Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΣΑΜΕ ! ! !

Βίντεο με τίτλο «Ο Ταΰγετος που πληγώσαμε» δημιούργησαν μαθητές της σχολής πληροφορικής «Αλγόριθμος» στη Μεσσήνη, με αφορμή τα τρία χρόνια που πέρασαν από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το βουνό τον Αύγουστο του 2007.
Το βίντεο που έχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα Ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΣΑΜΕ αποτελεί μια πρωτοβουλία των μαθητριών της σχολής, Αλεξάνδρας Τουρλομούση, Σταυρούλας Χριστακοπούλου και Αγγελικής Γιαννακοπούλου.
Στο βίντεο πραγματοποιείται μέσω μαρτυριών και εικόνων αναφορά στο χρονικό των πυρκαγιών του 2007.
Ακολουθεί οδοιπορικό σε περιοχές του Ταϋγέτου που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και ολοκληρώνεται με ελπιδοφόρα μηνύματα και εικόνες από το ζωντανό κομμάτι του βουνού.
Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι πως στην ιστοσελίδα έχουν καταχωρηθεί και σκέψεις για την «ελλιπή μέριμνα» που είχε ο Ταΰγετος από την πολιτεία καθώς και για την «προκλητική» αδιαφορία πολιτικών παραγόντων του τόπου απέναντι στη διατήρηση του φυσικού πλούτου του Ταϋγέτου, ο οποίος όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα, όχι μόνο δεν ανακηρύχθηκε δρυμός αλλά παραμένει «τόπος φιλοξενίας» των σκουπιδιών της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας.
Πολύτιμη για τη δημιουργία του βίντεο υπήρξε η συνδρομή του ιστορικού-αρχαιολόγου Νίκου Κωνσταντόπουλου και των καθηγητών της σχολής Νίκης Γιαννακοπούλου και Γιάννη Λάσκαρη.
Η ομάδα παραγωγής είναι ανοιχτή σε κάθε επικοινωνία.
 

Τηλέφωνο 694 5568387, 

E-Mail: laskaris0@gmail.com

Στη φωτογραφία παρουσιάζεται η ομάδα παραγωγής του βίντεο και της ιστοσελίδας

Με τιμή
Γιάννης Λάσκαρης.



Τον Αύγουστο του 2007 ο Ταΰγετος παραδόθηκε για άλλη μια φορά στις φλόγες. Αυτή τη φορά η καταστροφή ήταν μεγάλη. Χιλιάδες στρέμματα δάσους καταστράφηκαν ενώ τα χωριά του Ταϋγέτου που από τη δεκαετία του 80’ γνωρίζουν την εγκατάλειψη, βρίσκονται κοντά στην πλήρη «εξαφάνισή» τους. Τρία χρόνια μετά και τα σημάδια της καταστροφής παραμένουν. Για κάποιους και κυρίως για τους κατοίκους του Ταϋγέτου τα σημάδια αυτά τους συντροφεύουν κάθε μέρα. Για άλλους αποτελούν μια άσχημη εικόνα που αποφεύγεται επιμελώς από τουριστικούς οδηγούς και projects που αφορούν την ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Το βουνό όμως είναι συνυφασμένο με τη πολιτιστική μας ανάπτυξη και αν οι «φορείς» το ξέχασαν δε σημαίνει πως αυτό δεν υπάρχει. Ο Ταΰγετος που πληγώσαμε παραμένει εδώ, αγκαλιάζει τη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας και δεσπόζει από όλες τις μεριές του νομού μας σαν «έμβλημα». Και όμως ο Ταΰγετος δεν έγινε σήμα κατατεθέν της Μεσσηνίας ποτέ, δεν έγινε μήτε δρυμός, αντιθέτως «φιλοξένησε» για πολλά χρόνια τα «σκουπίδια» της πρωτεύουσάς της. Αρκετοί φίλοι του βουνού πραγματοποίησαν αναδασώσεις και αρκετοί τον επισκέπτονται από τη πρώτη ημέρα που γνώρισε την «απόλυτη» καταστροφή. Σε αυτούς ανήκει και η δική μας «συντροφιά», τριών μαθητών και τριών καθηγητών, κατοίκων αυτού του νομού. Με το βίντεο που δημιουργήσαμε θέλουμε να θυμίσουμε…! ! ! Αλλά κυρίως να «σκορπίσουμε» ελπίδες πάνω από τις στάχτες της μεγάλης πυρκαγιάς, της πολιτικής ανευθυνότητας και της έλλειψης «σχεδιασμού» που έπληξαν και πλήττουν το φυσικό πλούτο που απέμεινε στον Ταΰγετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: