Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ποιος Δήμος Οιχαλίας με έδρα το Μελιγαλά;



Δήμος Μελιγαλά με έδρα το Μελιγαλά !

Ποια είναι και ποιος την ξέρει την Οιχαλία;

Εγώ από τότε που γεννήθηκα και γυρίζω τη Μεσσηνία τώρα… την ακούω…

Φανταστείτε στην υπόλοιπη Ελλάδα πόσοι τη γνωρίζουν…

Ρε πόσα θέλετε για να μας τρελάνετε;;;

Υπάρχει ο παγκόσμια γνωστός Μελιγαλάς κι εσείς βαφτίζετε το Δήμο… Οιχαλία;;;

Καλά το τι μηνύματα παίρνω από συμπατριώτες και μη, δεν περιγράφεται ! ! !



ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ
Βρίσκεται στην περιοχή της Άνω Μεσσηνίας και αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό, εμπορικό και αγροτικό κέντρο της περιοχής.
Μάλλον οικοδομήθηκε μεταξύ 1045-1100 και αναπτύχθηκε κυρίως το Μεσαίωνα.
Στα χρόνια των Φράγκων και των Ενετών, άλλα και των Τούρκων ήταν σημαντική πολίχνη και μικρό εμπορικό κέντρο διακινήσεως των προϊόντων της πεδιάδας της Μεσσηνίας (μέχρι και σήμερα, γίνεται παζάρι στην κεντρική πλατεία του Δ.Δ. Μελιγαλά).
Υπάρχουν καταγραφές του ονόματος ως εξής: το 1700 Meli-Gala, το 1704 και το 1805 Meligala, και το 1836 στην πρώτη επίσημη εμφάνιση των οικισμών του ελεύθερου κράτους, το Μελιγαλά είναι καταγεγραμμένο ως Μελιγαλάς.
Έκτοτε, επικρατεί λανθασμένα ο τύπος σε ονομαστική πτώση.
Ο Μελιγαλάς έδωσε έντονα το παρόν το 1821 και βοήθησε αργότερα στην αποκατάσταση της ομαλότητας, όπως γράφει στα απομνημονεύματά του ο Μακρυγιάννης.
Το 1944 στο Μελιγαλά γράφτηκαν οι πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας που δε σβήνονται από τη μνήμη κανενός ! ! !
Υπήρξε ένα φοβερό πλήγμα, χάθηκε το παραγωγικό δυναμικό και ο Μελιγαλάς, που πριν τον πόλεμο βρισκόταν σε μεγάλη οικονομική και εμπορική ακμή, υπέστη καθίζηση.
Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις ήταν μεγάλες.
Βέβαια οι εποχές άλλαξαν και πρέπει τα γεγονότα αυτά να μην τα βλέπουμε μόνο με τη συναισθηματική τους διάσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να παίρνουμε τα μηνύματά μας.
Στο Μελιγαλά γράφτηκε ιστορία που δεν πρέπει να ξεχνάμε, έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνουμε τις μελανές σελίδες της.

Μαζί
Ξεκινάμε εκστρατεία για την καθιέρωση της ονομασίας του νέου Δήμου, σε «ΔΗΜΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ»

10 σχόλια:

Λιανού Κυριακούλα είπε...

«ΠΗΓΑΔΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑ»

ΙΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ

Η «Πηγάδα» βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της κωμοπόλεως, στην βορινή πλευρά της επαρχιακής οδού προς την Αρχαία Ιθώμη. Στη θέση της, με πανελλήνιο έρανο, στήθηκε το 1958 μεγαλοπρεπές κι επιβλητικό «Μνημείο των Μαρτύρων 1944». Σε μικρή απόσταση ένας πελώριος Σταυρός από πεντελίσιο μάρμαρο, που δεσπόζει ολόκληρου του Μεσσηνιακού κάμπου, θυμίζει στους διασχίζοντες τη χώρα του Αριστομένη την υπέρτατη θυσία στο βωμό της Πατρίδος, των Ηρώων και Μαρτύρων του Μελιγαλά. Το 1969 διετέθησαν από την Κυβέρνηση οι αναγκαίες πιστώσεις για την αναμόρφωση του χώρου του Μνημείου.
Η Εκκλησία, τιμώντας τη μνήμη των τραγικών θυμάτων της κομμουνιστικής θηριωδίας, ανήγειρε στη θέση της ναΐσκο, στον οποίο έχουν συγκεντρωθεί και φυλάγονται τα οστά των Ηρώων. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης αφιέρωσε το ναΐσκο στη μνήμη της Αναστάσεως του Κυρίου, με τη συμβολική έννοια της αναστάσεως εκ νεκρών.
Ο τόπος του μαρτυρικού θανάτου των Ελλήνων Πατριωτών έχει αποβεί χώρος ιερός και προσκυνήματος των Πανελλήνων. Χιλιάδες Ελλήνων και ξένων επισκέπτονται κάθε χρόνο τον Κρανίου Τόπο της αιματόβρεκτης γης του Μελιγαλά κι αποτίουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους νεκρούς της μάχης του Μελιγαλά, που έπεσαν θύματα της κομμουνιστικής βαρβαρότητας.
Εκεί, κάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο, τελείται πανελλήνιο Μνημόσυνο, με την επίσημη εκπροσώπηση των Αρχών και την συμμετοχή χιλιάδων Ελλήνων πολιτών.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ κάνουν Έλληνες Μαύρους Γάλλους Πορτογάλλους ένα μικρό ονοματάκι είναι παρονυχίδα, φιλαράκια. Πάντως είμαι μαζί σας αν και αδιάφορος. Εμένα μου χτύπησε στο μάτι την πρώτη φορά που το είδα φευγαλέα σαν "Μοιχαλίδας". Φανταστείτε με τους επισκέπτες των αυτοκινήτων πως θα το βλέπουν όταν θα το διαβάζουν στην πινακίδα και θα πηγαίνουν πάνω από 100 χιλιόμετρα την ώρα. Παρακαλώ να το συμπεριλάβετε στα επιχειρήματά σας αυτό.

BENEAS GEORGIOS είπε...

Όπως και να τον ονομάσουν, οι Μεσσήνιοι ΔΗΜΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ θα τον αποκαλούμε.
Μήπως και με τις ονοματοδοτήσεις των οδών το ίδιο δε συμβαίνει;
Ποιος δίνει σημασία στα νέα ονόματα;
Αλλά και στην Αθήνα πόσοι ξέρουν πως λέγεται η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, η ΠΑΤΗΣΙΩΝ ή η ΠΕΙΡΑΙΩΣ;

zarkadaki είπε...

ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ !

ΔΗΜΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

ΔΗΜΟΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ !

Markos Tsakas είπε...

Τους ενοχλεί ακόμη και το όνομα Μελιγαλάς.
Όπως τους ενοχλούσαν οι 2 πολυκατοικίες δίπλα από του Μακρυγιάννη, με τα σημάδια από τις ριπές των στασιαστών πολιορκητών, τις οποίες ήθελαν να κατεδαφίσουν με πρόσχημα το Μουσείο της Ακροπόλεως.
Ζώα όλα τους!

Επενδυτής είπε...

Προς στιγμήν νόμισα ότι επρόκειτο για τη Φιγαλεία του νομού Ηλείας και άρχισα να ψάχνω στη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.
Είπα κι εγώ, τόσο μεγάλο Δήμο έφτιαξαν και υπερέβησαν τα όρια του νομού Μεσσηνίας;
Ώστε Οιχαλία λοιπόν…
Όχι, προτιμώ το "ΔΗΜΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ"

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ειναι τρελλοι οι ανθρωποι??
Θυμαμαι πολλαααααα χρονια ολα τα παιδια απο Βαλυρα και Μαυροματη να ερχοντε στο γυμνασιο ΜΕΛΙΓΑΛΑ και τελικα δεν θα ανηκουν τα χωρια αυτα στον δημο ΜΕΛΙΓΑΛΑ??(Οιχαλια δεν θα ειπωθει ΠΟΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ).
Επισης τα Αρφαρα τι δουλεια εχουν...μηπως εχουν δικιο που παραπονιουντε οτι μπηκαν στον ΔΗΜΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ .
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ το σοσιαλιστικο ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ αλλα δεν εχουν καταλαβει οτι σε λιγο απο τα παραθυρα της βουλης θα τρεχουν να γλιτωσουν...!!!!
ΑΠΟΡΩ που δεν βλεπω αντιδρασεις στον ΜΕΛΙΓΑΛΑ...αυτα παθαινεις οταν η δημαρχος ειναι απο αλλο τοπο.....!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.ΕΓΩ ΕΧΩ ΤΡΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΑΔΑ ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΑΝ ΙΕΡΗ.ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ!!!!

BENEAS GEORGIOS είπε...

Ανώνυμε 00:19

Προφανώς η Δήμαρχος μετράει το πολιτικό κόστος και τις ψήφους των υπολοίπων κοινοτήτων, πέραν του Μελιγαλά...

Ανώνυμος είπε...

@benea
Αυτο εννοω και εγω...!
Η Δημαρχος κοιταζει πως θα παρει ψηφους και απο την Οιχαλια και καθησυχαζει τους δημοτες του Μελιγαλα οτι τουλαχιστον θα εχουν την εδρα...!!!!
Ελειπα πολλαααααααααα χρονια στο εξωτερικο και βρηκα εναν Μελιγαλα σχεδον τον ιδιο(ακομα δεν εχει γινει η αποχετευση...)....πολλα σπιτια χτισμενα σε δρομους που απο την μια πλευρα ειναι εκτος σχεδιου 40 χρονιαααααααααααααααααααααααααα......να βρωμαει το χωριο γουρινιλα γιατι καποιοι που εχουν μια επιχειρηση μαλλον τα εχουν "βρει" η τα ακομπουν....πολεοδομικα υλικα εντος του δημου(φορτηγα να μπαινουν και να βγαινουν με αμμο - χαλικι κ.τ.λ τις περισσοτερες φορες ξεσκεπαστα...τοτε γιατι υπαρχει η βιομηχανικη ζωνη οταν δινουν αδειες εντος οικισμου???).
Δρομοι χαλια....λοιπον αν θελουν ας την ξαναεπιλεξουν...αφου βλεπουν οτι στην ουσια δεν τον πονα τον τοπο ειναι αξιοι της μοιρας τους...!!!
Οι δημοι δεν θα επρεπε να ψηφιζουν πολιτικα....υπαρχουν πολλα νεα παιδια ταλαντουχα με ονειρα που δεν ειναι γλυφτες του Παπανδρεου η του Σαμαρα(που αν και αυτος ειναι εξυπνος δεν θα την προτεινει...ποιον υποστηριζε για αρχηγο της ΝΔς??).
ΕΠΙΣΗΣ αυτο το σπιτι του Καλογεροπουλου(οικογενεια Καλλας)στον Νεοχωρι δεν θα επρεπε καποια στιγμη να φτιαχτει ....οσο το δυνατον...ΤΙ ΞΕΥΤΙΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!