Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

H ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ









ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ
ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2006
Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΤΡΗΤΙΚΟΥ – ΓΕΩΦΥΣΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Έχει προκηρυχτεί από τα ΕΛΠΕ διεθνής διαγωνισμός για το ξεπούλημα όλου του ερευνητικού εξοπλισμού. Δηλαδή το θάψιμο της ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Προηγήθηκαν διάφορες καταστάσεις προεργασίας και προετοιμασίας.
Πολύ μελετημένες ! Ώστε η απαξίωση και διάλυση, του τόσο απαραίτητου εργαλείου για την ανάπτυξη μίας χώρας, όπως είναι η έρευνα του πετρελαίου, να πέσει σαν ώριμο φρούτο στο πιάτο του μεγάλου κεφαλαίου. Και μάλιστα με την φθηνή επιχειρηματολογία, του «αναγκαίου κακού».
Μήπως δεν είναι προμελέτη, η ανάθεση τής ευθύνης της έρευνας, στους ίδιους και ίδιους ανθρώπους με όλες τις καταστάσεις και κυβερνήσεις; Και αφού για όλες τις διοικήσεις και κυβερνήσεις το έργο της έρευνας απέτυχε, γιατί επιβραβεύουν τους ίδιους ανθρώπους, διατηρώντας τους στις ίδιες θέσεις ευθύνης;
Μήπως δεν ήτανε προετοιμασία και προμελέτη, η τρομοκρατία της περιόδου ΝΔ - Μητσοτάκη - Λαλεχού 92-93, για εθελουσία έξοδο, από την τότε ΔΕΠ ΕΚΥ, γιατί θα έκλεινε η εταιρία;
Μήπως δεν ήτανε προετοιμασία και προμελέτη, και ο νόμος για τις παραχωρήσεις περιοχών σε ξένες εταιρίες, την περίοδο 95 με ΠΑΣΟΚ-Παπανδρέου και Σημίτη υπουργό βιομηχανίας;
Αυτός ο νόμος μάλιστα, πέρασε (άκουσον-άκουσον) και με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. (Τότε, οι συνάδελφοι της παράταξης μας, στην ΔΕΠ ΕΚΥ, έχοντας αντίθετη θέση για τον νόμο, άκουσαν σε αυστηρό τόνο από τους υπερβάλλοντες σε ζήλο, για τον Σοσιαλισμό του ΠΑΣΟΚ, το ανεκδιήγητο! ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!!!!).
Βέβαια τα τότε παπαγαλάκια έπρεπε να κάνουν το καθήκον τους.
Και φθάνουμε στην ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ / ΕΛΠΕ.
ΠΑΣΟΚ 1998.!
Το τελικό στάδιο της διάλυσης, όχι μόνον της Έρευνας του πετρελαίου, αλλά και του ξεπουλήματος, όλου του ομίλου στον ιδιώτη. Ακολουθούν άλλα παπαγαλάκια. Θέλουν να λέγονται, επιστήμονες - μάνατζερ - ειδικοί – πρόεδροι σωματείων, ομοσπονδιών κλπ...
Στην αγωνία τους για μία θέση στον ήλιο, (βλέπε, τακτοποίηση-καρέκλα-οργανόγραμμα) προσπαθούν να μας πείσουν, με ψέματα και ανακρίβειες. Με επιχειρήματα του τύπου, ότι δήθεν «η έρευνα τέλειωσε», «ότι ήτανε να δώσει το έδωσε», «είστε κόκκινο», «δεν συμφέρει», «έχει θειάφι η Θάσος», δώσανε άλλοθι, στα αφεντικά τους για να ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ κάτι πού δεν μπορούν να ξαναφτιάξουν. Αλλά δεν είπανε τίποτα για το πώς η συμβατική υποχρέωση της ΕΝΤΕΡΠΡΑΪΖ, για γεώτρηση σε βάθος 5000 μέτρων μετατράπηκε σε δύο των 2500μ.
Κουβέντα δεν ακούστηκε, για το πώς παραχωρήθηκαν Εθνικά δικαιώματα σε ιδιωτική εταιρία, όπως είναι τα ΕΛΠΕ, πού σχεδόν μία δεκαετία, διαχειρίζονται την συσσωρευμένη πληροφορία και γνώση, γύρω από την έρευνα του πετρελαίου, η οποία είναι κτήμα του Ελληνικού λαού και του κράτους.
Με αυτά και άλλα πολλά τερτίπια, εφαρμόζοντας την πολιτική τους, η οποία είναι ταγμένη για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, απαξίωσαν εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
Έναν εξοπλισμό, ο οποίος μπορούσε να ανταποκριθεί, για όλες τις φάσεις της έρευνας. Και ένα ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είχε φθάσει πια, σε πολύ υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας.
(Εξάλλου δεν ήτανε τυχαία τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα, από ξένες εταιρίες, για την ποσοτική και ποιοτική δουλειά, κατά την διάρκεια διάφορων συνεργασιών πού είχαμε. ΕΝΤΕΡΠΡΑΪΖ, ΤΡΙΤΩΝ κλπ).
Έτσι έχουμε για πολλά χρόνια, γεωτρύπανο και γεωφυσικό εξοπλισμό, (συνεργείο υδραυλικών δονητών / VIBRO, συνεργείο διάθλασης / REFRACTION κλπ), να σκουριάζουν, μέσα σε αποθήκες και αλάνες, για να μας πουν αργότερα τα ίδια μαζί και με καινούργια παπαγαλάκια, ότι δήθεν είναι άχρηστα και παλαιά.
Αυτό μάλιστα γίνεται, σε μία περίοδο, η οποία και συνεχίζεται, όπου οι τιμές του πετρελαίου, ανεβαίνουν δραματικά. Όπου, Αμερικάνοι και εταιρίες πετρελαίου, έχουν ρημάξει στην κυριολεξία χώρες ολόκληρες (Αφγανιστάν – Ιράκ – Λίβανο), για να βάλουν στο χέρι τις πηγές και τους δρόμους του πετρελαίου. Όπου το κόστος για έρευνα από τρίτους έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Τα λέμε αυτά, γιατί αυτήν την περίοδο διάλεξαν και οι δικοί μας ΜΑΝΑΤΖΕΡ των ΕΛΠΕ, να επενδύσουν σε υπό έρευνα περιοχές, στα Βαλκάνια και στην Β Αφρική. Δηλαδή, τότε πού κοστίζει ο κούκος αηδόνι. Εμείς, σαν εργαζόμενοι και σαν συνδυασμός ρωτάμε τους υπεύθυνους ή και τα παπαγαλάκια, να μας πούνε, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ο δικός μας εξοπλισμός, και ακριβοπληρώνουμε τα γεωφυσικά και τις γεωτρήσεις σε τρίτους; Γιατί ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση, δεν ενοικιάστηκε, ενώ ξέρουμε ότι υπήρξε και τέτοιο ενδιαφέρον; Πάντως, μην μας πουν τα γνωστά και ανακριβή, για γέρικο, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
Ερχόμαστε τώρα και στο τελευταίο. Την ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ.
Ενώ ζήσαμε και ζούμε την παραπάνω κατάσταση. Ενώ στο υπουργείο ανάπτυξης μιλάνε για νέο φορέα έρευνας, (εννοούν σαφώς ξεπούλημα περιοχών σε ξένες εταιρίες). Ενώ ο Πρόεδρος της εταιρίας, μιλάει για αναπτυξιακά πλάνα με πηγάδια πετρελαίων. Και το κυριότερο! Ενώ τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με μεγάλο ποσοστό, σε ερευνητικό σχήμα, στην Β. Αίγυπτο και μάλιστα έχοντας το OPERATΙOΝ, δηλ. του υπεύθυνου συντονιστή, όλης της δουλειάς, η εταιρία ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ στην κυριολεξία όλο τον ερευνητικό εξοπλισμό. Εμάς πραγματικά, δεν μας ενδιαφέρει, εάν πωλούνται φθηνά ή ακριβά. Αυτά τα παιχνίδια, τα ξέρουν καλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εμάς μας ενδιαφέρει, και για αυτό αγωνιζόμαστε ώστε, όλο το κύκλωμα του πετρελαίου, δηλ. Έρευνα, Άντληση, Διύλιση και Εμπορία, να ανήκουνε στο Δημόσιο.
Αλλά, ας παίξουμε και λίγη μπάλα στο γήπεδό τους. Αυτό του καπιταλισμού και του κέρδους, και να θέσουμε τα εξής.
Είναι αλήθεια, ότι μέρος του εξοπλισμού (γεωφυσικός), πουλιέται σε τούρκικη εταιρία; Και έχουμε τους Τούρκους συναδέλφους, να μας ρωτάνε με τρόπο. «Δηλαδή τώρα η Ελλάδα δεν θα κάνει έρευνες για πετρέλαιο;;;». (Σημειώνουμε ότι η Τουρκική κρατική εταιρία, έχει πάνω από τρεις χιλιάδες εργαζόμενους.) Αυτά τα ξέρει το υπουργείο ανάπτυξης ή των εξωτερικών; Και τι λένε γι΄αυτά;
Γιατί παραμυθιάστηκαν οι μέτοχοι, ότι δήθεν, έχουν περιοχές και εξοπλισμό για έρευνα; Πόσο εκτιμήθηκε ο εξοπλισμός αυτός κατά την μετοχοποίηση και με βάση ποιο αναπτυξιακό πλάνο πουλιούνται τώρα και πόσο;
Είναι αλήθεια ότι το Γεωτρύπανο πουλήθηκε, αντί του φοβερού ποσού των 4.000.000 $; (Η αγορά μόνον του γεωτρύπανου το 1982, κόστισε τότε 2,500,000,000 ΔΡΧ, δίχως τα χιλιόμετρα διατρητικών στηλών, τα κοπτικά και ανταλλακτικά). Μέρος τού γεωτρύπανου, ήδη βρίσκεται στην Λιβύη. Τόσο παλαιό και ανενεργό ήτανε! Τόσο κορόιδα πιάσαμε, αυτούς πού το χαρίσαμε;
Είναι αλήθεια το ποσό πού ακούγεται, για την πώληση του γεωφυσικού εξοπλισμού; Γιατί με 70.000 ΕΥΡΩ, δεν αγοράζεις ούτε οικόπεδο, εκτός σχεδίου στην Σαλαμίνα! (Μόνον η ηλεκτρονική αναβάθμιση των VIBRO, το 1997 κόστισε πάνω από 2.500.000 $).
Πάντως, επειδή τώρα βρισκόμαστε και στην εποχή των κουμπάρων, διερωτόμαστε, μήπως κάποιοι κάνουν παιχνίδι, είτε στην Λιβύη με το γεωτρύπανο, είτε στην Αίγυπτο με το VIBRO, πουλώντας τα φθηνά και να δούμε τους αγοραστές με τα δικά μας μηχανήματα, σε περιοχές πού δραστηριοποιούνται τα ΕΛΠΕ.
Θέλουμε να απιστήσουμε την προσοχή των συναδέλφων, για την στάση του ΠΣΕΕΠ και των άλλων σωματείων του χώρου, για την πλήρη αδιαφορία στα θέματα της έρευνας.
Ακολουθούν πιστά την παράδοση, των προηγούμενων πλειοψηφιών ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, οι οποίες μάλιστα, στάθηκαν και εχθρικά την εποχή της ενοποίησης απέναντι στην έρευνα, προκειμένου να εφαρμοστεί η πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, τις βιώνουμε πια οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ.
Και πριν ακόμα κλείσουμε καλά καλά τα παραπάνω, ήρθε η επιβεβαίωση με την ανακοίνωση με αρ. πρ. 4293 της Ομοσπονδίας. Κουβέντα δεν μας λένε ότι, για όλα αυτά που περιγράφονται στην ανακοίνωση, είναι από τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Κουβέντα δεν λένε, για την συγκεκριμένη εκποίηση του εξοπλισμού. Θεωρούμε ότι, το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας στην διοίκηση της Ομοσπονδίας, για τους εργαζόμενους στην πρώην ΔΕΠ. ΕΚΥ, όσον αφορά την επιστημονική τους επάρκεια κλπ, όψιμη και υποκριτική. Να θυμηθούνε μόνον, τι κάνανε για το ξεπούλημα της Θάσου στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ. Να θυμηθούνε τι κάνανε όταν το επιστημονικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό της ΔΕΠ.ΕΚΥ, ταπεινώνονταν με μετακινήσεις, αλλαγές αντικειμένου, μείωση μισθού κλπ. Συμφωνούμε στο ότι, οι προσλήψεις και στην δική μας περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται ευκαιριακά και υπό το ομηρικό καθεστώς της σύμβασης ορισμένου χρόνου ή έργου. Θα πρέπει όμως και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τού χώρου, να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους και τούς στόχους, όσον αφορά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην ενέργεια. Να αντισταθούν στην εκποίηση του ερευνητικού εξοπλισμού, με κάθε τρόπο. Να διεκδικήσουν την επαναφορά ενός δημόσιου ενιαίου φορέα υδρογονανθράκων. Να απαιτήσουν νέες προσλήψεις στο κομμάτι της έρευνας. Ειδικά για τις προσλήψεις, εάν αυτές δεν γίνουν άμεσα, τότε όλη αυτή η εμπειρία και η τεχνογνωσία, που αφορά την έρευνα των υδρογονανθράκων, με μαθηματική ακρίβεια το πολύ μέσα σε τρία χρόνια θα χαθεί.
Νομίζουμε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να την στερήσουμε, από τις επόμενες γενιές.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

2 σχόλια:

βουκόλος είπε...

Μπενέα για αυτό έφυγες από το μεγάλο καφενείο?
Αφού έγινες διάσημος φιλοξενείς τώρα τις "αντί"- θέσεις του μετώπου?
Το έστειλε το Μέτωπο το ίδιο άρθρο για ανάρτηση στο μεγάλο καφενείο ή απαξιεί? Μέχρι τώρα δεν έχει αναρτηθεί!
Πές τα χαιρετίσματα στο Δημητρίου ότι εγώ-αλλά και άλλοι-ΔΑΚΙΤΗΣ είμαι αλλά στήριξα το δικαίωμα του μετώπου στην συμετοχική διαδικασία του χώρου δουλειάς και ας εκφράζει μόνο το 3% στο χώρο. Διότι πιστεύω ότι όλοι χρειάζονται και αν δεν υπήρχαν αυτοί οι εβδομήντα, αλλά και οι τριάντα της πορείας και οι εννέα του Μαστρογιάννη και οι εκατόν ογδόντα συν διακόσιους τριάντα τρείς και δεν ξέρω πόσοι άλλοι, δεν θα είχαν κανένα λόγο ύπαρξης οι τριακόσιοι του χ και οι επτακόσιοι είκοσι της ΠΑΣΚΕ.
Πές λοιπόν του Δημητρίου ότι καλά έκανε και το έστειλε έδώ για ανάρτηση αλλά οι πολλοί, που τουλάχιστον σέβονται το λόγο ύπαρξής του, συχνάζουν σε άλλα καφενεία. Εκεί να πάει να τοποθετηθεί και να κάνει αναρτήσεις, και να ξεπεράσει τις κλειστοφοβίες του γιατί με τους εξήντα εννέα θα μείνει.!!!!!!

BENEAS GEORGIOS είπε...

Θέλω να ευχαριστήσω το συνάδελφο Δημητρίου για τις φωτογραφίες και την ανακοίνωση που του ζήτησα και μου έστειλε.
Όπως είδες, η προηγούμενη σχετική ανάρτηση ήταν το έναυσμα να του τα ζητήσω.
Την ανακοίνωση τη θυμόμουν και την είχα στο αρχείο μου, στον υπολογιστή της δουλειάς, ως ότου καταργήθηκε η συγκεκριμένη πύλη.
Έπειτα από τρία χρόνια, φάνηκε πολύ χρήσιμη και επίκαιρη.