Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι επενδύσεις της ΕΛ.ΠΕ. με την οικονομική στήριξη της European Investment Bank


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα / Λουξεμβούργο, 26 Μαΐου 2010


ΙΣΧΥΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕπ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χορηγεί χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., για την αύξηση της παραγωγής καθαρών καυσίμων μέσω της αναβάθμισης του διυλιστηρίου της Ελευσίνας.

Η υπογραφή για την χορήγηση δανείου πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τις συμβάσεις υπέγραψαν για την ΕΤΕπ ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, Αντιπρόεδρος, και για την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ οι κκ. Γιάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, και Ανδρέας Σιάμισιης, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Ομίλου, παρουσία του Προέδρου κ. Τάσου Γιαννίτση.



Ιωάννης Κωστόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛ.ΠΕ.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, δήλωσε τα εξής: «Στόχος αυτής της χρηματοδότησης είναι να συμβάλουμε τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, με την ιδιότητά μας ως τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προκειμένου να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της κρίσης για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αυξάνουμε σημαντικά τις χρηματοδοτήσεις μας. Η χορήγηση δανείων για καθαρότερη ενέργεια αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος της αυξημένης δραστηριότητάς μας. Αυτό αναδεικνύει ακόμη μια φορά την καίρια συμβολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η επένδυση αυτή αποτελεί αναμφίβολα ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα της καινοτομίας, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης και αυξάνοντας το επίπεδο της επαγγελματικής ειδίκευσης, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει τη μείωση των εισαγωγών καυσίμων. Αυτή η παραγωγική επένδυση θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος χάρη στην εφαρμογή της πιο σύγχρονης τεχνολογίας διύλισης και την αύξηση της παραγωγής καθαρών καυσίμων. Χαιρόμαστε που έχουμε την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, μία από τους σημαντικότερες εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως εταίρο μας στην προσπάθεια αυτή».
Ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, σχολίασε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στον ακρογωνιαίο λίθο του επενδυτικού μας προγράμματος, την αναβάθμιση του διυλιστηρίου μας στην Ελευσίνα. Αυτή η επένδυση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, παράγει καλύτερα και φιλικότερα προϊόντα για το περιβάλλον, μειώνει τις εισαγωγές και αυξάνει τις εξαγωγές, και βελτιώνει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του διυλιστηρίου, μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές όλων των τοπικών ρύπων. Η υλοποίηση του έργου έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεσμεύεται να υλοποιήσει τη στρατηγική της για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, η οποία περιλαμβάνει ένα σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2009-11 που εστιάζει στις δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας, καθώς και μια σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση της απόδοσης όλων των δραστηριοτήτων μας».


Τάσος Γιαννίτσης Πρόεδρος ΕΛ.ΠΕ.

Στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, η ΕΤΕπ έχει κυρίως χορηγήσει χρηματοδοτήσεις για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την προαγωγή της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μεταξύ των σημαντικότερων χρηματοδοτήσεων στον τομέα αυτό περιλαμβάνονται (i) ο εκσυγχρονισμός του δικτύου της ΔΕΗ, έργο που αποτελείται από πολυάριθμες επενδύσεις για την ενίσχυση και επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο της χώρας, (ii) τα έργα της ΔΕΠΑ που ανήκουν στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας, και ειδικότερα επενδύσεις στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, χάρη στις οποίες ενισχύθηκε η δυναμικότητα του σταθμού και ενισχύθηκε η ασφάλεια εφοδιασμού, και (iii) η κατασκευή του αγωγού αερίου υψηλής πίεσης, που θα συνδέει την Κομοτηνή με την Αλεξανδρούπολη και με το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου της Τουρκίας, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στις ιδιωτικές επενδύσεις περιλαμβάνεται έργο της Τέρνα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το έργο, το οποίο αφορά την κατασκευή αιολικών πάρκων για την παραγωγή ενέργειας, προάγει την κοινοτική και εθνική πολιτική όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κλιματική αλλαγή.

Η ΕΤΕπ

Ποια είναι η ΕΤΕπ;

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δημιουργήθηκε το 1958 από τη Συνθήκη της Ρώμης και είναι η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων. Αποστολή της ΕΤΕπ είναι να συμβάλλει στην προαγωγή της ολοκλήρωσης, της ισόρροπης ανάπτυξης και της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των κρατών μελών της ΕΕ. H ΕΤΕπ αντλεί από τις κεφαλαιαγορές σημαντικά κεφάλαια, τα οποία δανείζει με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που προάγουν τους στόχους της ΕΕ. Η ΕΤΕπ προσαρμόζει διαρκώς τη δραστηριότητά της στην εξέλιξη της πολιτικής της ΕΕ.

Η ΕΤΕπ:

· έχει ιδία νομική προσωπικότητα και απολαύει οικονομικής αυτονομίας στο πλαίσιο της ΕΕ
· λειτουργεί με βάση αυστηρές τραπεζικές πρακτικές και συνεργάζεται στενά με την ευρύτερη τραπεζική κοινότητα, τόσο για την άντληση πόρων από τις κεφαλαιαγορές, όσο και για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Ποιοι είναι οι μέτοχοι της ΕΤΕπ;

Το κεφάλαιο της ΕΤΕπ αναλαμβάνεται από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχουν εκάστη 16,2% του κεφαλαίου, ακολουθούμενες από την Ισπανία, η οποία κατέχει λίγο περισσότερο από το 9%.

Τι είδους επενδυτικά σχέδια χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ;

Η ΕΤΕπ λειτουργεί με βάση έξι χρηματοδοτικές προτεραιότητες, οι οποίες έχουν καθοριστεί από τους μετόχους της και από την ΕΕ και αφορούν κυρίως τους ακόλουθους τομείς:

1. σύγκλιση και οικονομική και κοινωνική συνοχή, για τις φτωχότερες περιοχές της ΕΕ
2. μικρομεσαίες επιχειρήσεις
3. ενέργεια
4. έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία
5. έργα υποδομής
6. προστασία του περιβάλλοντος

Βασικά μεγέθη: η ΕΤΕπ το 2009

· Σύνολο χρηματοδοτήσεων: 79 δισ. ευρώ (+37%, έναντι 58 δισ. ευρώ το 2008), εκ των οποίων:

* Κράτη μέλη της ΕΕ: 71 δισ. ευρώ
* Υπό ένταξη χώρες: 4,3 δισ. ευρώ
* Γειτονικές χώρες και ειδικές χρηματοδοτικές εντολές: 3,7 δισ. ευρώ

§ Σύνολο κεφαλαίων που αντλήθηκαν μέσω της έκδοσης ομολόγων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2009: 79,4 εκατ. ευρώ (έναντι 59,5 δισ. ευρώ το 2008) μέσω 262 δανειοληπτικών πράξεων (247 το 2008).

Ελλάδα: η ΕΤΕπ το 2009

Το 2009 οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 1,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 33% έναντι του 2008 (1,2 δισ. ευρώ). Από το ποσό αυτό, 1 δισ. ευρώ αφορούσε τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και έργων υποδομής μικρού και μεσαίου μεγέθους πραγματοποιούμενων από δημόσιους φορείς (συμπεριλαμβανομένων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης) ή από ιδιωτικούς φορείς, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Οι χρηματοδοτήσεις αφορούσαν επενδύσεις στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού, των υπηρεσιών, της οικονομίας της γνώσης, της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Δάνεια χορηγήθηκαν επίσης στους τομείς της βιομηχανίας, των αστικών υποδομών, των μεταφορών και της ενέργειας. Με ένα δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ προς το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα, η ΕΤΕπ εγκαινίασε μια νέα εποχή για τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, σε τομείς άλλους από τον τομέα των μεταφορών, στην Ελλάδα. Επιπλέον, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στην εφαρμογή των προγραμμάτων JEREMIE και JESSICA.



Πληροφορίες για την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η οποία ιδρύθηκε το 1998, είναι ένας από τους κορυφαίους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες σε ολόκληρη την ενεργειακή αλυσίδα αξίας και σε περισσότερες από 11 χώρες. Οι μετοχές του Ομίλου είναι κατά κύριο λόγο εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ: ΕΛΠΕ), και η χρηματιστηριακή του αξία υπερβαίνει τα 2 δις ευρώ. Το 2009, τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 150 εκατ. ευρώ, επί συνόλου εσόδων 6,8 δισ. ευρώ. Βασικότεροι μέτοχοι της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. είναι το Ελληνικό Δημόσιο (35,5%) και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. (39,5%), ενώ το υπόλοιπο ελεύθερα διαπραγματεύσιμο ποσοστό 25% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές (16,5%) και ιδιώτες (8,5%).

Ο τομέας διύλισης αποτελεί την κύρια δραστηριότητα του Ομίλου, απασχολώντας περισσότερο από το 70% του συνολικού ενεργητικού. Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. διαθέτει τρία από τα τέσσερα συνολικά διυλιστήρια της Ελλάδας, κατέχοντας μερίδιο περίπου 70% της ελληνικής αγοράς στον τομέα του χονδρικού εμπορίου πετρελαιοειδών.

Ο Όμιλος επίσης βρίσκεται στην κορυφαία θέση στην εγχώρια εμπορία, μέσω των εξολοκλήρου θυγατρικών του EKO και της Ελληνικά Καύσιμα (πρώην BP Hellas). Οι δραστηριότητες της EKO περιλαμβάνουν δίκτυο λιανικής με περίπου 1.200 πρατήρια σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και δραστηριότητες στο υγραέριο και σε, βιομηχανικά, αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα και λιπαντικά. Η πρόσφατη εξαγορά των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της BP στα καύσιμα επίγειων μεταφορών στην Ελλάδα (με μετονομασία της εταιρείας σε ‘Ελληνικά Καύσιμα’) ενίσχυσε περαιτέρω την εγχώρια θέση του Ομίλου στην εμπορία. Η συμφωνία αφορούσε το δίκτυο των 1.200 πρατηρίων με το σήμα της BP σε ολόκληρη την Ελλάδα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης με χωρητικότητα 170.000m3, καθώς και τις δραστηριότητες εμπορικών και βιομηχανικών πωλήσεων.




Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. έχει ισχυρή θέση στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Όμιλος κατέχει το μοναδικό διυλιστήριο στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΠ) και αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες εμπορίας καυσίμων στην Κύπρο, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τη Βοσνία και τη Γεωργία, μέσω ενός δικτύου που αριθμεί περισσότερα από 300 πρατήρια λιανικής.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. δραστηριοποιείται σε ερευνητικά προγράμματα στην Αίγυπτο, ενώ κατέχει δικαιώματα έρευνας στην Ελλάδα και το Μαυροβούνιο. Αυτή τη στιγμή, οι δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής εστιάζονται στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στην περιοχή West Obayed, η οποία έχει κατακυρωθεί στον Όμιλο ως διαχειριστή (συμμετοχή 100%), καθώς και στην περιοχή Mesaha της Άνω Αιγύπτου, παραχώρηση στην οποία ο Όμιλος συμμετέχει με ποσοστό 30%.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. διαθέτει το μοναδικό συγκρότημα παραγωγής πετροχημικών στην Ελλάδα, σε ενοποιημένη βάση με τα διυλιστήριά της. Το μερίδιο της εγχώριας αγοράς υπερβαίνει το 50%, ενώ οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των πωλήσεων. Τα κυριότερα πετροχημικά προϊόντα είναι το πολυπροπυλένιο, το φιλμ πολυπροπυλενίου, το PVC, οι διαλύτες και τα ανόργανα χημικά.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία με την ιταλική EDISON, με στόχο τη δημιουργία ενός κορυφαίου παραγωγού ενέργειας στην Ελλάδα. Η Elpedison, μια κοινοπραξία που σχηματίστηκε πρόσφατα με ίση συμμετοχή των 2 εταίρων (50/50), στοχεύει στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου παραγωγής ενέργειας 1.500-2.000MW, εκ των οποίων τα 390MW αφορούν μια ήδη λειτουργική μονάδα παραγωγής συνδυασμένου κύκλου (CCGT), ενώ μια νέα μονάδα CCGT δυναμικότητας 420MW αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2010. Επιπλέον, η ELPEDISON αξιολογεί ευκαιρίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. συμμετέχει κατά 35% στην Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ), που αποτελεί τον μοναδικό εισαγωγέα και πάροχο φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η ΔΕΠΑ κατέχει το 100% των μετοχών της εταιρείας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) και το 51% καθεμίας από τις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), εταιρειών τοπικού χαρακτήρα που έχουν ως αντικείμενο την ανάπτυξη δικτύων πόλης.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη βασικών δικτύων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο όμιλος είναι μέλος της κοινοπραξίας που κατασκευάζει και πρόκειται να διαχειριστεί τον Αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και, μέσω της συμμετοχής του με 35% στη ΔΕΠΑ, συμμετέχει στην ανάπτυξη των αγωγών φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, Ελλάδας-Βουλγαρίας, καθώς και του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου South Stream.




Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

κα. Ελένη Καββαδία, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνιών
Τηλ.: +30 210 6824517, Φαξ: +30 210 6824520, e-mail:
kavvadia@eib.org

Διαδικτυακή τοποθεσία: European Investment Bank

κ. Ευάγγελος Κ. Στράνης, Διευθυντής Δημόσιων & Εταιρικών Σχέσεων
Τηλ.: +30 210 6302241, Φαξ: +210 6302573, e-mail:
estranis@helpe.gr

Διαδικτυακή τοποθεσία: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26/05/10










Βιώνουμε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της εποχής μας. Η κρίση αφορά την οικονομία, την πολιτική, σχετίζεται με την επιβίωσή μας ως κράτος, ως εργαζόμενοι, ως κοινωνία. Αναδείχθηκε παράλληλα η κρίση αξιών και ηθικής. Πρόσφατη είναι η προσπάθεια από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. να χαρακτηρισθεί το νόμιμο ως ηθικό.


Η σημερινή κυβέρνηση που ανέλαβε να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, στην έξοδο από την κρίση, στον δρόμο της προόδου, την οδήγησε τελικά στην αγκαλιά του μηχανισμού του ΔΝΤ και στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.


Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ είναι αντίθετη στις επιλογές αυτές που αλλάζουν δραματικά προς το χειρότερο τη ζωή των εργαζομένων, τη ζωή των συνταξιούχων, που πλήττουν την εργατική τάξη της Πατρίδας μας.


Ο μόνος δρόμος είναι η συσπείρωση γύρω από το Συνδικάτο και ο συντεταγμένος αγώνας μέσα από την ΓΣΕΕ. Πρέπει να συμμετάσχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις και στο πρόγραμμα δράσης της ΓΣΕΕ.


Δυστυχώς στα ΕΛΠΕ, κάποιες παρατάξεις έχουν επιλέξει το δικό τους δρόμο. Είναι απαράδεκτη η στάση τους να καλούν παραμονές της πρόσφατης απεργίας της ΓΣΕΕ στις 20/05/10 σε διασπαστικές κινήσεις. Η χρονική στιγμή του καλέσματος μάλιστα αρχίζει να προβληματίζει για τα κίνητρά τους.


Επιθυμούν άραγε την ενιαία έκφραση και την συσπείρωση γύρω από το ΠΣΕΕΠ ή προσπαθούν, και για λογαριασμό ποιού, να δημιουργήσουν προβλήματα; Τι νόημα έχει η «δική τους συγκέντρωση» στο «δικό τους πανό»; Τόσο πολύ είναι εξαρτημένοι από τις καρέκλες που μόνοι τους άφησαν;


Ο τίτλος της παράταξής τους είναι ψευδεπίγραφος. Ούτε ενιαίοι, ούτε ενωτικοί είναι.


Επιλέξαμε να μιλήσουμε δημόσια μετά την απεργία, γιατί οι συνάδελφοι ούτε πρόβατα είναι, ούτε καθοδηγούνται. Έχουν την δική τους κρίση και άποψη στα δρώμενα. Εξάλλου η συμμετοχή των Διυλιστηρίων ΕΛΠΕ στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 20/05/10 ήταν καθολική μαζί με τα άλλα Σωματεία του Κλάδου κάτω από το πανό της Ομοσπονδίας που χρόνια τώρα τοποθετείται σε συγκεκριμένο μέρος, εμπρός από το κτήριο της ΓΣΕΕ αποσπώντας όπως ανακοινώθηκε δημόσια τα εύσημα από τα Μ.Μ.Ε.


Συνάδελφοι


Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ στις κρίσιμες αυτές συνθήκες και αναλογιζόμενη τις ιστορικές ευθύνες των ιδεών της θα αγωνίζεται πάντα σθεναρά για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το αίμα που θα χύσει ο ελληνικός λαός οφείλει να το εισπράξει σε συγκεκριμένη προοπτική βελτίωσης και όχι σε αόριστες υποσχέσεις και ευχές.

Ανώνυμος είπε...

ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΤΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΑΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.
ΑΝ ΔΕΝ ΕΔΙΝΑΝ ΤΑ ΕΛΠΕ ΣΤΟΝ ΛΑΤΣΗ ΔΕ ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΛΑ ΟΥΤΕ ΒΙΔΑ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΗ.

Ανώνυμος είπε...

Με νέα αγωνιστική κινητοποίηση σήμερα, που περιλάμβανε συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Ηρώων της Ελευσίνας και πορεία στους δρόμους της πόλης, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του μετάλλου του Θριασίου συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στο δουλεμπόριο που έχουν στήσει τα «Ελληνικά Πετρέλαια», αξιοποιώντας την οδηγία Μπολκεστάιν, με τις πλάτες της κυβέρνησης, για να κάνουν με φτηνά εργατικά χέρια το έργο της επέκτασης των διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ. Διεκδικούν στο έργο να προσληφθούν άνεργοι της Ζώνης και της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου με βάση τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα συγκροτημένα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει. Την πρωτοβουλία για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν αναλάβει τα ταξικά σωματεία της Ζώνης και το Συνδικάτο Μετάλλου Ελευσίνας «ΜΑΣΙΝΑ». Σε κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ ήδη μεταφέρει εργάτες από χώρες με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα, μέσω δουλεμπορικών γραφείων από την Ιταλία. Την ίδια ώρα στη Ζώνη, αλλά και στη γύρω περιοχή που γίνεται το έργο, η ανεργία τσακίζει κόκαλα. Καταγγέλλουν ότι τα ΕΛΠΕ σε αυτό το σχεδιασμό τους έχουν βρει συνενόχους τις δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, στις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή. Ξεκαθαρίζουν ότι τα ταξικά συνδικάτα θα συνεχίσουν να βρίσκονται καθημερινά από τα ξημερώματα στην πύλη του εργοταξίου οργανώνοντας τον αγώνα των εργαζομένων για το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Ανώνυμος είπε...

Ανακοίνωση ΔΑΚΕ Δυτικής Αττικής 19/5/2010


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΚΕ

ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΧΑΡΙΛΑΟΥ 30 – ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΤΚ 19200



Συνάδελφοι

Το τελευταίο μήνα γινόμαστε μάρτυρες ενός μπαράζ ανακοινώσεων και δελτίων Τύπου από δύο κλαδικά σωματεία που εντάσσονται στο ΠΑΜΕ (συνδικάτο μετάλλου Πειραιά και συνδικάτο μετάλλου Ελευσίνας ‘’ η ΜΑΣΙΝΑ’’) – και που το πρώτο δεν έχει καμιά σχέση με την περιοχή του Θριασίου – σχετικά με τους εργαζόμενους στα έργα των ΒΕΕ.


Στις ανακοινώσεις τους μάλιστα αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή οδηγία Μπολκεσταϊν σαν μοναδικοί αντίθετοι αυτοί, ενώ είναι γνωστό ότι ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα την έχει καταγγείλει. Ισχυρίζονται ότι με τον αγώνα τους έπεισαν την Διοίκηση των ΕΛΠΕ να μην εφαρμόσει την οδηγία και παράλληλα κατέθεσαν σε αυτήν λίστες με ανέργους μόνο από την επισκευαστική ζώνη του Περάματος για το έργο της Ελευσίνας.


Συνάδελφοι είναι οξύμωρο από την μία να κάνετε τους επαναστάτες στον εργοδότη και από την άλλη να «διαπραγματεύεστε» μαζί του εκβιάζοντας τον ταυτόχρονα, να προσλάβει εργαζόμενους από συγκεκριμένες λίστες ανέργων που του προτείνετε εσείς. Αλήθεια!! Αυτή την επανάσταση δεν την καταλαβαίνουμε. Να σταματήσετε αυτές τις τακτικές γιατί ενώ κατηγορείτε τους άλλους ουσιαστικά εσείς συνάδελφοι παίζετε το ρόλο του «νταβατζή». Οι άνεργοι δεν έχουν χρώμα. Το δουλεμπόριο όντως δεν θα περάσει.


Η αλήθεια είναι ότι τα θεσμικά όργανα όπως το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας , η Ομοσπονδία Πετρελαιοειδών Χημικών Βιομηχανιών ΠΟΕΔΧΒ, και κυρίως το σωματείο ΠΣΕΕΠ των ΕΛΠΕ πέρα από χρωματισμούς αντιστάθηκαν και είναι αυτοί που ανάγκασαν την εταιρία να ανακαλέσει την αρχική της θέση. Ειδικά η συμβολή του ΠΣΕΕΠ ήταν καθοριστική ώστε να μην εφαρμοστεί η οδηγία σε αντίθεση με την προηγούμενη Διοίκηση του ΠΣΕΕΠ όπου συμμετείχε και συνδικαλιστής προσκείμενος στο ΠΑΜΕ η οποία δεν έκανε τίποτε για να μην εφαρμοστεί ο οδηγία Μπολκεσταϊν στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Θεσσαλονίκη.


Την ΔΑΚΕ - ΕΚΕΔΑ την καλύπτει απόλυτα η θέση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας όσον αφορά τις προσλήψεις για το έργο της Ελευσίνας με την κατά προτεραιότητα επιλογή ανέργων της περιοχής μας μέσω του τοπικού ΟΑΕΔ χωρίς εξαιρέσεις και φιλικές κομματικές επιλογές. Όχι πλέον σε ρουσφετολογικές λίστες που ταλάνισαν για χρόνια τη χώρα μας.


Η κυβέρνηση καθημερινά έχει επιδοθεί σε ένα σταδιακό ‘’σερβίρισμα’’ ενός πακέτου μέτρων που συνδιαμόρφωσε με την τρόικα και συμφώνησε με τους πιστωτές της χώρας μας. Ένα πακέτο που εμπεριέχει τις πιο ανατρεπτικές και επαχθείς αλλαγές των τελευταίων πενήντα ετών και αφορά τις εργασιακές σχέσεις (ανεργία, απελευθέρωση απολύσεων, μείωση μισθών κλπ) και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ( κατάργηση 13ου και 14ου μισθού σύνταξης, 40 χρόνια εργασία, σύνταξη στα 65, κατάργηση βαρέων και ανθυγιεινών κλπ).

Την ίδια στιγμή αφήνει ατιμώρητους τους υπευθύνους της χρεοκοπίας, τους μεγάλους οφειλέτες εισφορών και φόρων και γενικά αυτούς που γκρέμισαν την ελπίδα και το όνειρο από τον εργαζόμενο.


Μοναδική μας αντίσταση η συμμετοχή μας στην απεργία της Πέμπτης 20/5/2010 και την συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως.


ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ

ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ


Με αγωνιστικούς Χαιρετισμούς




ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΚΕ - ΕΚΕΔΑ