Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

COSCO - ΑΓΩΓΟΣ Burgas Αλεξανδρούπολη:

Έστω και αργά βρήκαν το δρόμο για το Πεκίνο αλλά έχασαν εκείνο για τη Μόσχα…

Οι πρόσφατες συμφωνίες που υπογράφηκαν ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα, με την παρουσία του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης, δίνουν την ευκαιρία να θυμηθούμε τη στάση που κράτησε ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έθετε τα θεμέλια της ελληνοσινικής συνεργασίας. Τότε κατήγγειλε και εξαπέλυε μύδρους κατά της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με την COSCO. Μια σύμβαση που αποτέλεσε την απαρχή μιας νέας περιόδου των διμερών σχέσεων Αθήνας-Πεκίνου και άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε αυτή τη συνεργασία ως εξής:
· Ο τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εγκαλούσε την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί παραχωρεί το λιμάνι του Πειραιά σε «μια κρατική κινεζική εταιρεία». (25.11.2008).
· Όταν ήρθε η συμφωνία στο Κοινοβούλιο, το ΠΑΣΟΚ κατακεραύνωνε τη ΝΔ δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Χρήστου Παπουτσή που δήλωνε ότι «εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτή τη σύμβαση και σε κάθε περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επαναδιαπραγματευθεί με κάθε τρόπο τη σύμβαση αυτή» (3.3.2009).
· Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, σε συνέντευξή του, ξεσπάθωνε κατά της σύμβασης, δηλώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και σε νομικό και σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ριζική και σε βάθος επαναδιαπραγμάτευση, που θα αγγίζει τον πυρήνα και τη φιλοσοφία του νόμου της παραχώρησης» (01.10.2009).
· Μετεκλογικά η νέα υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης δηλώνοντας ότι «εμείς… είχαμε πει ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια πραγματικής συζήτησης για τους όρους της σύμβασης εφόσον γίνουμε κυβέρνηση, αυτό ακριβώς κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε» (14.10.2009).
Όταν έγινε επιτέλους αντιληπτός ο κίνδυνος για την αμαύρωση της εικόνας της χώρας και την επιδείνωση της δυνατότητας να προσελκύει διεθνείς επενδύσεις, υπήρξε εκ μέρους της κυβέρνησης άτακτη υποχώρηση με τον Θεόδωρο Πάγκαλο να δηλώνει ότι «κάναμε λάθος όταν προεκλογικά μιλούσαμε για ακύρωση της συμφωνίας με την COSCO » (16.06.2010).
Δυστυχώς για τα ελληνικά συμφέροντα, οι αντίστοιχες μεγαλοστομίες και λεονταρισμοί του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν το ίδιο αίσιο τέλος στην περίπτωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
· Προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου είχε θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό, καθώς όπως είπε αφενός «διασφαλίζουν τα συμφέροντα μόνο της μίας πλευράς» αφετέρου τίθεται ζήτημα περιβαλλοντικών όρων (09.09.2009).
· Η Κυβέρνηση δεν έχει προωθήσει από τον Οκτώβριο το νομοσχέδιο για τη «Διαδρομή-Εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», το οποίο ήταν σχεδόν έτοιμο από την κυβέρνηση της ΝΔ προς εννεαμήνου.
· Ο πρωθυπουργός δεν πήρε την παραμικρή πρωτοβουλία για να διασφαλίσει την έως τώρα στρατηγική επιλογή υλοποίησης του αγωγού, αν και υπήρξαν ανησυχητικά μηνύματα από τη νέα βουλγαρική ηγεσία για το μέλλον του αγωγού.
Παρ’ ότι η λεγόμενη «διπλωματία των αγωγών» θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Κυβέρνησης, η ολιγωρία που επιδεικνύει δημιουργεί ερωτήματα για το αν το ΠΑΣΟΚ αλλάζει το στρατηγικό προσανατολισμό όσον αφορά στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής της νοτιανατολικής Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: