Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

«Δράση για την Αναγέννηση της Παράταξης και της Πατρίδας»


«Η πρόσφατη εκλογική συντριβή της ΝΔ, ως αποτέλεσμα εσωτερικής κατάρρευσης, αποκάλυψε με δραματικό τρόπο προβλήματα, ελλείμματα και υστερήσεις της κεντροδεξιάς παράταξης, που λιμνάζουν εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, αν όχι περισσότερο.
Ελλείμματα στην παραγωγή πολιτικής σκέψης και λόγου, προβλήματα ιδεολογικής πολιτικής ταυτότητας, υστερήσεις στην παραγωγή και ανάδειξη πολιτικού προσωπικού. Τα ελλείμματα αυτά, μαζί με τη έλλειψη σαφούς και πλήρους οράματος για την πατρίδα, αποτέλεσαν το ιδεώδες υπόστρωμα για να αναπτυχθούν τα τελευταία χρόνια προσωπικές στάσεις και συμπεριφορές που πλήττουν πλέον και προσβάλλουν καίρια το σκληρό πυρήνα των λόγων ύπαρξης αυτής της παράταξης, που είναι οι αρχές και οι αξίες της.
Σαν στελέχη που αναδειχθήκαμε στους χώρους της ιδεολογικοπολιτικής σύγκρουσης σε εποχές αντίστοιχης εκλογικής συντριβής, και πιο πρόσφατα, σαν στελέχη που συγκροτούμε και ανανεώνουμε την παράταξη και την κοινωνία, σαν στελέχη που συναντηθήκαμε, συνεργασθήκαμε ή και συγκρουσθήκαμε στους χώρους της ιδεολογικοπολιτικής ζύμωσης, δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι μπροστά στην παρακμή και την αποσύνθεση που απειλούν την παράταξη.
Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να προσπαθήσουμε να καλύψουμε όσο μπορούμε τα παραπάνω ελλείμματα και υστερήσεις, συγκροτώντας τελικά ένα ρεύμα σκέψης, στο πλαίσιο των αρχών, ιδεών και αξιών που προσδιορίζουν την ευρύτερη παράταξη. Προτείνουμε τη συγκρότηση ενός δικτύου πολιτών με παρόμοιες ανησυχίες, απόψεις και στάση ζωής, που στόχο θα έχει να παρεμβαίνει σταθερά μεν στο πεδίο της παραγωγής πολιτικής σκέψης και στην ελεύθερη διατύπωση της, και όποτε κρίνει σκόπιμο σε ζητήματα αρχών και αξιών, σημαντικών τόσο για την παράταξη όσο και συνολικά για την πατρίδα.
Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν έχει πρόσκαιρες, συγκυριακές και εμβαλωματικού χαρακτήρα στοχεύσεις, όχι μόνο γιατί δεν θεωρούμε ότι η κρίση της παράταξης μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά αν ιδωθεί ως ζήτημα ηγεσίας ή πολιτικής εκπροσώπησης και μόνο, αλλά και γιατί το πραγματικό ζητούμενο είναι ο τρόπος άσκησης πολιτικής και διοίκησης οποτεδήποτε εκπρόσωποι της παράταξης καλούνται να την ασκήσουν, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Είναι προφανές ότι οι μέχρι σήμερα διαδικασίες και δομές, κομματικές και άλλες, δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της εποχής μας και συνέτειναν στη σημερινή κρίση. Χωρίς κομπασμούς και προσπάθεια υποκατάστασης άλλων παράπλευρων δομών και διαδικασιών, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία Δράσης για την Αναγέννηση της Παράταξης και της Πατρίδας μέσα από την πολιτική και απευθυνόμαστε σε όσες δυνάμεις διακατέχονται από την ίδια αγωνία και συμφωνούν στις παραπάνω διαπιστώσεις και στοχεύσεις».

Την παραπάνω ανακοίνωση της «Δράσης για την Αναγέννηση της Παράταξης και της Πατρίδας» την υπογράφουν εκατοντάδες στελέχη της ΟΝΝΕΔ της περιόδου 1974-1990 που συγκεντρώθηκαν χθες στο ξενοδοχείο «Αμαλία» στην Αθήνα.

Ανάμεσά τους ήταν ο Ευθύμιος Δρόσος, ο Αργύρης Οικονόμου, ο Γιώργος Αναγνωστάκης, ο Δημήτρης Κοντός, ο Δημήτρης Τσιγγούνης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Διονύσης Καραχάλιος, ο Χρήστος Κουρούσης, ο Θοδωρής Ματάλας, ο Γιώργος Βερναρδάκης, ο Θανάσης Σκορδάς, ο Παύλος Βογιατζής, ο Φίλιππος Ταυρής, ο Ξενοφών Καραγεωργίου και άλλοι πολλοί.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εν τω μεταξυ ολοι αυτοι βυθισαν την ΝΔ στην αντιπολιτευση αφου υπηρξαν γενικοι γραμματεις σε υποργεια,βουλευτες,διοικητες ΟΑΕΔ και στελεχη του κρατικου μηχανισμου...και αυτοι θα την αναγεννησουν υποτιθεται...μας δουλευεις ρε γιωργακη...

Ανώνυμος είπε...

Αστο τα εχει χαμενα βλεπει τον αποστατη να πηγαινει κατα διαλου...και εχει τρελαθει...θα ψηφισεις στο συνεδριο λαικης βασης η θα αρκεστεις παλι σε εκ του ασφαλους κριτικη γιωργο?