Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ για τις εξελίξεις στα ΕΛΠΕ και τα μέτρα της Κυβέρνησης.

Συναδέλφισσες – φοι

Παρά του ότι στο προηγούμενο διάστημα είχαμε αποκριές και μασκαρέματα, εντούτοις ο κυβερνητικός / εργοδοτικός συνδικαλισμός στα ΕΛΠΕ δεν μπόρεσε να κρύψει το πρόσωπό του.
Έτσι οι συνάδελφοι του προεδρείου ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ αφού υπέγραψαν (5/11/2009) το πρακτικό για την μετεγκατάσταση στο Μαρούσι, με το οποίο παραχωρούνται ασφαλιστικά δικαιώματα και είναι στον αέρα το ανθυγιεινό επίδομα, συνεχίζουν το «σταθεροποιητικό τους πρόγραμμα παραχωρήσεων» προς την εταιρία με το πρακτικό στις 1/2/2010, με τροποποιήσεις σε άρθρα της σύμβασης, όπου καταργούνται ακόμα και νόμοι αναγκαστικού δικαίου. Το πρακτικό υπογράφτηκε εν κρυπτώ μία μέρα πριν την απολογιστική συνέλευση και χρησιμοποιήθηκε κατά το δοκούν. Άραγε που βρήκατε την «ηθική και δεοντολογία» πού επικαλείστε στην ανακοίνωσή του ΠΣΕΕΠ, όταν βούιξε ο κόσμος ότι «δήθεν» λύθηκαν τα θέματα με τις προϋπηρεσίες, ρεπό, Τ7, φύλαξη? ‘Όλα αυτά με την μέθοδο της διαρροής και χωρίς γραπτά ντοκουμέντα. Γιατί εάν είχατε και ηθική και δεοντολογία, θα έπρεπε να διαρρεύσετε και το κείμενο του πρακτικού, για να δουν οι νέοι χειριστές τι είδους «ταυτοποίηση» τους κάνατε, και οι βάρδιες στις ΒΕΕ και ΒΕΑ πόσα ρεπό κερδίσανε και ευχαριστημένοι πια, να πάνε να ψηφίσουν απολογισμό!!. Κάτω από αυτές τις συνθήκες υπήρξε και η οριακή πλειοψηφία στον απολογισμό. Βέβαια (αφού έγινε εκ των υστέρων γνωστό το περιεχόμενο του πρακτικού), δόθηκε μια πρώτη απάντηση από τους εργαζόμενους στις ΒΕΑ, στις εκλογές για την Ε.Υ.Α.Ε. – ΒΕΑ.
Συνάδελφοι:
Θέλουμε να τοποθετηθούμε στο πρακτικό συμφωνίας και στις πονηριές πού πάνε να περάσουν μέσω αυτού, η διοίκηση της εταιρίας, με το προεδρείο του ΠΣΕΕΠ. Με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου, δίνουν ένα για να πάρουν από τους εργαζόμενους δέκα.
Η ρύθμιση πού γίνεται για τους Τ7 και την φύλαξη, πρώτα, πρώτα, αφορά ελάχιστους συναδέλφους. Δεν έγινε παράλληλα και η ρύθμιση για 15ετία / 25ετία. Μάλιστα η φύλαξη είναι ένας από τούς χώρους όπου σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει κανένας μόνιμος υπάλληλος. Δηλαδή για την εταιρία κόστος μηδέν.
Όσον αφορά τις ειδικές άδειες συναδέλφων για παιδιά με αναπηρία, ας αφήσουν τα πονηρά της ανακοίνωσης του ΠΣΕΕΠ πού λέει «δεν χρειάζονται λόγια αλλά να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε γι’ αυτές τις περιπτώσεις» και να αντιμετωπίζονται αυτές οι περιπτώσεις όλες ίδια και όχι 1μέρα/δίμηνο οι πρωινοί, με 1μέρα/τετράμηνο οι βάρδιες. Ας θεωρήσουμε λοιπόν ότι μέχρι εδώ ήτανε το καρότο.
Αναγνώριση προϋπηρεσίας σε άλλον εργοδότη: Έχουμε τοποθετηθεί καθαρά με τις ανακοινώσεις μας στις 6/11/09 και 28/1/10, για τα παιχνίδια της εταιρίας και του προεδρείου της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στον ΠΣΕΕΠ για το θέμα αυτό. Επαναλαμβάνουμε, ότι δεν υπήρχε θέμα και το κατασκευάσανε με τις ανακοινώσεις τους. Αλλά και μετά την εκ του μηδενός αναγέννηση του ζητήματος και της προσφοράς τους στην εταιρία, είχαμε κάνει ξεκάθαρο προς όλους, ότι η αμφισβήτηση της προϋπηρεσίας, είναι αιτία πολέμου και όχι συνδιαλλαγής και ανταλλαγής με καθρεφτάκια. Εάν για το αυτοαποκαλούμενο «αντιλατσικό μέτωπο» ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, η αναγνώριση προϋπηρεσίας είναι αδιαπραγμάτευτο ζήτημα (ανακ.ΠΣΕΕΠ 4/02/10), τότε γιατί η ομολογία ότι «Η αναγνώριση προϋπηρεσίας επανήλθε στις νέες προσλήψεις σε αρκετά μεγάλο ποσοστό»,(ανακ. ΠΣΕΕΠ 17/2/10)??. Ενώ υπήρχαν από μεριάς του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, συγκεκριμένες προτάσεις για την στάση του Σωματείου για το ζήτημα, αυτές απορρίπτονταν από το προεδρείο ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Παραθέτουμε απόσπασμα της Ανακ. ΠΣΕΕΠ 25/01/10 για το ΔΣ στις 20/01/10 όπου ξαναέγινε πρόταση:
«Αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν να κατατεθεί πρόταση από τους υπογράφοντες συναδέλφους για 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 10 Φλεβάρη για την προϋπηρεσία. Η δε πρόταση της Εκτελεστικής Γραμματείας ήταν: λόγω του ότι οι διαπραγματεύσεις με την Διοίκηση βρίσκονται σε εξέλιξη αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, θα επανέλθουμε με πρόταση για κινητοποιήσεις.
Η πρόταση των συναδέλφων ψηφίστηκε με 7 ψήφους, ενώ η πρόταση της Εκτελεστικής Γραμματείας ψηφίστηκε με 11 ψήφους οπότε και εγκρίθηκε.»
Συνάδελφοι:
Οι μάσκες έπεσαν όσο διαρκούσε το καρναβάλι. Για τον εργοδοτικό συνδικαλισμό αποδείχθηκε, ότι επιθυμητό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι η «ταυτοποίηση» πού θα προκύπτει από αναλυτικές περιγραφές με τα ακριβή καθήκοντα του πρώην και του νυν εργοδότη, και όχι π.χ για τους χειριστές, όπου κάθε τεχνικού χαρακτήρα προϋπηρεσία να αναγνωρίζεται, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Aκόμη και αυτών που εργάζονταν σε εργολάβους και μέσα στα ΕΛΠΕ εάν δεν υπάρχει ταυτοποίηση του αντικειμένου θα χάνεται η προϋπηρεσία. Ελάχιστοι θα είναι αυτοί πού θα τούς αναγνωρίζεται. Δηλαδή πώς γίνεται για αδιαπραγμάτευτα ζητήματα «εσείς τού αντιλατσικού προεδρείου» να υποχωρείτε και να θεωρείτε πια το αποτέλεσμα επιθυμητό και να ξεχνάτε ότι θα επανέλθετε με πρόταση για κινητοποιήσεις?. Απλά, αυτός είναι ο εργοδοτικός σας ρόλος. Ηρωικές ανακοινώσεις από την μία και την ουρά στα σκέλια όταν πρόκειται για πραγματική και ουσιαστική κόντρα με την εταιρία από την άλλη δεν κολλάνε.
Τέλος όσον αφορά τα ρεπό στην βάρδια. Στο πρακτικό συνυπολογίζονται σαν ρεπό, οι αργίες σε κανονική άδεια, οι ασθένειες, ακόμα και το ατύχημα. Αυτό σημαίνει δυσμενέστερη ρύθμιση από τα μέχρι τώρα ισχύοντα, βάζοντας σε κίνδυνο και αμφισβήτηση την Συλλογική σύμβαση. Το πλέον επικίνδυνο στην υπόθεση είναι ο στόχος της εταιρίας αλλά και του προεδρείου, η εξέταση της χορήγησης των ρεπό χωρίς αντικατάσταση, με ότι από αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια αλλά και στην απευθείας αποδοχή εκ μέρους του Συνδικάτου στην μείωση θέσεων εργασίας. Στο κάτω-κάτω, γιατί δεν γίνεται δεκτή η πρόταση για ανοικτή ή κλειστή ψηφοφορία, από τούς εργαζόμενους της βάρδιας ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι, εάν αποδέχονται ή όχι το πρακτικό.
Προξενεί αν μη τι άλλο, εντύπωση η πρεμούρα του προεδρείου, να κλείσει τα θέματα άρον-άρον με πρακτικό υπογεγραμμένο από τον μέχρι χθες «αφερέγγυο και εμπλεκόμενο» κ. Καραλή, χωρίς να έχει την ελάχιστη υπομονή να διαπραγματευτεί αυτά τα σοβαρά ζητήματα με τον νέο προσωπάρχη, του οποίου η αντικατάσταση ήτανε διακαής πόθος, αλλά και κοινό μυστικό. Ή μήπως φροντίζετε εκ των προτέρων για το προφίλ του νέου προσωπάρχη, απομπλέκοντάς τον από αντεργατικές ρυθμίσεις?
Συνάδελφοι: Η μεθοδολογία του προεδρείου, να βάλουν στο ίδιο πρακτικό τις θετικές ρυθμίσεις ( Τ7 – φύλαξη – ειδικές άδειες), με αντεργατικές αλλά και εργοδοτικές ρυθμίσεις, είναι επικίνδυνη και εκβιαστική. Για το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν υπάρχουν διλλήματα και δεν χωράνε εκβιασμοί. Τα θετικά να έρθουν σε ξεχωριστό πρακτικό και τα ζητήματα προϋπηρεσίας και ρεπό να λυθούν με τρόπο διεκδικητικό.
Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις εμείς θα καταψηφίσουμε στο Γενικό Συμβούλιο το πρακτικό συμφωνίας και καλούμε τους υπόλοιπους συναδέλφους να πράξουν ίδιο.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Συνάδελφοι:
Τα χθεσινά σαρωτικά νέα μέτρα της κυβέρνησης (και αυτά πού ακολουθούν) είναι πρωτοφανή σε σκληρότητα και βαρβαρότητα για τους εργαζόμενους. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι ανάλογη και άμεση. Δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα πήραν αποφάσεις για ΑΠΕΡΓΙΑ για αύριο Παρασκευή 5 Μάρτη. Στην συνάντηση του Σωματείου με τους εργαζόμενους της βάρδιας, προτείναμε στην λήψη αυτής της απόφασης. Προτού τελειώσουμε την πρότασή μας το προεδρείο του ΠΣΕΕΠ μας απέπεμψε και μάλιστα κατηγορώντας μας σαν προπαγανδιστές. Δεν υπάρχουν περιθώρια για θεωρητικές συζητήσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους στην αυριανή απεργία και στα συλλαλητήρια.
ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ.


Όταν απουσιάζουμε από το παρόν μας, ταυτόχρονα λιποταχτούμε κι απ το μέλλον μας.
Όταν κοιτάζουμε τη δουλίτσα μας, χάνουμε με βεβαιότητα τη δουλειά μας.
Ή όλοι μαζί θα νικήσουμε ή ένας ένας θα ηττηθούμε κατά κράτος.

Να αντιδράσουμε σ΄αυτή τη στυγνή οικονομική χούντα.

4 ΜΑΡΤΗ 2010
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οι εργοδοτικοι κομμουνιστες των ελπε σε νεες εργοδοτικες περιπετειες...ξεχασαν το αριστερο κατορθωμα τους με το τσεκουρεμα των προυπηρεσιων των νεων και επανερχονται δριμυτεροι να ολοκληρωσουν την αποστολη τους....Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ ΣΤΑ ΕΛΠΕ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ...ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΕΑ...ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΛΕΚΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ "ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΑ" ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΠΙΤΣΟΝΑΚΙΑ ΣΟΥ....ΠΑΡΕ ΣΥΜΒΟΥΛΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΑΡΑΔΕΣ ΣΟΥ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ...

Ανώνυμος είπε...

kale re kommoynisth tis kakias oras se piraxe to praktiko gia pyrosbestes k fylakes,proypiresia kai repo, h aniparxia soy 2 xronia den se piraxe?mallon oxi.to kalitero meros einai ekei pou klais gia tin kathairesi toy arxigoy petrou.ekei dineis resta na ftiaxeis to profil toy kaloy petrou...paraligo na me paroyn ta klamata....alitheia h aleka xerei oti kaneis parea me ergodotikoys?

Ανώνυμος είπε...

kale re kommoynisth tis kakias oras se piraxe to praktiko gia pyrosbestes k fylakes,proypiresia kai repo, h aniparxia soy 2 xronia den se piraxe?mallon oxi.to kalitero meros einai ekei pou klais gia tin kathairesi toy arxigoy petrou.ekei dineis resta na ftiaxeis to profil toy kaloy petrou...paraligo na me paroyn ta klamata....alitheia h aleka xerei oti kaneis parea me ergodotikoys?