Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα το κουτσουρεμένο σχέδιο για το γήπεδο του Παναθηναϊκού !


Μπείτε και κράξτε τους κανονικά… εδώ !

Σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr βρίσκεται από σήμερα νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα Διπλής Ανάπλασης του Δήμου Αθηναίων, η οποία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.
Η νομοθετική πρωτοβουλία αφορά στη ρύθμιση του προγράμματος ανάπλασης των δύο υπερτοπικών-μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα αφενός στο Βοτανικό, στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής και, αφετέρου, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στους Αμπελόκηπους (περιοχή γηπέδου Παναθηναϊκού).
Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται:
· Η απομάκρυνση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου από την περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου σήμερα είναι εγκαταστημένες και η μετατροπή της έκτασης σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής.
· Η μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων στην υποβαθμισμένη και προβληματική σήμερα περιοχή του Βοτανικού στον Ελαιώνα.
· Η ριζική ανάπλαση και η αλλαγή της φυσιογνωμίας και των δύο περιοχών παρέμβασης.
Με την εν λόγω ρύθμιση επέρχονται οι εξής αλλαγές στο ουσιαστικό περιεχόμενο του προγράμματος ανάπλασης:
· Καταργείται πλήρως το δημοτικό πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων.
· Καταργούνται πλήρως οι αρχικώς προβλεπόμενες εγκαταστάσεις καλαθοσφαίρισης.
· Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου και καταργείται ο αρχικώς προβλεπόμενος σχεδιασμός τους εκτός του κελύφους της εγκατάστασης.
· Αυξάνονται σε ποσοστό περίπου 50% οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτεχνικού Αθλητικού Σωματείου.
· Καταργείται κατά το ήμισυ η κάλυψη των αθλητικών εγκαταστάσεων του Σωματείου.
· Μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης των αθλητικών εγκαταστάσεων σε 450 περίπου.
· Μειώνεται ο συντελεστής δόμησης 1,6 στο Ο.Τ. 45α της περιοχής του Ελαιώνα, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.
Με τον παραπάνω ανασχεδιασμό του προγράμματος ανάπλασης επιτυγχάνονται τα εξής:
· Μειώνεται η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου, δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα με τον ν. 3481/2006 δόμηση κατά ποσοστό 60% περίπου.
· Η νέα επιτρεπόμενη δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι σαφώς μικρότερη από την αρχική δόμηση που είχε υλοποιηθεί πριν από την κατεδάφιση των εργοστασίων της ΕΤΜΑ.
· Αυξάνονται, στην περιοχή του Βοτανικού, οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με τον ν. 3481/2006. Με την αύξηση αυτή, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου στις δύο περιοχές του προγράμματος ανάπλασης (Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικός) ανέρχονται πλέον σε 100.000 τ.μ. περίπου.
Τα οφέλη (πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά κ.λπ.) από την επιχειρούμενη ρύθμιση και τον ανασχεδιασμό τoυ όλου προγράμματος καθίστανται πρόδηλα τόσο για τις περιοχές της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, όσο και για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ενώπιον ριζικών δημογραφικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολεοδομικών μεταβολών.
Την κατάθεση προς διαβούλευση της νέας νομοθετικής ρύθμισης για τη διπλή ανάπλαση, χαιρέτισε με ανακοίνωσή του ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.
«Η προς διαβούλευση ρύθμιση αποτελεί την πλήρη δικαίωση της προσπάθειας αλλά και της δουλειάς της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση να γίνει πραγματικότητα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο κ. Κακλαμάνης τονίζει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει «τη νέα προσπάθεια για τη δημιουργία 140 στρεμμάτων πρασίνου στον Ελαιώνα, 21 στρεμμάτων πρασίνου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και βεβαίως του νέου γηπέδου του ΠΑΟ και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού».
«Στηρίζουμε επίσης», προσθέτει, «τη δημιουργία της νέας πόλης στον Ελαιώνα, όπου μέσα από συστηματική δουλειά της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις εφαρμογής και έχουν ήδη αποκτηθεί 116 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: