Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Τα καλά της κρίσης



ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΛΙΑΝΟΣ

Είμαι βέβαιος ότι έχετε βαρεθεί να διαβάζετε και να ακούτε καθημερινά για την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα, για τη γενικευμένη πλέον διαφθορά, για τους φαύλους πολιτικούς μας και γενικά για την παρακμή της ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς, είναι όλα αλήθεια. Η κατάσταση είναι πράγματι πολύ κακή και πολύ κρίσιμη. Εν τούτοις σ΄ αυτή την κρίση βρίσκονται κρυμμένες δυνατότητες. Η κρίση έχει εν δυνάμει ορισμένα καλά.
Μερικά καλά θα προκύψουν αναγκαστικά. Π.χ. θα συνετιστούν όλοι εκείνοι οι αφελείς που προέβησαν σε πρόωρες και ανώριμες αποφάσεις, όπως να πάρουν, άκουσον άκουσον, δάνειο διακοπών ή να δανεισθούν χιλιάδες ευρώ για να καλύψουν τα έξοδα, άκουσον άκουσον, του γάμου τους. Η κρίση έχει ήδη επιφέρει στριμωξίδι που θα γίνει πολύ πιο έντονο στα επόμενα χρόνια. Ετσι, οι άνετοι, οι αδιάφοροι και οι γενικώς χαλαροί τύποι θα αναγκαστούν να ενεργούν με πρόνοια και με καλύτερο συντονισμό. Στη γλώσσα της πατρίδας μου, θα σφίξουν τα λουριά και αυτό μπορεί να έχει θετικά και μόνιμα αποτελέσματα.
Ενα άλλο πιθανό καλό είναι ιατρικού χαρακτήρα. Η μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού θα περιορίσει ορισμένα έξοδα. Ετσι είναι πιθανόν να κοπούν οι καθημερινές έξοδοι, τα μπαρ, τα εστιατόρια και γενικά το ατελείωτο φαγοπότι. Μπαίνουμε δηλαδή σε αναγκαστική δίαιτα. Φαντάζεστε πόσα λίπη θα εξαφανιστούν και πόσες χοληστερίνες θα πέσουν και συνεπώς πόσο θα βελτιωθεί η υγεία μας; Συναφές είναι και το αισθητικό αποτέλεσμα από την απώλεια των περιττών κιλών. Επιτέλους, να δούμε και μια κομψή Ελληνίδα στον δρόμο!
Αυτά τα καλά αφορούν την ιδιωτική ζωή. Υπάρχουν πολλά εν δυνάμει καλά και για τον δημόσιο βίο. Αυτό το χάος (άλλοι το αποκαλούν αλλιώς) που λέγεται ελληνικό κράτος είναι ένα μείγμα σύγχυσης, αυθαιρεσίας, διαφθοράς, σπατάλης και αναποτελεσματικότητας που δεν ανταποκρίνεται στους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε. Σήμερα είναι μάλλον ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης συμφερόντων ανόμων σε μεγάλο βαθμό. Η παρούσα κρίση δίνει μια μοναδική ευκαιρία για την ανασύνταξή του. Η κυβέρνηση έχει μια καλή ευκαιρία να γκρεμίσει αυτό το σάπιο και επικίνδυνο οικοδόμημα και να χτίσει ένα νέο, κατάλληλο για τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Δεν χρησιμοποιώ τον όρο «επανίδρυση» του κράτους γιατί τον χρησιμοποίησε η ΝΔ και είδαμε τι πάθαμε.
Αν καταστεί δυνατόν να οικοδομηθεί ένα νέο σύγχρονο κράτος, τότε θα απαλλαγούμε και από την άλλη μεγάλη μάστιγα της σύγχρονης Ελλάδας, τις συντεχνίες, που νέμονται τον πλούτο της χώρας. Οι συντεχνίες αυτές αποτελούν αιμορραγούσα πληγή του σώματος της ελληνικής κοινωνίας που σύντομα θα είναι πτώμα, θλιβερό κουφάρι, αν κάποιος δεν τις εμποδίσει να συνεχίσουν το καταστροφικό έργο τους. Γνωρίζω ότι τα λόγια είναι εύκολα και οι πράξεις είναι δύσκολες. Ο απλός πολίτης ελπίζει η κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί το πλεονέκτημα που έχει αυτή τη στιγμή, που οι κατεργάρηδες όλων των ειδών έχουν λουφάξει, και να δράσει αποτελεσματικά. Ελπίζει πίσω από το γλυκό χαμόγελο του κ. Παπανδρέου να κρύβεται μια σκληρή πυγμή.

Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: