Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Θλιβερή ημέρα μνήμης και πένθους η σημερινή για τους εργαζομένους των ΕΛΠΕ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
.
Αρ. Πρωτ : …395…
Ασπρόπυργος 01/09/2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Πρώτη Σεπτέμβρη σήμερα, μια θλιβερή μέρα μνήμης και πένθους για τα ΕΛ.ΠΕ μετά την τραγωδία της πρώην Πετρόλα που στοίχισε τη ζωή 15 συναδέλφων μας το 1992. Μέρα που δεν πρέπει να αφήσουμε να ξεχαστεί, αντίθετα να αντλούμε όλοι διδάγματα και να παίρνουμε όλα τα μέτρα για να μην συμβεί ποτέ ξανά τέτοιο κακό.
Με το ξεκίνημα του φθινοπώρου όλοι γνωρίζουμε ότι αυτές τις μέρες, η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στην Θεσσαλονίκη. Στα πλαίσια της Έκθεσης και των καθιερωμένων εξαγγελιών, στο κυβερνητικό μέγαρο έχουμε μια πασαρέλα θεσμικών παραγόντων της οικονομίας όπου όλοι προσπαθούν να επηρεάσουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το δικό τους όφελος, πασπαλίζοντας τα συμφέροντά τους με μικρότερες ή μεγαλύτερες δόσεις πατριωτισμού.
Όλοι «θυσιάζονται» για το καλό της Εθνικής Οικονομίας και προτείνουν μέτρα «για το καλό της», μόνο που το ταυτίζουν με το δικό τους!!!
Για τους εργαζόμενους αυτό το ζοφερό κλίμα στο όνομα της κρίσης δεν είναι παρά το χαλί πάνω στο οποίο θα στηθούν ακόμα δραματικότερες ανατροπές στα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα.
Αν για τους πολιτικάντηδες και το επιτελείο των επικοινωνιολόγων τους, σαν μόνη λύση παρουσιάζεται η αλλαγή των κομμάτων που θα κυβερνήσουν, για τους εργαζόμενους λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την αλλαγή πολιτικής, ανεξάρτητα από το κόμμα που κυβερνά.
Αυτή την ανάγκη πρέπει να διατρανώνει το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας θα πορευτούν διαδηλώνοντας ενάντια στο πισωγύρισμα της ζωής τους, στην κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που τόσο μας αφορά, στην ανεργία που φέρνει στα παιδιά μας ένα ζοφερό μέλλον, στην ακρίβεια και το πάγωμα μισθών που εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα. Όλες αυτές οι μεγάλες ανατροπές δεν αντιμετωπίζονται με αδράνεια, μοιρολατρία και παθητικότητα.
Το Σωματείο μας συμμετέχει στο συλλαλητήριο που οργανώνει η ΓΣΕΕ με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που θα γίνει στο Άγαλμα του Βενιζέλου το Σάββατο 05/09/2009 και ώρα 18:30 και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει. Καλούμε τους συναδέλφους, ιδιαίτερα των ΒΕΘ να πάρουν μέρος μαζικά. Για τους συναδέλφους του Νότου που θα ήθελαν να συμμετέχουν, το Σωματείο εφόσον συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός θα καλύψει τη μεταφορά τους με λεωφορείο που θα αναχωρήσει από τις ΒΕΑ, το Σάββατο στις 07:00 π.μ. και θα επιστρέψει την Κυριακή. Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι αύριο το μεσημέρι στις 13:00 προκειμένου να εξασφαλιστεί η διανυκτέρευση τους.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
.
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
.
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ


ΠΑΣΚΕ ΕΛ.ΠΕ. 01/09/2009
.
1η Σεπτέμβρη
.
Συναδέλφισσες, οι

Συμπληρώνονται σήμερα 17 χρόνια από το τραγικό ατύχημα της ΠΕΤΡΟΛΑ, ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά ατυχήματα στην Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 συναδέλφων μας και τον τραυματισμό αρκετών.
Πέρασαν τόσα χρόνια και συνεχίζουμε να έχουμε ένα απαρχαιωμένο Διυλιστήριο. Γίνονται σήμερα προσπάθειες μετά από 5 χρόνια παλινωδιών και ερασιτεχνικών χειρισμών των Διοικούντων να προχωρήσει η επένδυση, αλλά δυστυχώς μένουμε συνεχώς πίσω.
Τα περιστατικά που συνέβησαν στις ΒΕΕ το 2008 ήταν και πολλά και επικίνδυνα. Από καθαρή τύχη δεν είχαμε θύματα. Ταυτόχρονα όμως, δείχνουν την άποψη της Διοίκησης ότι η συντήρηση (ειδικά η προληπτική), είναι θέμα δευτερευούσης σημασίας, ενώ αντιθέτως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η εργολαβοποίηση της συντήρησης.
Απαιτούμε και παλεύουμε για εκσυγχρονισμό των Διυλιστηρίων μας, για σωστή συντήρηση των συγκροτημάτων για να μην ζήσουμε πάλι την 1η Σεπτέμβρη.
Εκφράζουμε επίσης την συμπαράστασή μας στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου μας Π. Λίγγου. Το τραγικό αυτό συμβάν που έλαβε χώρα στις 20 Αυγούστου στις εγκαταστάσεις των ΒΕΑ μας συγκλόνισε όλους. Είναι από τα πιο σπάνια περιστατικά που συνέβησαν εδώ και 5 δεκαετίες στο Διυλιστήριο του Ασπροπύργου. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του θανατηφόρου αυτού περιστατικού.
Είναι επίσης σαφές, ότι υπάρχουν ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ. Αυτοί είναι οι σημερινοί Διοικούντες που σκόπιμα δεν προχώρησαν τα τελευταία χρόνια έγκαιρα στις αναγκαίες προσλήψεις, με συνέπεια να έχουμε συνταξιοδοτήσεις – αποχωρήσεις του έμπειρου προσωπικού της παραγωγής. Δεν είναι εγκληματική πράξη το γεγονός ότι δεν συναντιέται η εμπειρία του παλαιού συναδέλφου με τον νεοπροσληφθέντα; Δεν είναι εγκληματική πράξη η ταχύτατη, βιαστική διαδικασία εκπαίδευσης των νέων χειριστών; Δεν είναι επίσης εγκληματικό το γεγονός της εργολαβοποίησης των Ιατρείων; Και όλα αυτά γιατί; Για χάριν δήθεν μείωσης του κόστους.
Την ημέρα που συνέβη το θλιβερό περιστατικό, διαπιστώθηκε ότι το Ιατρείο των ΒΕΑ δεν είχε κάλυψη νοσοκόμου για 5 ώρες και τούτο διότι ο γιατρός συνόδευσε με το ασθενοφόρο τoν άτυχο συνάδελφό μας.
Όταν αυτό επισημάνθηκε από την ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ στον Γενικό Δ/ντή Διυλιστηρίων κ. Σ. Κυριακόπουλο, παρουσία του Α. Γεν. Δ/ντή κ. Δ. Ρούτση και του Προέδρου, Οργανωτικού Γραμματέα και Γραμματέα Τύπου ΠΣΕΕΠ η απάντηση του κ. Κυριακόπουλου ήταν ότι προσβάλλουμε την μνήμη του αδικοχαμένου Π. Λίγγου.
Καταγγέλλουμε την νοοτροπία αυτή του Γεν. Δ/ντή καθώς και την παθητική στάση των εκπροσώπων του ΠΣΕΕΠ.
Κατακριτέα είναι επίσης η αναφορά που γίνεται στην ανακοίνωση του ΠΣΕΕΠ (20.08.09) ότι ο συνάδελφος προερχόταν από διήμερο ρεπό! Αυτό τι σημαίνει; Δεν γνωρίζουν οι συντάκτες ότι το ψηφίο της βάρδιας προερχόταν από 4 ημέρες νυκτερινής εργασίας; Δεν γνωρίζουν επίσης οι συντάκτες για τα συνεχή 12ωρα και τι σημαίνει νυχτερινή εργασία; Αυτό προσβάλλει την μνήμη του Π. Λίγγου αλλά και τους υπόλοιπους συναδέλφους της βάρδιας.
Τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους, για να σταματήσουμε επιτέλους τα νοσηρά αυτά φαινόμενα που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.
Θεωρούμε θετική την παρέμβαση της ΠΟΕΠΔΧΒ στην πρόσφατη συνάντησή της με την Διοίκηση των ΕΛΠΕ, που είχε ως αποτέλεσμα την δέσμευση των ΕΛΠΕ ότι οι νεοπροσληφθέντες δεν θα εμπλακούν με το SHUT DOWN των ΒΕΑ το Σεπτέμβρη.
Απορρίπτουμε την υποκριτική στάση του Προέδρου ΠΣΕΕΠ που «χρησιμοποιεί» το έργο εκσυγχρονισμού των ΒΕΕ ως μέσο εκβιασμού προς τους Διοικούντες για να πετύχει κάποια ρουσφέτια στις ΒΕΘ και από την άλλη ομιλούν ο ίδιος και ο Γραμ. Τύπου ΠΣΕΕΠ για την αναγκαιότητα κατασκευής μνημείου (για τα θύματα του ατυχήματος της ΠΕΤΡΟΛΑ ) στο χώρο των ΒΕΕ.
Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ τιμώντας τα θύματα της 1ης Σεπτέμβρη θα συνεχίσει να παλεύει ενάντια στις πολιτικές αυτές των Διοικούντων που οδηγούν τους εργαζόμενους και τα Διυλιστήρια σε απαξίωση.

ΠΑΣΚΕ ΕΛ.ΠΕ.

Το περυσινό αφιέρωμα στο περιοδικό «ΠΥΡΣΟΣ» του ΠΣΕΕΠ Petrola Hellas: Πριν από 16 χρόνια...


Δεν υπάρχουν σχόλια: