Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Πινακίδα έξω από εργοστάσιο στην Ελλάδα του 2025 μ.Χ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ.

29 Ιούλη 2010

Η Κυβέρνηση τσακίζει τους μισθούς με ρόπαλο τη Σύμβαση της ΓΣΕΕ
«Έχουμε ορισμένες κρατικές ελληνικές διαδικασίες, οι οποίες ενδύονται τον μανδύα του καλού, για να δώσουν σε εμάς τάχα τον μανδύα του κακού. Μετά την ψήφιση, του Μνημονίου και τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δίνουν αυξήσεις 1,5% και 2% Δεν είναι δυνατός αυτός ο εμπαιγμός! Δεν μπορεί κάποιοι να κοροϊδεύουν κάποιους! Δεν μπορεί να κάνουμε μια εθνική προσπάθεια και κάποιοι να μην στοιχίζονται! Δεν μπορεί κάποιοι να μας κοροϊδεύουν, όχι φερόμενοι έξυπνα, αλλά πονηρά και δεν είναι δυνατόν αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί».
Συνάδελφοι /σες.
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος του παραληρήματος του υπουργού εργασίας Α. Λοβέρδου, στην βουλή στις 22/7/2010, εμμένοντας στην απόφαση του και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για πάγωμα με νόμο στις αυξήσεις και στον ιδιωτικό τομέα.
Αφού έδωσε συγχαρητήρια διά μέσω του υπουργού της, στη ΓΣΕΕ και το ΣΕΒ για την Συλλογική Σύμβαση που υπογράψανε και παγώνουν τους μισθούς για τρία χρόνια, και με όπλο πια αυτήν την κατάπτυστη και άθλια Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), η κυβέρνηση προχώρησε και στην νομοθετική παρέμβαση, με την οποία απαγορεύει κάθε «αύξηση» πάνω απ' αυτή που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, υπονομεύοντας έτσι τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ενισχύοντας την αδιαλλαξία της εργοδοσίας.
Η κυβέρνηση προσπαθώντας να θολώσει τα νερά, διαρρέει ότι η τροπολογία της δεν παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά μόνο στο θέμα της διαιτησίας. Πρόκειται για ψέμα πρώτου μεγέθους. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση νομοθετεί την απαγόρευση των αυξήσεων, αφού δίνει στους εργοδότες τη δυνατότητα να υπογράφουν κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις στο ύψος της κατάπτυστης ΕΓΣΣΕ, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους ότι ακόμα και να προσφύγουν στον ΟΜΕΔ (οργανισμός μεσολάβησης και διαιτησίας) δεν έχουν τίποτα διαφορετικό να περιμένουν πέρα από τα ψίχουλα που συμφώνησαν ΓΣΕΕ - ΣΕΒ.
Έτσι, η διαιτησία, από υποτυπώδες εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων, περνάει ουσιαστικά στα χέρια της εργοδοσίας, αφού πλέον ο ΟΜΕΔ δε δικαιούται να αποφασίζει για αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ και προκύπτουν από το αντιλαϊκό μνημόνιο.
Καμιά εργοδοτική οργάνωση δεν πρόκειται να υπογράψει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα σε έναν κλάδο ή σε μια επιχείρηση, όταν ξέρει πως η προσφυγή στον ΟΜΕΔ σημαίνει αυτόματα και την κατοχύρωση «αυξήσεων» στο ύψος της συμφωνίας ΓΣΕΕ - ΣΕΒ.
Ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν ουσιαστικές αυξήσεις οι εργαζόμενοι και στα ΕΛΠΕ και να ξεφύγουν από την δαγκάνα της ΕΓΣΣΕ και την φάκα του νόμου για τον ΟΜΕΔ είναι να επιβάλλουν με την ανυποχώρητη στάση και πάλη τους ικανοποιητικές κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.
Όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 6% οι συμφωνίες Κυβέρνησης – ΓΣΕΕ – ΣΕΒ οδηγούν σε κατευθείαν μείωση μισθών 5% και σε βάθος τριετίας τουλάχιστον 15%.
Με την νομοθετική παρέμβαση στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, αποδείχτηκε και για τους πλέον δύσπιστους ότι το ζήτημα πίσω από τα μνημόνια, αναγκαία δήθεν μέτρα, ΔΝΤ κλπ, δεν είναι ούτε το χρέος ούτε το έλλειμμα. Τίποτε από αυτά δεν βοηθάει ή λύνει η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Έγινε πιά ξεκάθαρος ο μόνος στόχος που είναι, η κερδοφορία των μονοπωλίων και του κεφαλαίου.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται, πότε σαν φάρσα και πότε σαν τραγωδία. Το ΠΑΣΟΚ το 1985 έκανε τα ίδια. Τώρα ξαναχτυπά την εργατική τάξη με την ίδια αντιλαϊκή μανία.
Τώρα αποκαλύπτεται στα μάτια των εργαζομένων στο σύνολό τους το έγκλημα και ο βρώμικος ρόλος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έχοντας την συμπαράσταση της Ν.Δ και του ΛΑΟΣ πέρασε δια νόμων το μνημόνιο, τα ασφαλιστικά, απαγόρευση αυξήσεων κλπ, γυρίζοντας τους εργαζόμενους εκατό χρόνια πίσω. Την απάντηση στο ερώτημα πως καταφέρνει το ΠΑΣΟΚ και περνάει αυτά τα μέτρα, μας την έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, δηλώνοντας, ότι τα μέτρα θα τα περάσουμε γιατί ελέγχουμε τα συνδικάτα.!!
Έτσι έχουμε τις ελεγχόμενες από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, δευτεροβάθμιες οργανώσεις αλλά και στον ΠΣΕΕΠ, να παριστάνουν τους διαμαρτυρόμενους, ενώ έχει γίνει φανερό ότι με την τακτική τους βάζουν ουσιαστικά πλάτη για το πέρασμα κάθε αντεργατικού μέτρου. Είναι αναγκαιότητα πια οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό και να εμπιστευθούν το Αγωνιστικό Μέτωπο.

Κλαδικό Σωματείο ενέργειας

Συνάδελφοι /σες: Η κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ, ετοιμάζουν και άλλα χειρότερα για τους εργαζόμενους. Άμεση προτεραιότητα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πρώην ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, μεταφορές κλπ, όπου με συγχωνεύσεις, εξαγορές, ιδιωτικοποιήσεις, θέλουν να συγκεντρώσουν σε λιγότερα χέρια όλο τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι θα μάς αφήσουν αυτά πού έχουν απομείνει και πόσο μάλλον θα μας γυρίσουν πίσω αυτά που μας πήραν. Από εδώ και πέρα θα χρειαστούν μακροχρόνιοι επιθετικοί αγώνες όπου και θα μπαίνει το ζήτημα, και για το ποια τάξη θα αποφασίζει προς όφελός της, ποιος θα έχει την εξουσία. Θα πρέπει να γίνουν αγώνες συντονισμένοι στον κλάδο (ενέργεια) αλλά και με άλλους κλάδους. Η κατεύθυνση για αγώνες συντεχνιακού χαρακτήρα και η λογική «ο καθένας μόνος του για να σωθούμε», είναι αδιέξοδοι και οδηγούνε στην διάβρωση των λαϊκών συνειδήσεων, στην ηττοπάθεια και στον συμβιβασμό.
Έτσι εργαζόμενοι στον χώρο μας (ΕΛΠΕ), μαζί με εργαζόμενους από όλον τον χώρο της ενέργειας (ηλεκτρική ενέργεια-ΔΕΗ, πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες / εναλλακτικές πηγές ενέργειας), μη μπορώντας να δεχτούμε τον κατακερματισμό σε δεκάδες συνδικάτα πού δρούνε ανταγωνιστικά και πέρα από τα συμφέροντα των συναδέλφων, μη δεχόμενοι τον αποκλεισμό από τα συνδικάτα και τον διαχωρισμό χιλιάδων εργαζομένων σε «προνομιούχους, μόνιμους, προσωρινούς, ενοικιασμένους και σε ανασφάλιστους μαύρης εργασίας» και απέναντι στην δράση του εργοδοτικού συνδικαλισμού πού στηρίζει τα αντεργατικά μέτρα και από την ανάγκη για ταξική ενότητα απέναντι σε όλους τους εργοδότες, δημιουργήσαμε το νέο «ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ».
Το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ στηρίζει αυτήν την προσπάθεια και καλεί τούς εργαζόμενους, κάθε ζωντανή αγωνιστική δύναμη στα ΕΛΠΕ με κάθε είδους εργασιακή σχέση (μόνιμη, προσωρινή, εργολαβική, ενοικιαζόμενη), είτε είναι μέχρι σήμερα μέλη συνδικάτων, είτε όχι, να στηρίξουν μαζικά και δυναμικά την συγκρότηση του πρώτου στην ιστορία Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: