Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Ας δούμε πως σκέφτονται και οι Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Ιδεολογική συνέπεια

Για έναν απλό και νοήμονα άνθρωπο, ο όρος "κοινωνικός φιλελευθερισμός" αντιπροσωπεύει μια φιλοσοφική τοποθέτηση και ιδεολογία η οποία θέλει μια κοινωνία ανοιχτή σε οικονομικές δυναμικές, σε ανταγωνισμό, σε γνώση, επιβραβεύει τον ατομικό ανθρώπινο μόχθο, τιμωρεί την παρασκηνιακή ανηθικότητα, θεωρεί ως αναγκαία την επιχειρηματική δραστηριότητα, προστατεύει την ιδιωτική Περιουσία, και δίνει κίνητρα στους ανθρώπους να προοδεύσουν ατομικά (και κατά συνέπεια, συλλογικά).
Θα τολμούσα να πω, πως η καινούργια κάστα των αυτοαποκαλούμενων Δεξιών στην Ελλάδα, κάπου εκεί κινείται ιδεολογικά, και καμία σχέση δεν έχει με την λεγόμενη "παραδοσιακή δεξιά", που θυμίζει κοινωνικά φρονήματα, εξορίες κομμουνιστών, παπαδοπουλικές δικτατορίες και υπέρμετρα εκκλησιαστικά λιβανίσματα και εθνικισμούς.
Μια ανοιχτή κοινωνία, επιθυμούν οι άνθρωποι, με έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ανοιχτή γνώση και εμπόριο, και πολιτικές που σέβονται την ατομικότητα, την Περιουσία και το συλλογικό αστικό αίσθημα της κοινωνίας. Όλες οι πολιτικές πράξεις επομένως, προσαρμόζονται πάνω σ' αυτό το ιδεολογικά στίγμα. Έμπρακτα.
Θα παρότρυνα τους φίλους μπλόγκερς να διαβάσουν δύο κείμενα προσεκτικά.
Το πρώτο είναι ένα άρθρο του κ. Σαμαρά στην Καθημερινή, στο οποίο ο κ. Σαμαράς κάνει σαφή αναφορά σε δύο πράγματα. Τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ έχασε τις εκλογές, και την πεποίθηση πως το κόμμα της ΝΔ πρέπει να επανιδρυθεί, γιατί δεν έχει σαφές ιδεολογικό μήνυμα και περιεχόμενο, το οποίο κατόπιν ορίζει ο αρθρογράφος.
Είναι ένα λιτό και μεστό κείμενο, που διατείνει πως η ιδεολογία είναι πράγματι αναγκαία σε ένα κόμμα, όχι απλά ως κούφια ανακοίνωση σε κάποιο καταστατικό, αλλά ως έμπρακτη πολιτική εν δράσει, που αν δεν υποστηρίξει το φιλοσοφικό της υπόβαθρο, σε κάποια στιγμή χάνει και τους ψηφοφόρους της. Κανείς νοήμων άνθρωπος δεν δέχεται την ιδεολογική ασυνέπεια μεταξύ θεωρίας και πράξης.
Το άλλο κείμενο, είναι η ανακοίνωση της κ. Μπακογιάννη για την υποψηφιότητά της για την προεδρία της ΝΔ. Η κ. Μπακογιάννη, αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στα αίτια και την ήττα της ΝΔ, και μας πληροφορεί πως καμία νέα ιδεολογία δεν χρειάζεται το κόμμα της ΝΔ. Όλα είναι τέλεια, η ιδεολογία υπήρχε (κοινωνικός φιλελευθερισμός), και έτσι θα συνεχίσουμε.
Ας κρίνουν οι νοήμονες. Πού, και πώς, με ποιές έμπρακτες πολιτικές, εκφράστηκε ο κοινωνικός φιλελευθερισμός του κόμματος της ΝΔ στον κοινωνικό και οικονομικό βίο της χώρας μας;
Ποιές ακριβώς πολιτικές του κ. Καραμανλή εξωτερίκευσαν και εφάρμοσαν στην πράξη, αυτό το ιδεολογικό στίγμα το οποίο υποτίθεται πως εκφράζει η Νέα Δημοκρατία; Με ποιές πολιτικές και ποιά ιδεολογία διαφοροποιήθηκε το κόμμα της ΝΔ από την Αριστερά, τους σοσιαλιστές και λοιπούς λαϊκίζοντες;
Πως ακριβώς εκφράστηκε οι κοινωνικός φιλελευθερισμός τον τομέα της οικονομίας; Με τα επαγγέλματα που παρέμειναν κλειστά; Τον υπέρμετρο δανεισμό του Κρατισμού; Η μήπως με την απελευθέρωση του εργασιακού ωραρίου; Και που παρακαλώ εξωτερικεύτηκε ο κοινωνικός φιλελευθερισμός στον τομέα της γνώσης; Στα κλειστά ελληνικά πανεπιστήμια, στο Άσυλο της αλητείας, ή μήπως στη δυνατότητα να δημιουργηθούν και νέα; Και στον τομέα της ατομικής ηθικής και επιβράβευσης, με ποιές ενέργειες επιβεβαίωσε η ΝΔ το ηθικό της στίγμα; Με τα παραδείγματα υποστήριξης της ηθικής του Βουλγαράκη και των Βατοπεδινών;
Τέλος, στο θέμα της προστασίας του ατομικού μόχθου και της περιουσίας, με ποιές πολιτικές δικαίωσε η ΝΔ τους ψηφοφόρους της; Υποθέτω με την στάση της ΝΔ (και Μπακογιάννη) στα Δεκεμβριανά. Ναι, εδώ ήταν και οι Δεξιοί, και είδαν το δόγμα εν δράσει. Και τώρα που ήρθε η ώρα να συνεχίσουν, τους ζητά η κ. Μπακογιάννη να την κάνουν αρχηγό τους. Οι κοινωνικοί φιλελευθεριστές της Ελλάδας, θα κάνουν αρχηγό τους την κ. Μπακογιάννη που δεν βλέπει πουθενά κανένα πρόβλημα!
Δεν ξέρω πόση δύναμη έχει, και πόσο θα την προωθήσουν τα ΜΜΕ, αλλά προσωπικά, η ιδεολογική ασυνέπεια με ενοχλεί, και καθόλου δεν θα επιθυμούσα να δώ αυτό το παρασκηνιακό σίχαμα στην αρχηγία της ΝΔ. Που έγλειφε και υμνολογούσε τον Καραμανλή, ενώ συγχρόνως του πριόνιζε την καρέκλα. Που ποτέ δεν άρθρωσε πολιτικό λόγο ή κριτική για τίποτα, και που τώρα μας λέει πως εκπροσωπεί τον κοινωνικό φιλελευθερισμό! Έναν εμπαιγμό που αντελήφθησαν πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι της ΝΔ, και αποχώρησαν από τις κάλπες. Από τους τρείς δελφίνους που διεκδικούν την ηγεσία της ΝΔ, (ο τρίτος δεν αξίζει να αναφερθεί), θεωρώ πως ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος με λογική, σύνθεση σκέψης, ευθύ πολιτικό λόγο, και ιδεολογική τιμιότητα. Και αν, εν πάσει περιπτώσει λύση δεν βρεθεί, θα προτιμούσα την διάσπαση της ΝΔ από την υποκρισία που την διακρίνει σήμερα.
.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτες τις αποψεις εκφραζει γιωργο ο κουμπαρος σου....προφανως στο θεμα ηγεσιας σε αδειαζει....
"Συνεχίζεται η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρης Σιούφας ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ. Χθες, η βουλευτής του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη αιφνιδίασε ανακοινώνοντας επισήμως την υποψηφιότητά της, ενώ και ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε, μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης, εμμέσως πλην σαφώς στις προθέσεις του να διεκδικήσει την αρχηγία. Μιλώντας στον Alpha 9,89, ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα γίνει ένα ενωτικό συνέδριο, που θα φέρει τη ΝΔ πάλι πολύ ψηλά. Ανέφερε ακόμη πως η πλατφόρμα που κατέβασε χθες η κ. Μπακογιάννη του άρεσε και τον συγκίνησε.
Ερωτηθείς αν συμφωνεί στην εκλογή του προέδρου από τη βάση, τόνισε πως πρέπει τώρα να βγει ο αρχηγός και μετά να γίνει ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν τα πάντα. Μάλιστα διατύπωσε και επικρίσεις κατά «ορισμένων που χρησιμοποιούν το λαό σαν ασπίδα ... που είχαν κλειστές τις πόρτες και ταλαιπώρησαν τον λαό της ΝΔ και έρχονται τώρα να παριστάνουν τον
υπερασπιστη του λαου"
www.parapolitika.gr

BENEAS GEORGIOS είπε...

Ρε παιδιά,
Σας παρακαλώ, μη το πείτε του κουμπάρου μου ότι στηρίζω ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ! ! !

Ανώνυμος είπε...

Μπα και αυτος εχει χασει τευχη γιωργο θα εχει μεινει στη εποχη που ψηφιζες καρατζαφερη...θα εκπλαγει...πως τα καταφερνεις παντα και πας με τους χαμενους μονο εσυ το γνωριζεις...ειναι και αυτο τεχνη...και εκει εισαι μαστορας μεγαλος...