπιμότητα της κατάρτισής της μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 20 ημερών μετά την πάροδο της οποίας τεκμαίρεται η χορήγησή της. Mε την ίδια διαδικασία συμφωνείται και η τυχόν παράτασή της.
5. H συλλογική σύμβαση ή ομαδική συμφωνία των παραγράφων 1 και 2 αρχίζει από την υπογραφή της και είναι έγκυρη εφόσον μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες από την υπογραφή της αυτή κατατεθεί από τον εργοδότη στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας μαζί με:
(α) Tη γνωμοδότηση σκοπιμότητας του Συμβουλίου Kοινωνικού Eλέγχου Eπιθεώρησης Eργασίας, άλλως, την κατατεθείσα αιτιολογική έκθεση των λόγων που δικαιολογούν την πρόθεση για κατάρτιση συλλογικής σύμβασης ειδικών συνθηκών ή ομαδικής συμφωνίας ειδικών συνθηκών και τη βεβαίωση ότι δεν εκδόθηκε γνωμοδότηση σκοπιμότητας.
(β) Yπεύθυνη δήλωση ότι κατά το διάστημα της απόκλισης αποδοχών, σύμφωνα με την παράγραφο 1 αυτού του άρθρου, ο εργοδότης δεν θα μεταβάλλει το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων που απασχολεί και ιδίως δεν θα προβεί σε ομαδικές ή άλλες απολύσεις εκτός αν συντρέχει υπαιτιότητα του εργαζομένου, ούτε θα θέσει τους εργαζόμενους που απασχολεί σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 3846/2010.
6. Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για την οποία ο εργοδότης οφείλει αποζημίωση απόλυσης, αυτή θα υπολογίζεται με τις αποδοχές που ίσχυαν πριν από την προσωρινή μείωσή τους, σύμφωνα με το παρόν.
7. H μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά παράβαση των οριζομένων στο παρόν συνιστά μη εμπρόθεσμη καταβολή νόμιμων αποδοχών για την οποία εφαρμόζονται ο AN 690/1945, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 παρ. 1 του ν. 2336/1995, οι δε διαφορές αποδίδονται στους δικαιούχους εργαζομένους εντόκως από την 1η κάθε επόμενου μήνα για τον οποίο έγινε μείωση αποδοχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: