Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Αντιδράσεις για τη μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών

Αντιδράσεις από το Δήμο Χαϊδαρίου για την εγκατάσταση μονάδων ΟΚΑΝΑ στο ΨΝΑ

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Δήμος Χαϊδαρίου, με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλο και στον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Φωτεινόπουλο, για την ενδεχόμενη εγκατάσταση μονάδων του ΟΚΑΝΑ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΨΝΑ)
Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό της Διοίκησης του Νοσοκομείου και των εργαζομένων που αντιδρούν σε μια τέτοια εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον Δήμο η ενδεχόμενη εγκατάσταση μονάδων ΟΚΑΝΑ στο ΨΝΑ έρχεται σε πλήρη και ευθεία αντίθεση με το από ετών επιτυχημένο πρόγραμμα (στεγνό) της μονάδας απεξάρτησης «18 Άνω» που λειτουργεί τόσα χρόνια στο Νοσοκομείο, ενώ ακυρώνει κάθε έννοια και ουσία ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:
«Θεωρούμε δικαιολογημένη την αντίδραση τόσο των εργαζομένων του Νοσοκομείου όσο και των εκπροσώπων της μονάδας απεξάρτησης 18 Άνω που λειτουργεί με επιτυχία τόσα χρόνια στο Νοσοκομείο. Ο Δήμος Χαϊδαρίου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική και στηρίζει την δικαιολογημένη αντίδραση των εργαζομένων στο ΨΝΑ.»

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΩΣ «ΓΚΕΤΟ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Αγαπητοί συμπολίτες-σες,
Πολύ σοβαρό πρόβλημα για την πόλη μας έχει προκύψει από τις εν κρυπτώ συνωμοτικές ενέργειες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, για τη μεταφορά μονάδας υποκατάστασης (ΟΚΑΝΑ-Πρόγραμμα Μεθαδόνης) στο Ψ.Ν.Α.
Η μονάδα αυτή θα εξυπηρετεί 800 θεραπευόμενους τοξικομανείς σε δύο βάρδιες.
Πρόκειται δε, να κατασκευαστεί στο ύψος της μάνδρας του Ψυχιατρείου μπροστά στη λεωφόρο Αθηνών.
Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ αρνητική εξέλιξη για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή.
Ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε υπέρ των προγραμμάτων αντιμετώπισης του προβλήματος υγείας των χρηστών τοξικών ουσιών, οι οποίοι πάσχουν όπως και οι άλλοι ασθενείς, και ως πόλη συμβάλλουμε σε αυτό με την πολυετή και άψογη συνεργασία του Δήμου με το 18΄Ανω.
Είμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, που αντί να αντιμετωπίσουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό στο σύνολο των Νοσοκομειακών Μονάδων, επιχειρούν βεβιασμένα να το μεταφέρουν ως «γκέτο» από το ένα μέρος στο άλλο και στην προκειμένη περίπτωση από το κέντρο της Αθήνας στην πόλη μας.
Φτάνουν δε, στο σημείο να μη λαμβάνουν υπόψη τις τεκμηριωμένες ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας, για το απαγορευτικό της συνύπαρξης στον ίδιο χώρο του προγράμματος 18΄Ανω με αυτό της υποκατάστασης αλλά και την απορύθμιση της ψυχιατρικής δομής του Νοσοκομείου.
Ο εργολάβος ήδη εγκαταστάθηκε (παράνομα χωρίς τις απαιτούμενες άδειες) και είχε εντολή, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, μέχρι την Παρασκευή 7/8/2009 να τελειώσει τη βάση της προκατασκευής και μέσα στον Αύγουστο (που λείπουν όλοι) να ολοκληρώσει το έργο.
Οι εργαζόμενοι του Ψ.Ν.Α. με τη συμπαράστασή μας καθώς και τη στήριξη και άλλων μαζικών φορέων και κατοίκων της πόλης σταμάτησαν κατ΄αρχήν τις εργασίες.
Η Δημοτική Αρχή, υποστήριζε ότι δεν ήξερε τίποτα για το «έγκλημα».
Ο συνδυασμός μας ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία όλων των φορέων της πόλης μας.
Στη συνεδρίαση ομόφωνα αποφασίστηκε να γίνει κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού αυτού προβλήματος.
Ως παράταξη ζητήσαμε την περιφρούρηση του χώρου με όλα τα μέσα που διαθέτει ο Δήμος για να μην γίνει καμία εργασία, την ενημέρωση όλων των κατοίκων, τον έλεγχο της νομιμότητας του έργου, την παραίτηση της Διοίκησης του Ψ.Ν.Α. εάν δεχτεί τη μεταφορά των μονάδων του ΟΚΑΝΑ στο Δαφνί και την παραίτηση του Υπουργού Υγείας λόγω ανικανότητας αντιμετώπισης των προβλημάτων στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.
Ζητάμε από όλους σας ενεργή και αγωνιστική συμμετοχή σε κάθε μορφή αγώνα μέχρι την τελική νίκη, που είναι η ακύρωση των κυβερνητικών εγκληματικών αυτών σχεδίων για την πόλη μας.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
«ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΤΣΑΜΠΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ
Στο Δημοτικό Συμβουλίο Χαϊδαρίου 6/8/2009 σχετικά
με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ στο ΨΝΑ

Το υπό συζήτηση θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ευαίσθητο.
Δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς με μια γενική ομιλία κατά των ναρκωτικών και υπερβαίνει την σωστή τοποθέτηση περί ταξικών επιλογών σε κάθε σχεδιασμό των κυβερνήσεων όταν πρόκειται να χωροθετήσουν οχλούσες ή επώδυνες χρήσεις.
Την υπερβαίνει διότι η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά είναι μια μάχη ανθρωπιάς, μια μάχη σεβασμού στη ζωή. Οι χρήστες ουσιών είναι δικοί μας άνθρωποι, παιδιά μας, και δεν μπορούμε να κτυπήσουμε το πρόβλημα στρουθοκαμιλίζοντας, κάνοντας ότι δεν το βλέπουμε. Έτσι απλά αποφεύγουμε τη μάχη μαζί του, το κάνουμε να νικά.
Άρα, το ζήτημα δεν είναι γιατί στο Χαϊδάρι, αλλά που καλύτερα, που με φροντίδα, που με αποτελεσματικότητα θα ενισχύσουμε τον αγώνα της απεξάρτησης.
Ο ΟΚΑΝΑ κάνει μια προσπάθεια με 2 άξονες. Ο πρώτος είναι η υποκατάσταση ουσιών, ο άλλος η ενημέρωση στο δρόμο. Η υποκατάσταση είναι μια επιστημονική αντίληψη που αφορά σε χρόνιους και σε σχετικά μεγάλη ηλικία χρήστες. Δεν είμαστε ειδικοί για να την αξιολογήσουμε.
Όμως στο Χαϊδάρι λειτουργεί ωφέλιμα εδώ και δεκαετίες μια άλλη επιστημονική αντίληψη που πραγματώνεται στο 18 ΑΝΩ. Το ερώτημα είναι: μπορούν αυτές οι 2 επιστημονικές φιλοσοφίες να συνυπάρχουν; Μίλησα με αρκετούς ειδικούς επιστήμονες. Μίλησα και με τον Γραμματέα του Υπ. Υγείας κ. Αρ. Καλογερόπουλο. Είναι κοινή αντίληψη ότι η συνύπαρξη δημιουργεί πιέσεις και κινδύνους για το στεγνό πρόγραμμα. Ο κ. Καλογερόπουλος δεν το αντιμετωπίζει ως ζήτημα ενιαίου χώρου αλλά ως ζήτημα απόστασης (θα απέχουν περί τα 200 μέτρα). Είναι έτσι;
Η έως τώρα εμπειρία από τα προγράμματα μεθαδόνης έχει δείξει πως γύρω από τα κέντρα δημιουργούνται πιάτσες-στέκια χρηστών και εμπόρων. Έχει να κάνει και με την «εμπορία μεθαδόνης». Άρα το ζήτημα δεν είναι η απόσταση (100-200 μέτρα) αλλά ο ενιαίος χώρος. Άρα η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στο ΨΝΑ επιτίθεται στη λειτουργία του 18 ΑΝΩ. Επιπροσθέτως συζητάμε για χώρο διαβίωσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως οι ψυχικά ασθενείς και οι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.
Όλα συνηγορούν πως ο ΟΚΑΝΑ δεν πρέπει να λειτουργήσει στο ΨΝΑ και αυτή είναι η άποψη μας. Μια και το έφερε η συζήτηση να αναφέρω ότι η καλή δουλιά της κας Μάτσα πρέπει να συνεχισθεί. Δεν ξεχνάμε τις άδικες επιθέσεις που δέχθηκε τελευταία και θα υπερασπίσουμε το έργο της. Είμαι σίγουρος πως και μετά την συνταξιοδότηση της θα παραμείνει ενεργή, όμως ο Δήμος μας χρειάζεται να ενισχύσει την ύπαρξη και λειτουργία του 18 ΑΝΩ για πάντα.
Δύο ακόμη ζητήματα πριν περάσω στις συγκεκριμένες προτάσεις.
1. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξέλιξη που έχει να κάνει με το κέντρο της Αθήνας. Είναι σε αγαστή συνέργια του κ. Κακλαμάνη και του κ. Μαρκογιαννάκη και έχει να κάνει με τις γνωστές επιχειρήσεις-σκούπα. Έτσι στα δελτία ειδήσεων βλέπουμε «καθαρή» την οδό Μενάνδρου, την Καποδιστρίου, την Μενάνδρου, την Γερανίου και την πλατεία Θεάτρου αλλά χωρίς να λύνεται το πρόβλημα, απλά να μεταφέρεται στην Πειραιώς και από εκεί στους περιφερειακούς δήμους. Εν τω μεταξύ το κύκλωμα εμπορίας καλά κρατεί.
2. Έψαξα το site της ΔΕΠΑΝΟΜ. Δεν βρήκα αντίστοιχο έργο. Άρα πρόκειται για γνωστό καλοκαιρινό πραξικόπημα με ανυπαρξία των απαιτούμενων αδειών. Τι να κάνουμε
Στο ψήφισμα πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν τα εξής:
1. Το κεντρικό σύνθημα είναι «Υπερασπιζόμαστε το 18 ΑΝΩ» διεκδικούμε την απρόσκοπτη λειτουργία του, θεωρούμε επίθεση του Υπ. Υγείας την εξέλιξη.
2. Υπερασπιζόμαστε τον ΟΚΑΝΑ και διεκδικούμε την ορθή λειτουργία του που δεν μπορεί να επιτελεσθεί στο ΨΝΑ.
3. Ο ΟΚΑΝΑ να επεκτείνει την παροχή βοήθειας σε όλους όσους την ζητούν ώστε να εκλείψει το παράνομο κύκλωμα εμπορίας μεθαδόνης.
4. Καταμερισμός του προγράμματος του ΟΚΑΝΑ σε όλα τα Νοσοκομεία ώστε να σχηματιστούν μικρές ομάδες συμμετεχόντων. Έτσι και οι «πιάτσες» θα δυσκολευτούν, όπως και η εμπορία ναρκωτικών, και καλύτερη εξυπηρέτηση και έλεγχος θα υπάρξει.
5. Αντιλαμβανόμαστε πως τα παραπάνω δημιουργούν την ανάγκη ενός νέου ΟΚΑΝΑ με επαρκές, κατάλληλο προσωπικό, με ομάδες κατά Νοσοκομείο κλπ και με κανονική μισθοδοσία. Όμως η μάχη κατά των ναρκωτικών δεν γίνεται με λόγια.
6. Τέλος είναι σημαντικό να ενισχυθούν με όλους τους τρόπους οι κοινότητες με στεγνά προγράμματα απεξάρτησης.
.
Η άλλη άποψη !
.
Μερικά ερωτήματα για τους ΟΚΑΝΑΔΕΣ που ξεσηκωθήκανε ενάντια στην απόφαση μεταφοράς του ΟΚΑΝΑ απο το κέντρο της Αθήνας (που γίνετε της Πόπης από εμπόρους) στο ΨΝΑ στο Χαϊδάρι.
.
Οικονομικά παιχνίδια στην πλάτη των εξαρτημένων !
.
Οι συνδικαλιστές είναι οι μόνοι που έχουν κέρδη...
.
1. Οι τοξικοεξαρτημένοι είναι ψυχικά διαταραγμένοι και άρα χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας.
2. Η παραπομπή τους σε νοσοκομείο ήταν εξαρχής το ζητούμενο.
3. Θα ήταν καλύτερο το περιβάλλον από το διακινητήριο των πάντων, του κέντρου της Αθήνας.
Ας μας πουν λοιπόν οι συνδικαλιστάδες του ΟΚΑΝΑ και του ΨΝΑ τι τους ενοχλεί;
1. Φοβούνται μη χάσουν οι ΟΚΑΝΑΔΕΣ τα φιλέτα της Ε.Ε που παίρνουν;
2. Τους πέφτει μακριά το Χαϊδάρι; Βολεύει καλύτερα το κέντρο αφού έχει ... και συγκοινωνίες;
3. Ψηφοθηρούν ακόμα και πάνω στους ζωντανούς - νεκρούς, τοξικοεξαρτημένους, δήθεν για το καλό τους;
Αφού τα... κατάφεραν να κάνουν το χειρότερο από ιατρικής σκοπιάς, να αναλάβουν την ευθύνη πλήρως, για τα "αποτελέσματα" του προγράμματος της Καποδιστρίου.
Να μετρήσουν απεξαρτημένους, υποτροπές, φυλακισμένους και νεκρούς, και να βάλουν με τη ίδια "περηφάνια" την υπογραφή τους οι "σωτήρες".
Κρίσιμο: αναφέρεται για διακόσια άτομα που "αγωνίστηκαν".
Ποιο το άθροισμα εργαζομένων ΨΝΑ, ΟΚΑΝΑ, εξαρτημένων του προγράμματος;
Ρώτησε κανείς τους ίδιους τους εξαρτημένους;
Χεστήκανε να ρωτήσουν λεω εγώ...
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: