Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

«Τάσεις» Ιουνίου 2010 της MRB:


Πρωτόγνωρη Απογοήτευση και Απαισιοδοξία.
Η διαχείριση της κυβέρνησης επιδεινώνει την κρίση.


Μία σειρά από απίστευτα αρνητικά ρεκόρ σημειώνονται σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην εξαμηνιαία συνδρομητική έρευνα «Τάσεις» της εταιρείας MRB, η οποία διεξήχθη στο χρονικό διάστημα 3-11 Ιουνίου 2010. Οι δείκτες αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στη διακυβέρνηση καταρρέουν. Ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα δεν έχει σημειωθεί τόσο μεγάλη απαισιοδοξία και έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της χώρας.
Με ποσοστά θετικής αξιολόγησης για τη κατάσταση των πραγμάτων στη σημερινή Ελλάδα που αγγίζουν το απόλυτο μηδέν (0,6% απάντησε ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν καλά, 0,4% ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλή και μόλις 3% ότι η προσωπική τους οικονομική κατάσταση είναι καλή) οι πολίτες διαπιστώνουν ταυτόχρονα την παντελή έλλειψη κάθε προοπτικής. Αισθάνονται ότι οι θυσίες δεν θα πιάσουν τόπο. Λιγότεροι από 1 στους 3 (31,6%) θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί και μόνο το 12,4% πιστεύει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Το χειρότερο είναι, ότι η πλειοψηφία του 52,6% θεωρεί πλέον ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, ενώ στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα τον 7εκέμβριο 2009 την ίδια απάντηση έδινε μόνο το 34,5%.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση διατρανώνεται όμως από ορισμένα ακόμα πολύ σημαντικά ευρήματα. Ενώ οι πολίτες αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, δεν μπορούν να αποδεχτούν τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Τα χαρακτηρίζουν άδικα (76,6%) και υπερβολικά (59,8%) επισημαίνοντας ακόμα ότι με τη διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση η κρίση εξελίσσεται χειρότερα απ’ ότι περίμεναν (78,6%).
Καταλογίζουν ταυτόχρονα στην κυβέρνηση ότι γνώριζε την κατάσταση προεκλογικά (82,4%) και επομένως, εκτός όλων των άλλων, ότι η κυβέρνηση τους παραπλάνησε.
Με αυτά τα δεδομένα, οι λέξεις Απογοήτευση (70,1%), Οργή (57,9%), Φόβος (49,2%) και Ντροπή (37,3%) κυριαρχούν στην ερώτηση που ζήτησε από τους πολίτες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, ενώ το 86,7% απαντά ευθέως ότι όπως είναι τα πράγματα δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε γενικευμένη κοινωνική έκρηξη και ένταση. Είναι σαφές με άλλα λόγια, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προκάλεσε μόνο την μεγάλη κρίση δανεισμού που υπέστη η χώρα, αλλά με τη συνεχιζόμενη διαχειριστική της ανεπάρκεια η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αποτρέψει το ενδεχόμενο πτώχευσης και την επαπειλούμενη κοινωνική έκρηξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: